URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Noiembrie 2014, 08:36

Înlăturarea chiaburimii: Doi istorici orădeni au lansat o carte despre revoltele ţărăneşti din 1949 împotriva colectivizării forţate din Bihor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Istoricii orădeni Gabriel Moisa şi Cristina Puşcaş, jurnalistă, şi-au lansat miercuri, în sala mare a Primăriei, volumul "1949 în Bihor: Înlăturarea chiaburimii - o manifestare a luptei de clasă la sate". La eveniment au luat parte specialişti în domeniu precum profesorii universitari profesorii universitari Mihai Drecin ori Sorin Şipoş, dar şi personalităţi locale precum Prea Sfinţitul Virgil Bergea, episcopul greco-catolic de Oradea, deputatul PNL de Bihor Florica Cherecheş şi mulţi alţii.

"Prin lansarea acestui volum am ţinut să marcăm împlinirea a 65 de ani de la revoltele ţărăneşti din 1949. Nu puteam trece peste acest moment chiar dacă nu am reuşit să facem lansarea în vară, aşa cum ne-am propus", a spus istoricul Gabriel Moisa.

Volumul prezintă procesul de diabolizare a elitei satului românesc interbelic de către noua putere comunistă, care a transformat ţăranii fruntaşi şi mijlocaşi în chiaburi şi duşmani ai poporului, declanşarea colectivizării prin Decretul 83 din 1949, răscoalele care au urmat în Bihor şi în toată ţara, precum şi pedepsele la care au fost supuşi ţăranii care au supravieţuit represiunii Securităţii.

Cartea este rodul unei munci documentare elaborate şi are la bază informaţii culese nu doar din arhivele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, dar şi din documentele Securităţii şi ale Serviciului Român de Informaţii. Trimiterile la articole din presa vremii sunt făcute doar pentru a demonstra modul în care funcţiona cenzura şi minciuna prin omisiune a aparatului propagandistic comunist.

"Partea pe care am documentat-o eu se referă la modul în care au fost reprezentate aceste revolte în cotidianul Crişana, la care acum sunt reporter. Am constatat o discrepanţă majoră între ce anume se întâmpla în satele în care ţăranii erau împuşcaţi şi lăsaţi să zacă pe uliţe şi faptul că în perioada iunie-august 1949 presa nu făcea nicio referire la aceste revolte. Am văzut document care făcea trimitere la răscularea satului Tăuteu pe 23 iulie, iar în Crişana se scria că ţăranii s-au adunat să se întreacă în activităţi propagandistice", a povestit Cristina Puşcaş.

Prezent la eveniment, Prea Sfinţitul Bercea a apreciat eforturile coautorilor volumului şi a mărturisit că lecturarea lui i-a trezit amintiri dureroase. "Mi-a revenit în memorie imaginea bunicului meu cu capul pe masă şi cu carul în curte, încărcat cu toate uneltele agricole. A stat două săptămâni în curte, iar bunicul stătea cu capul pe masă şi plângea. Bunica îi spunea: "Omule, poate putem să ascundem ceva..." Dar nu puteau, trebuiau să le predea, că ştiau alţii ele, ar fi putut să îi spună şi era mai rău", a rememorat episcopul Bercea.

Lansarea volumului celor doi orădeni s-a încheiat cu o sesiune de autografe. Cartea a văzut lumina tiparului prin intermediul unui proiect finanţat de Consiliul Judeţean, aşa că, deocamdată cel puţin, nu va fi pusă în vânzare în librării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cristina Puscas scrie carti de istorie !!!
E de ras sau e de plans ??? O ţâşti-bâşti care nu a cunoscut nici un comunist până la primul ei şef de la ziarul Crişana, scrie despre lucruri netrăite vreodată, preluând date din alte cărţi !!!
Postat 27 Noiembrie 2014, 15:16 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON