URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Decembrie 2020, 09:25

Indemnizații și pentru copiii foștilor deținuți politici. AFDPR Bihor oferă asistență beneficiarior noii legi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Copiii foștilor deținuți politici din perioada comunistă, ai deportaților, ai strămutaților, ai celor cu domiciliu obligatoriu, care au fost internați în spitale psihatrice din motive politice sau ai prizonierilor de război vor primi și ei idemnizații, potrivit noii Legi 232/2020, care se calculează în funcție de anii de detenție sau de strămutare, deportare sau prizonierat al părintelui.

De asemenea, și copiii persoanelor din categoriile mai sus amintite, care au decedat înainte de 1989, sunt îndreptățiți la aceste indemnizații, atât doar că au nevoie de acte doveditoare care să ateste calitatea de deținut politic sau deportat al părintelui. În caz că acestea nu există în familie, ele tot pot fi procurate pe diferite căi de la arhivele CNSAS, sau de la arhivele penitenciarelor, iar Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, filiala Bihor, anunță că oferă asistență beneficiarior noilor prevederi.

„În perioada următoare, biroul va fi deschis pentru public de 2 ori pe săptămână, luni și miercuri, de la orele 9:30 la 12:30. Totodată, răspundem la numărul de telefon 0754.816.349 în fiecare zi, până la orele 16:00, respectiv la mailul afdprbihor@gmail.com. Vom lucra strâns și cu o firmă de avocatură, care este dispusă să ajute copiii foștilor deținuți politic, fără a plăti decât un onorariu de succes, dacă va fi cazul”, a anunțat, miercuri, președinte AFDPR Bihor, Iuliu Papp.

AFDPR Bihor precizează că își organizează arhiva astfel încât să pună la dispoziție cât mai ușor deciziile necesare depunerii dosarelor la AJPIS Bihor (Agenția Județeană de Plăți și Indemnizații Sociale) și ajută beneficiarii la completarea cererilor, respectiv la întocmirea dosarelor, precizând că și dosarele prizonierilor trimiși în URSS se află tot la sediul asociației, din Cetatea Oradea, corpul I.

„Sperăm ca prin aceste acțiuni să putem veni în sprijinul cât mai multor familii care au avut de suferit în regimul comunist. Invităm totodată și pe copiii foștilor deținuți politic să treacă pe la sediul nostru sau să ne contacteze via mail, pentru că dorim să avem o evidență și date  de contact, întrucât sperăm să putem înfăptui câteva proiecte care să păstreze vie memoria rezistenței anticomuniste. Considerăm că avem o datorie morală față de cei care s-au opus eroic instaurării unei societăți bazate pe ură și prin care se dorea desființarea oricărei urme de morale creștine, rol care ne revine și nouă acum”, a precizat Iuliu Papp, președinte AFDPR Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cum "deținuții politici" nu aveau dosare care să confirme politicul ...
... această lege nu va avea beneficiari reali, ci doar niște măscărici care vor aglomera sediile AFDPR !?!
Postat 10 Decembrie 2020, 09:36 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON