URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 21 APRILIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E lungă şi tristă povestea cu dealul Ciuperca. Un proiect prost, o implementare superficială şi consecinţele nu au întârziat să apară. Sigur, constructorul se va apăra dând vina pe proiectant, iar acesta pe executant. Dar orice inginer cu puţină experienţă şi-ar fi dat seama că e riscant să pui în operă o lucrare cu studiul geo făcut pe genunchi, în birou.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu, titlul nu e o glumă! Dacă Sandu Lungu, carismaticul luptător care a pus Bihorul pe hartă cu pumnul său necruţător şi dimensiunile sale respectabile, s-a pus în fruntea unei "armate" de protestatari cu care a bătut străzile Oradiei, dacă a pus mâna pe megafon pentru a se adresa mulţimii, asemenea unui lider politic, nu e de glumă...
Zic şi eu
Adrian Cris
În timp ce la Bucureşti pluseriştii înfuriaţi de mazilirea Arhanghelului Vlăduţ ameninţă cu ieşirea de la guvernare şi sunt iluminaţi de revelaţia că Ludovic Orban, până mai ieri personificarea "Ciumei galbene", este de fapt "partener de nădejde", nu ca rockerul Cîţu, cel degrabă vărsător de sânge de om nou nevinovat, în Oradea cele două formaţiuni îşi pregătesc în pace şi armonie, împreună cu UDMR, împărţirea instituţiilor deconcentrate din judeţ.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Când l-au numit la Sănătate a doua oară, Vlăduţ a fost asemenea unui ginerică intrat într-o familie mafiotă supraprotectivă cu tânăra mireasă, familie care deţine controlul total asupra vieţii tânărului cuplu, inclusiv asupra aspectelor intime dintre cei doi tineri însurăţei. Doar că în cazul acesta, Sănătatea nu e tinerică deloc, e mai degrabă o hoaşcă rămasă nemăritată până la adânci bătrâneţi, care a uitat vremurile în care era tânără şi frumoasă, şi căreia îi place acum doar să se lase mulsă pervers şi să consume tineri imberbi cu carnea rozulie şi fragedă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Considerați că după vacanța de Paști ar trebui reluate cursurile în şcoli, cu prezență fizică?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, nicio persoană nu va putea fi încarcerată până la motivarea hotărârii definitive de condamnare, indiferent dacă vorbim de o decizie în ultim grad de jurisdicţie sau de o sentinţă de primă instanţă neatacată. Ca atare, în viitorul imediat apropiat, nicio sentinţă penală nu va putea fi pronunţată înainte de a fi motivată...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Campania de vaccinare gratuită a fetiţelor din clasa a IV-a reprezintă o şansă reală de prevenţie a cancerului de col uterin, boală a cărei mortalitate ne situează pe primul loc în Europa. Din păcate, politizarea şi informarea defectuoasă privind beneficiile acestei campanii, care s-a dorit a fi onestă şi benefică pentru sănătate, a determinat refuzarea vaccinării de către mulţi, mult prea mulţi părinţi, în necunoştinţă de cauză...
15 Mai 2020, 21:45

Instanţele și-au reluat activitatea. Intrarea în Palatul de Justiţie din Oradea se face numai cu mască de protecţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De vineri, accesul persoanelor în Palatul de Justiție, indiferent dacă sunt părţi în procese, avocați sau consilierilor juridici, se permite numai dacă poartă măşti de protecţie, nu sunt răciţi şi nu au temperatura peste 37 de grade, jandarmii având în dotare termometre cu infraroşu pentru măsurarea temperaturii de la distanţă.

Sunt doar câteva din regulile enunţate de conducerea Curţii de Apel Oradea, printr-un comunicat de presă, necesare pentru "desfășurarea în condiţii de siguranţă" a activităţii de judecată în perioada următoare. 

Aţi răcit? Staţi acasă

Măştile pot fi de unică folosinţă sau confecționate artizanal din alte materiale, dar trebuie să acopere nasul şi gura persoanelor, pe întreagă perioadă în care se află în incinta instanței. "Membrii corpului de jandarmi vor putea dispune îndepărtarea persoanelor care nu poartă mască", se arată în informare, precizându-se că în incinta instituţiei există containere special inscripţionate pentru eliminarea măştilor folosite.

Nu se va permite accesul persoanelor cu o stare generală proastă sau simptome vizibile de viroză respiratorie, gripă sau răceală. În cazul în care este vorba despre un participant la proces, jandarmii vor informa de îndată preşedintele completului de judecată, acolo unde este cazul.

De asemenea, accesul în Palatul de Justiție se va face separat pentru cei care au procese în Sălile penale nr. 5 şi 6 folosite de Tribunalul Bihor şi Judecătoria Oradea, care vor intra pe poarta din spate (orientată înspre parcarea supraterană), în timp ce persoanele care se prezintă la celelalte săli de judecată, Compartimentele Arhivă şi Registratură vor intra pe poarta principală (orientată înspre Parcul Traian).

Reguli şi la procese

Toţi participanţii la procese vor avea obligaţia să respecte o distanţă de 1,5 metri unii de ceilalţi, atât pe hol, cât şi în sălile de dezbateri, respectiv la intrarea în Compartimentele Arhivă şi Registratură. Totodată, accesul justițiabililor în sălile de judecată va fi permis doar cu 15 minute înainte de ora la care le sunt fixate cauzele.

Potrivit informării, jandarmii pot limita accesul publicului sau al altor persoane, cum ar fi aparţinătorii care însoţesc părţile la procese, "în scopul respectării regulilor de distanțare socială", cu prealabila înștiinţare sau încuviințare verbală a președintelui completului de judecată. 

Lista de ședință va conține intervalele orare alocate fiecărui grup de cauze și va fi comunicată prin publicare pe pagina de internet a instanței, cel mai târziu cu două zile înaintea ședinței.   

În cauze civile, audieri prin Skype

Participanților la ședințele de judecată li se recomandă să consulte portalul instanței pentru a lua cunoștință de ora fixată pentru luarea cauzei și să se prezinte la poarta de acces cu minim 15 minute înaintea orei fixate, în vederea efectuării verificărilor necesare de către corpul de jandarmi. De asemenea, li se recomandă să cunoască numărul dosarului și numărul sălii de judecată, pentru facilitarea accesului.

În cauzele non-penale, completul de judecată va putea dispune contactarea părţilor în vederea obţinerii acordului şi a datelor de contact necesare audierii prin videoconferinţă (prin aplicația Skype), sau va putea încuviinţa astfel de cereri, formulate de persoanele interesate, cu cel puţin o zi înaintea şedinţei de judecată.

La Registratură, doar cu programare

Registratura Curţii de Apel va avea program cu publicul doar în cazuri excepţionale şi pe bază de programare, în fiecare zi între orele 8.30 şi 12.30, timpul acordat fiecărei persoane fiind limitat la 15 minute, "în vederea evitării supraaglomerării". 

În continuare, părţile din procese pot transmite prin email şi fax toate documentele (cererile de chemare în judecată, căile de atac, precum și a oricare alte cereri adresate instanței care nu se depun direct în ședință), iar dacă nu au acces la aceste mijloace de comunicare, atunci prin poştă. 

"De asemenea, se recomandă ca depunerea cererilor sau înscrisurilor la dosarul cauzei, precum şi transmiterea lor către părţi să fie făcută prin poştă sau prin mijloace de comunicare electronică, pe cât posibil nu în timpul ședinței de judecată", informează Curtea.

Cererile adresate instanţei pentru eliberarea certificatelor, a copiilor de pe înscrisuri şi pentru restituirea înscrisurilor originale se vor depune în principal prin mijloace de comunicare electronică sau prin poştă, în condiţii care să asigure verificarea identităţii solicitantului. Înscrisurile eliberate în temeiul cererilor anterior menţionate se vor transmite în principal prin poştă sau, dacă persoana care a formulat cererea solicită, prin poştă electronică. Ridicarea recipiselor de consemnare a cauţiunilor se va putea realiza personal, pe baza unei prealabile programări realizată de grefierii șefi de secţii.

Persoanele care nu au acces la mijloace electronice de comunicare sau la servicii poştale se vor putea prezenta pentru depunerea cererilor/înscrisurilor în formă fizică, în baza unei programări telefonice la numărul de telefon 0259/426.883, tasta 2, realizată cu cel puţin două zile înainte de data prezentării şi afişată pe portalul  înainte cu o zi.   

Timp fix la Arhivă: 20 de minute 

Programul de lucru cu publicul la Compartimentul Arhivă se va desfăşura zilnic în intervalul orar 8.30-12.30, astfel: între 8.30-11.00 vor avea acces pentru consultarea dosarelor toate persoanele interesate, indiferent de calitate, pentru o durată ce nu va depăşi 20 de minute iar între 11-12.30 arhiva este rezervată avocaţilor, consilierilor juridici, practicienilor în insolvenţă, interpreţilor, traducătorilor şi experţilor.

Accesul justițiabililor, dar şi al avocaţilor, consilierilor juridici, practicienilor în insolvenţă, experţilor şi interpreţilor se va face potrivit unei programări prealabile realizată online, cu cel puțin două zile înainte, printr-o cerere scrisă în care să fie indicat nr. de dosar, intervalul orar în care se doreşte prezentarea şi nr. de telefon al solicitantului, transmisă la adresa arhivaCAO@just.ro sau telefonic.

Lista programărilor va putea fi consultată cu o zi înainte, pe site-ul instanței.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0872 RON
  • 1 EUR = 4.9279 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON