Copiii foștilor deținuți politici din perioada comunistă, ai deportaților, ai strămutaților, ai celor cu domiciliu obligatoriu, care au fost internați în spitale psihatrice din motive politice sau ai prizonierilor de război vor primi și ei idemnizații, potrivit noii Legi 232/2020, care se calculează în funcție de anii de detenție sau de strămutare, deportare sau prizonierat al părintelui.
De asemenea, și copiii persoanelor din categoriile mai sus amintite, care au decedat înainte de 1989, sunt îndreptățiți la aceste indemnizații, atât doar că au nevoie de acte doveditoare care să ateste calitatea de deținut politic sau deportat al părintelui. În caz că acestea nu există în familie, ele tot pot fi procurate pe diferite căi de la arhivele CNSAS, sau de la arhivele penitenciarelor, iar Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, filiala Bihor, anunță că oferă asistență beneficiarior noilor prevederi.
„În perioada următoare, biroul va fi deschis pentru public de 2 ori pe săptămână, luni și miercuri, de la orele 9:30 la 12:30. Totodată, răspundem la numărul de telefon 0754.816.349 în fiecare zi, până la orele 16:00, respectiv la mailul afdprbihor@gmail.com. Vom lucra strâns și cu o firmă de avocatură, care este dispusă să ajute copiii foștilor deținuți politic, fără a plăti decât un onorariu de succes, dacă va fi cazul”, a anunțat, miercuri, președinte AFDPR Bihor, Iuliu Papp.
AFDPR Bihor precizează că își organizează arhiva astfel încât să pună la dispoziție cât mai ușor deciziile necesare depunerii dosarelor la AJPIS Bihor (Agenția Județeană de Plăți și Indemnizații Sociale) și ajută beneficiarii la completarea cererilor, respectiv la întocmirea dosarelor, precizând că și dosarele prizonierilor trimiși în URSS se află tot la sediul asociației, din Cetatea Oradea, corpul I.
„Sperăm ca prin aceste acțiuni să putem veni în sprijinul cât mai multor familii care au avut de suferit în regimul comunist. Invităm totodată și pe copiii foștilor deținuți politic să treacă pe la sediul nostru sau să ne contacteze via mail, pentru că dorim să avem o evidență și date de contact, întrucât sperăm să putem înfăptui câteva proiecte care să păstreze vie memoria rezistenței anticomuniste. Considerăm că avem o datorie morală față de cei care s-au opus eroic instaurării unei societăți bazate pe ură și prin care se dorea desființarea oricărei urme de morale creștine, rol care ne revine și nouă acum”, a precizat Iuliu Papp, președinte AFDPR Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.