URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iunie 2021, 13:20

Începe admiterea la Universitatea din Oradea. Peste 2.600 locuri fără taxă scoase la concurs de cele 15 facultăţi

La Universitatea din Oradea începe admiterea de vară. Pe 5 iulie, cele 15 facultăţi orădene încep înscrierile pentru anul universitar 2021-2022, iar în total au în ofertă, la studii de licenţă şi de masterat, peste 9.300 de locuri, din care 2.610 fără taxă.

Rectorul Constantin Bungău a precizat miercuri, într-o conferinţă de presă, că an de an Universitatea primeşte de la Ministerul Educaţiei mai multe locuri bugetate, graţie faptului că Oradea este un oraş în dezvoltare, cu un renume tot mai bun.

90 de specializări la licenţă

La studii de licenţă, Universitatea scoate la concurs 5.872 de locuri, din care 1.800 fără taxă, cu zece mai multe decât anul trecut.

La studii de masterat, numărul total al locurilor scoase la concurs sunt de 3.455, iar bugetate 810 (tot cu zece mai multe decât în vara trecută).

„În 5 iulie este prima zi când un candidat poate să se înscrie la Universitatea din Oradea. Înscrierea se poate face atât pe platforma Universităţii, în sistem online, cât şi cu prezenţă fizică la fiecare secretariat al Universităţii, unde sunt organizate centre de înscriere. Toate documentele necesare înscrierii se găsesc afişate clar pe site-ul Universităţii. Pe lângă acele documente, avem acea taxă de înscriere pe care n-am modificat-o de peste zece ani, de 150 de lei”, a declarat Bungău.

Tinerii care se înscriu online vor trebui să meargă fizic în campus doar dacă vor fi admişi pe un loc bugetat, pentru a prezenta diploma de Bacalaureat sau adeverinţa înlocuitoare.

Un candidat se poate înscrie la mai multe programe de studii, dar va putea urma simultan doar două.

„Avem alocate locuri bugetate la licenţă la 90 de programe, din care şapte sunt în limba engleză. Cei care nu au timp să facă învăţământ cu frecvenţă, pot să se înscrie la învăţământ la distanţă, unde avem cinci programe, şi mai avem un program cu frecvenţă redusă”, a mai spus Bungău.

Atenţi la piaţa muncii

Taxele la studii de licenţă sunt între 2.900 şi 6.800 de lei (medicină în limba română), iar la masterat, la cele 60 de programe (din care 4 în limba engleză), taxele variază între 3.100 de lei şi 5.000 de lei (Muzică).

Din toamnă, Universitatea va da startul la două specializări noi, Energetică şi tehnologii informatice (cu 45 de locuri, din care 27 bugetate) şi Robotică în limba engleză (50 de locuri, din care 15 fără taxă).

Rectorul Bungău a precizat că Universitatea este atentă la preferinţele tinerilor, iar specializările care în anii trecuţi au avut puţini doritori au dispărut din ofertă.

Totuşi, asta nu este o regulă, pentru că Universitatea ţine cont şi de tendinţele şi necesităţile de pe piaţa muncii. De pildă, specializările de Robotică nu atrag mulţi candidaţi, dar rămân în oferta Universităţii, ba chiar se diversifică, deoarece aceşti specialişti sunt căutaţi şi, cel mai probabil, vor fi mulţi ani de-acum înainte.

Admiterea la Medicină

La Facultatea de Medicină, cea care an de an atrage cea mai mare concurenţă la înscrieri, examenele scrise pentru admitere vor avea loc în zilele de 27 şi 28 iulie, în aceleaşi condiţii ca anul trecut: în încăperi de mari dimensiuni, precum sălile de sport din campusul universitar sau săli de evenimente din oraş.

„Înscrierea la Medicină se termină în 21 iulie. Recomand, pentru a nu se face aglomeraţie în zona secretariatelor care fac înscrieri, candidaţii să introducă datele pe platforma online”, a mai spus Bungău.

Rectorul a mai declarat că numărul viitorilor boboci ai Universităţii depinde de succesul pe care aceştia îl vor avea la Bacalaureat.

Cert este, a spus Bungău, faptul că facultăţile orădene sunt tot mai atractive pentru tineri şi graţie faptului că oraşul se dezvoltă, iar ei au mai multe modalităţi de a petrece timpul liber şi mai multe companii unde să-şi testeze abilităţile. Acesta este şi motivul pentru care, an de an, Ministerul Educaţiei alocă Universităţii din Oradea tot mai multe locuri bugetate, a precizat rectorul.

Cercetare pe bani europeni

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, prorectorul Sanda Filip, responsabilă de cercetarea academică, a declarat că studenţii orădeni au multe oportunităţi şi când vine vorba de proiecte de cercetare sau mobilităţi în străinătate.

În prezent, Universitatea derulează proiecte de cercetare finanţate din surse externe, majoritatea fonduri europene, în valoare totală de 1,5 milioane de euro şi 92 milioane lei. Potrivit lui Filip, în aceste proiecte sunt implicaţi 25.487 de studenţi, 673 de elevi, 81 de doctoranzi şi 35 de post-doctoranzi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON