Ghidul de finanțare pentru programul Casa Verde a fost publicat marți în Monitorul Oficial, iar Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat că vineri, 27 septembrie, la ora 10 va începe sesiunea de finanțare.
Bihorenii care vor să își monteze panouri fotovoltaice pe banii statului vor trebuie să își înregistreze dosarele online în prima zi a programului, dedicată regiunii nord-vest a României.
„Administrația Fondului pentru Mediu demarează sesiunea de finanțare pentru înscrierea solicitanților persoane fizice în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, începând cu data de 27 septembrie 2024, ora 10:00 și până la data de 08 octombrie 2024, câte o zi pentru fiecare regiune sau până la epuizarea bugetului aferent fiecărei regiuni, prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție pe site-ul www.afm.ro. Totodată, unitățile de cult se vor putea înscrie în program în data de 09 octombrie 2024, ora 10:00 sau până la epuizarea bugetului”, a transmis marți AFM.
Calendarul de înscriere
Potrivit AFM, calendarul de înscriere prevede că ziua de 27 septembrie este dedicată Regiunii Nord-Vest, adică județelor Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare și Maramureș, cu un buget alocat de 274.290.000 lei.
Pe 30 septembrie se vor înscrie cetățenii din Regiunea Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu), având la dispoziție un buget de 280.050.000 lei, iar pe 1 octombrie cei din Regiunea Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui), cu un buget alocat de 319.380.000 lei.
În Regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea și Tulcea) se vor depune dosarele în 2 octombrie, bugetul alocat fiind de 242.730.000 lei, iar în Regiunea Sud Munteni (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman) în ziua de 3 octombrie, bugetul disponibil fiind de 321 milioane lei.
Românii care locuiesc în București și Ilfov se vor înscrie pe 4 octombrie, bugetul regiunii fiind de 114.120.000 lei, iar cei din Regiunea Sud-Vest (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea) pe 7 octombrie, cu un buget de 229.110.000 lei.
Ultima zi a înscrierilor pentru persoane fizice, 8 octombrie, este rezervată Regiunii Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș), cu un buget alocat de 229.110.000 lei.
Unitățile de cult din toată țara se vor putea înscrie pe 9 octombrie, urmând să-și împartă un buget de 20.100.000 lei.
În total, Casa Verde va avea în acest an un buget alocat de 1.999.980.000 lei, bani care se vor distribui după principiul „primul venit, primul servit”.
„În anul 2024, Administrația Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere cu un buget record de aproximativ 2 miliarde de lei. Scopul nostru este să facilităm accesul unui număr cât mai mare de beneficiari la finanțarea oferită prin acest program. Ne dorim să asigurăm resursele necesare pentru a sprijini implementarea sistemelor de panouri fotovoltaice în alte aproximativ 67.000 de gospodării, astfel că, după această sesiune vom putea discuta despre aproximativ 200.000 de gospodării care își vor reduce costul facturii la energie electrică și care vor utiliza energie verde”, a declarat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.
Ce acte sunt necesare
Înscrierea solicitantului se va face prin completarea unor câmpuri predefinite și încărcarea documentelor necesare pe site-ul inscrierionline.afm.ro. Documentele trebuie să fie valabile la momentul înscrierii în aplicație.
Actele pe care persoanele fizice vor trebui să le înscrie sunt: actul de identitate al solicitantului, certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat de la ANAF, certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicație, și copia cărții funciare colective, dacă este cazul.
O persoană se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni de înscriere, pentru un singur imobil. De asemenea, trebuie să aibă domiciliul la adresa pentru care se face cererea de finanțare.
„Pentru a simplifica procesul de înscriere am adus îmbunătățiri semnificative aplicației informatice dedicate programului. Astfel, conturile utilizatorilor pot fi create înainte de deschiderea oficială a sesiunii de înscriere, permițându-le astfel beneficiarilor să se familiarizeze cu aplicația și să fie pregătiți în avans. În ziua dedicată înscrierii va fi necesară doar încărcarea documentelor solicitate, eliminând astfel stresul și aglomerația”, a precizat șeful AFM.
Unitățile de cult vor trebui să încarce aceleași documente, cu excepția actului de identitate.
Potrivit AFM, aplicația informatică nu permite modificarea, înlocuirea, eliminarea documentelor încărcate de către solicitant.
Toate informațiile necesare participării în Program sunt publicate pe site-ul www.afm.ro, la secțiunea Programe de finanțare – Sisteme fotovoltaice.
Casa Verde 2024 asigură o finanțare de 30.000 de lei pentru achiziția de panouri fotovoltaice și baterii pentru stocarea energiei. Cofinanțarea pe care solicitantul va trebui să o plătească este de 10%, adică 3.000 lei.
Citește mai jos Ghidul de finanțare, publicat marți în Monitorul Oficial:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.