URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10 mii de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16 mii de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Decembrie 2014, 08:06

Închis pentru că n-a turnat! Fostul deţinut politic Cornel Onaca şi-a lansat volumul "Martori şi martiri din temniţele comuniste" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala mare a Primăriei s-a dovedit neîncăpătoare, luni seară, pentru cei peste 200 de orădeni, marea majoritate tineri, veniţi să ia parte la ceremonia lansării celei de a doua ediţii a cărţii "Martori şi martiri din temniţele comuniste" semnat de orădeanul Cornel Onaca.

Volumul a văzut lumina tiparului cu sprijinul episcopului greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, ca o încercare de recuperare a istoriei recente din timpul dictaturii comuniste, dar şi o lecţie de viaţă pentru tânăra generaţie, crescută în libertate.

"De fiecare dată când îl văd pe domnul Onaca rămân foarte impresionat pentru că a ştiut să rămână drept, să aibă coloană vertebrală. Îl respect cu un respect neţărmurit", a spus emoţionat Prea Sfinţitul Bercea.

Vinovat de "uneltire"

Orădeanul Cornel Onaca a fost condamnat de autorităţile comuniste la 12 ani de temniţă grea şi 5 ani de degradare a drepturilor civile, pedeapsă care la recurs a fost transformată în 15 ani de puşcărie.

Abia ieşit de pe băncile şcolii şi încadrat ca tânăr ofiţer administrativ în cadrul Miliţiei Oradea, Onaca a cunoscuta teroarea interogatoriilor şi supliciul închisorilor comuniste pentru "vina" de a fi refuzat să devină informator al Securităţii.

Fostul deţinut politic a fost condamnat în 1951 pentru "uneltire contra ordinei sociale" alături de membrii lotului "Vlad Ţepeş II" format din apropiaţi ai săi, jandarmi şi miliţieni cu convingeri anti-comuniste. Şi-a executat pedeapsa în închisori din Oradea, Cluj-Napoca, Jilava, Poarta Albă, Peninsula, Baia Sprie, Cavnic, Satu Mare, Ocnele Mari, Văcăreşti şi Timişoara şi a fost eliberat în octombrie 1955 în urma unui decret de amnistie.

O carte trăită

"Martori şi martiri din temnițele comuniste" se doreşte a fi o carte-mărturie şi a fost reeditată la 14 ani după prima lansare din anul 2000. Onaca nu se consideră un scriitor în adevăratul sens al cuvântului. "Am scris o carte aşa cum am trăit-o, aşa cum am cunoscut eu oamenii...", a spus autorul.

Volumul pe care îl semnează îl contrazice însă. Zguduitoare atât pentru cei care au trăit acele vremuri cât şi pentru tinerii care au aflat despre teroarea comunistă numai talk-show-uri, cartea are nerv, tensiune şi dramă. Fragmentul în care tânărul de numai 19 ani este luat de pe stradă şi ţinut ore în şir la Securitate pentru a fi convins să îşi "toarne" prietenii şi cunoscuţii este edificator:

"Omul de legătură prezentat în acea noapte era chiar locotenentul în civil care m-a oprit pe stradă, la ieşirea mea din serviciu, conducându-mă la Securitate. El mi-a făcut primul instructaj asupra întâlnirilor noastre alegând locul, data şi ora precum şi ţinuta în care trebuia să fim îmbrăcaţi. Întâlnirile trebuiau să aibă loc în spatele Bisericii Romano-Catolice din prejma Muzeului, în amurg, într-una din zilele săptămânii fixate, ca un orar ce trebuia respectat întocmai. Pentru a nu da de bănuit, trebuia să fim îmbrăcaţi în haine civile. Urma să stăm tolăniţi pe iarba din dosul bisericii pentru a da impresia că ne odihnim. În locul acela şi în aceas poziţie "trântit pe iarbă", trebuia să-mi denunţ colegii şi prietenii de serviciu, turnătorie ce trebuia făcută atât oral, cât şi în scris sub forma unei informări", a rememorat Cornel Onaca. Nu a făcut-o, şi a fost condamnat alături de cei la condamnarea cărora trebuia să contribuie.

Amănunte din această poveste zguduitoare petrecută în urmă cu şase decenii în Oradea aflaţi din cartea "Martori şi martiri din temniţele comuniste". Volumul costă 15 lei şi a fost pus în vânzare la Librăria Gutenberg din strada Episcop Mihai Pavel 4.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Jenant !!!
Tânăr miliţian scos de pe băncile comuniste ale lui Drăghici, ajuns în puşcărie ... pentru că nu vroia să toarne ... când, de fapt, prin fişa postului turna orice încălcare a ordinii socialiste !!! Prostie mai mare nu a fost de vreo 25 de ani de înşiruit poveşti despre aşa-zişi dizidenţi !!! Asta e ceva similar cu povestea lui Ceauşescu, care zicea că a făcut puşcărie pentru convingerile sale politice, în timp ce era condamnat, în realitate, strict pentru că furase 10 găini din gospodăria unui vecin din Scorniceşti !!!
Postat 16 Decembrie 2014, 14:25 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON