Istoricii orădeni Gabriel Moisa şi Cristina Puşcaş, jurnalistă, şi-au lansat miercuri, în sala mare a Primăriei, volumul "1949 în Bihor: Înlăturarea chiaburimii - o manifestare a luptei de clasă la sate". La eveniment au luat parte specialişti în domeniu precum profesorii universitari profesorii universitari Mihai Drecin ori Sorin Şipoş, dar şi personalităţi locale precum Prea Sfinţitul Virgil Bergea, episcopul greco-catolic de Oradea, deputatul PNL de Bihor Florica Cherecheş şi mulţi alţii.
"Prin lansarea acestui volum am ţinut să marcăm împlinirea a 65 de ani de la revoltele ţărăneşti din 1949. Nu puteam trece peste acest moment chiar dacă nu am reuşit să facem lansarea în vară, aşa cum ne-am propus", a spus istoricul Gabriel Moisa.
Volumul prezintă procesul de diabolizare a elitei satului românesc interbelic de către noua putere comunistă, care a transformat ţăranii fruntaşi şi mijlocaşi în chiaburi şi duşmani ai poporului, declanşarea colectivizării prin Decretul 83 din 1949, răscoalele care au urmat în Bihor şi în toată ţara, precum şi pedepsele la care au fost supuşi ţăranii care au supravieţuit represiunii Securităţii.
Cartea este rodul unei munci documentare elaborate şi are la bază informaţii culese nu doar din arhivele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, dar şi din documentele Securităţii şi ale Serviciului Român de Informaţii. Trimiterile la articole din presa vremii sunt făcute doar pentru a demonstra modul în care funcţiona cenzura şi minciuna prin omisiune a aparatului propagandistic comunist.
"Partea pe care am documentat-o eu se referă la modul în care au fost reprezentate aceste revolte în cotidianul Crişana, la care acum sunt reporter. Am constatat o discrepanţă majoră între ce anume se întâmpla în satele în care ţăranii erau împuşcaţi şi lăsaţi să zacă pe uliţe şi faptul că în perioada iunie-august 1949 presa nu făcea nicio referire la aceste revolte. Am văzut document care făcea trimitere la răscularea satului Tăuteu pe 23 iulie, iar în Crişana se scria că ţăranii s-au adunat să se întreacă în activităţi propagandistice", a povestit Cristina Puşcaş.
Prezent la eveniment, Prea Sfinţitul Bercea a apreciat eforturile coautorilor volumului şi a mărturisit că lecturarea lui i-a trezit amintiri dureroase. "Mi-a revenit în memorie imaginea bunicului meu cu capul pe masă şi cu carul în curte, încărcat cu toate uneltele agricole. A stat două săptămâni în curte, iar bunicul stătea cu capul pe masă şi plângea. Bunica îi spunea: "Omule, poate putem să ascundem ceva..." Dar nu puteau, trebuiau să le predea, că ştiau alţii ele, ar fi putut să îi spună şi era mai rău", a rememorat episcopul Bercea.
Lansarea volumului celor doi orădeni s-a încheiat cu o sesiune de autografe. Cartea a văzut lumina tiparului prin intermediul unui proiect finanţat de Consiliul Judeţean, aşa că, deocamdată cel puţin, nu va fi pusă în vânzare în librării.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.