Oradea se va încălzi încă o iarnă pe cărbune! Consiliul Local va fi chemat marţi să aprobe o scrisoare de garanţie bancară în valoare de 900.000 euro în favoarea societăţii Electrocentrale pentru a putea comanda cărbune de la firma Matrai Eromu din Ungaria.
"Consiliul Local va garanta plata cărbunelui pentru ca Electrocentrale să îşi poată asigura stocurile necesare pentru lunile de iarnă", a declarat primarul Ilie Bolojan, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.
Iarnă pe cărbune
Potrivit edilului, noul CET pe gaz va fi testat la mijlocul lunii noiembrie, dar va intra în funcţiune abia în februarie anul viitor, interval în care centrala va funcţiona tot pe combustibil solid.
"Estimăm că până în februarie 2016 încălzirea oraşului se va face pe cărbune. În prezent, se lucrează la branşarea noii centrale pe gaz la magistrala Transgaz. Lucrările de racordare se vor finaliza la începutul lunii noiembrie, urmând ca în jurul datei de 15 noiembrie să putem testa noua centrală pe gaz", a spus primarul.
În pregătirea punerii în funcţiune a noului CET pe gaz, Consiliul Local va mandata Termoficare să negocieze condiţiile contractuale cu unul dintre cei doi furnizori de pe piaţă, Romgaz sau Petrom. "Vom avea un consum de gaz de 30 milioane euro anual. La un discount de numai 1% am ecomisi 300.000 euro pe an, bani din care am putea face un parc", a declarat edilul.
Săpăturile continuă!
În prezent, pe şantierul noului CET pe gaz, constructorul Elsaco foloseşte circa 250 de muncitori, astfel încât, deşi contractul are ca termen de finalizare luna februarie 2016, construcţia centralei să se finalizeze în decembrie 2015. Astfel, municipalitatea ar putea deconta cu finanţatorul european toate costurile cu construcţia centralei.
Lucrările de reabilitare a sistemului de termoficare din municipiu vor continua însă şi anul viitor, prin înlocuirea a încă 20 kilometri de reţea magistrală. Firma Energomontaj, care înlocuieşte în prezent 17 kilometri de magistrală în cadrul primei etape de reabilitare, a fost desemnată la sfârşitul săptămânii trecute câştigătoarea licitaţiei pentru execuţia viitoarelor lucrări.
"În anii următori vor mai exista investiţii de zeci de milioane de euro în reţeaua de termoficare, astfel încât în 2020 oraşul să aibă deja rezolvată problema pierderilor de pe reţele", a spus Bolojan.
Pierderile s-au înjumătăţit
Potrivit primarului, investiţiile făcute în ultimii ani în reţelele magistrale au dus la înjumătăţirea pierderilor de pe reţea. "Dacă anul trecut am avut pierderi de 250 metri cubi de apă pe oră pe an, după reabilitarea reţelelor de termoficare am reuşit să reducem aceste pierderi la 105 metri cubi de apă pe oră pe an şi vrem să ajungem la doar 30 de metri cubi".
Bolojan susţine că reducerea pierderilor de pe reţea şi eficienţa mult mai mare a noii centrale vor elimina presiunile puse pe preţul final plătit de orădeni în contextul în care de anul viitor CET-ul va trece de la funcţionarea pe cărbune la funcţionarea pe gaz, un combustibil mult mai scump.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.