URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Septembrie 2015, 18:17

Încă o iarnă pe cărbune! CET-ul pe gaz va intra în funcţiune abia în februarie 2016

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea se va încălzi încă o iarnă pe cărbune! Consiliul Local va fi chemat marţi să aprobe o scrisoare de garanţie bancară în valoare de 900.000 euro în favoarea societăţii Electrocentrale pentru a putea comanda cărbune de la firma Matrai Eromu din Ungaria. 

"Consiliul Local va garanta plata cărbunelui pentru ca Electrocentrale să îşi poată asigura stocurile necesare pentru lunile de iarnă", a declarat primarul Ilie Bolojan, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Iarnă pe cărbune

Potrivit edilului, noul CET pe gaz va fi testat la mijlocul lunii noiembrie, dar va intra în funcţiune abia în februarie anul viitor, interval în care centrala va funcţiona tot pe combustibil solid.

"Estimăm că până în februarie 2016 încălzirea oraşului se va face pe cărbune. În prezent, se lucrează la branşarea noii centrale pe gaz la magistrala Transgaz. Lucrările de racordare se vor finaliza la începutul lunii noiembrie, urmând ca în jurul datei de 15 noiembrie să putem testa noua centrală pe gaz", a spus primarul.

În pregătirea punerii în funcţiune a noului CET pe gaz, Consiliul Local va mandata Termoficare să negocieze condiţiile contractuale cu unul dintre cei doi furnizori de pe piaţă, Romgaz sau Petrom. "Vom avea un consum de gaz de 30 milioane euro anual. La un discount de numai 1% am ecomisi 300.000 euro pe an, bani din care am putea face un parc", a declarat edilul.

Săpăturile continuă!

În prezent, pe şantierul noului CET pe gaz, constructorul Elsaco foloseşte circa 250 de muncitori, astfel încât, deşi contractul are ca termen de finalizare luna februarie 2016, construcţia centralei să se finalizeze în decembrie 2015. Astfel, municipalitatea ar putea deconta cu finanţatorul european toate costurile cu construcţia centralei.

Lucrările de reabilitare a sistemului de termoficare din municipiu vor continua însă şi anul viitor, prin înlocuirea a încă 20 kilometri de reţea magistrală. Firma Energomontaj, care înlocuieşte în prezent 17 kilometri de magistrală în cadrul primei etape de reabilitare, a fost desemnată la sfârşitul săptămânii trecute câştigătoarea licitaţiei pentru execuţia viitoarelor lucrări.

"În anii următori vor mai exista investiţii de zeci de milioane de euro în reţeaua de termoficare, astfel încât în 2020 oraşul să aibă deja rezolvată problema pierderilor de pe reţele", a spus Bolojan.

Pierderile s-au înjumătăţit

Potrivit primarului, investiţiile făcute în ultimii ani în reţelele magistrale au dus la înjumătăţirea pierderilor de pe reţea. "Dacă anul trecut am avut pierderi de 250 metri cubi de apă pe oră pe an, după reabilitarea reţelelor de termoficare am reuşit să reducem aceste pierderi la 105 metri cubi de apă pe oră pe an şi vrem să ajungem la doar 30 de metri cubi".

Bolojan susţine că reducerea pierderilor de pe reţea şi eficienţa mult mai mare a noii centrale vor elimina presiunile puse pe preţul final plătit de orădeni în contextul în care de anul viitor CET-ul va trece de la funcţionarea pe cărbune la funcţionarea pe gaz, un combustibil mult mai scump.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
@pinonel
Amice, in cea mai proasta zi a mea, as avea cel putin cu 20 de puncte peste cel mai bun rezultat al tau la un test IQ. Am intervenit doar pentru ca vad cum manipulezi termeni si solutii, dar se vede cale de o posta ca habar nu ai despre ce vorbesti. Era in Timisoara, in vremea studentiei mele, un celebru personaj, George, care avea o vorba: "unii oameni vorbesc ce stiu, altii stiu ce vorbesc". Tu esti in categoria celor care vorbesc ce stiu. "Pseudo oameni de stiinta", serios? Cum cataloghezi tu pe toata lumea! Spre stiinta ta, sa stii ca in acel institut de cercetare despre care faceam vorbire, chiar erau oameni de stiinta, dar din aceia adevarati, nu facuti la apelul de seara. Ca sa poti intelege diferentele dintre un sistem centralizat si unul individual, ar trebui sa intelegi termeni precum, randamente, cogenerare, punere in paralel samd. De obicei, solutiile se adopta functie de situatia concreta din teren, in urma unor studii si calcule care indica cu exactitate care dintre solutii este cea potrivita. Nici intr-un caz decizia corecta nu se ia pe temeiul "eu cred".Din ceea ce postezi imi dau seama ca nici cu notiunile despre fonduri nu prea le ai. Banii din megaproiecte, cum le zici tu, vin de la CE pe baza unor proiecte si pentru scopuri bine stabilite. Cota Oradiei? WTF is this?. Sigur pentru cei care nu pricep despre ce e vorba si nici nu ii intereseaza sa se documenteze, postarile tale pot parea documentate, dar ele nu sunt altceva decat o mare tocana. In rest, observ ca argumentul tau forte sunt in continuare jignirile. Aici nu am cum sa te ajut, asta tine de cei 7 ani de acasa.
Postat 30 Septembrie 2015, 10:27 de User anonimizat
@LauraD
Esti prea ... blonda ca sa pot conversa cu tine pe teme tehnice. Oricum, cred ca nu esti in stare sa-ti conduci masina corect, darmite un avion de vanatoare.
Postat 30 Septembrie 2015, 10:10 de User anonimizat
Aha....
Carbune din Ungaria?De ce?Carbunele romanesc nu mai este bun?Alta minareala a braileanului falimentator al altui CET-Braila si a dasteptului de Birtin ajuns primare intr-un oras frumos...Vine iarna,vin arestarile mey baieti!
Postat 30 Septembrie 2015, 08:06 de grigore
@anticomunist
Ia, spune repede pe ce pozitie ai lucrat tu in sistemul energetic???!!! Nu trebuie sa ne spui nici unde si nici cand, pentru a nu crede, ca vrem sa aflam cine esti! Altfel, pot sa spun si eu ca am pilotat un F16... Iei si tu de ici, de colo niste franturi de pe internet, fara sa intelegi nimic!...
Postat 29 Septembrie 2015, 21:34 de LauraD
adică, deja am fost vânduți
normal ar trebui ca, intr-un orash oamenii sa aibă căldura asigurată cât mai ieftin pentru ei. așa ar putea să prospere economic și orașul. de aceea este firesc să analizezi cum te poti folosi cat mai mult de resursele naturale pe care ti le oferă orașul in mod natural,ca e un avantaj economic până la urmă. e logic. apoi, strategic, această energie ar trebui adusă în casele oamenilor cât mai avantajos și cât mai optim contorizabil... si, să găsești inclusiv solutii alternative, la o adică. un primar, până la urmă nu poate face mai mult decât îi permite partidul, iar un partid nu poate permite mai mult unui primar decât acceptă liderul de partid, oarecum. desi, e ciudat, ca pana la urma, exact ăia care ar trebui să se bucure mai mult de beneficiile unei așezări, adică locuitorii, exact ei nu beneficiază direct ci doar atât cât li se permite de alții din afară, dar cu putere mult mai mare, in cazul nostru rusii :) cel putin motorul de avion nu e rusesc :) so... deci primarul degeaba e primar la el in orash, ca numai poate face ce vre el decat ce vor rusii, sau nu :)
Postat 29 Septembrie 2015, 12:57 de vg
@anticomunist
Este dificil un monolog cu tine, esti lobotomizat rau, nu mai ai scapare.... Nu e dialog atat timp cat o tii langa, singurul tau mesaj este ca-l pupi-n cur*te pe intaiul edil! Decat sa citesc ceva depasit demult, uzat moral, mai bine noutati din presa! Vii cu niste asa-zise ,,argumente" de la niste pseudo-oameni de stiinta, din categoria celor care ne ,,lamureau" ca traim ca in paradis sub conducerea carmaciului! Ce-ti mai placeau vremurile alea, cum plangi cu capul in perna dupa ele....anticomunistule! Ai uitat cum anuntau cu totii sfarsitul lumii si intoarcerea la viata in grote daca se vor desfiinta cet-urile? Nici vorba! Si incearca sa citesti atent ce postez si chiar daca nu prea intelegi, cat intelegi nu rastalmaci stramb! Nu era vorba de eutanasiere, desi recunosc ca ne-ar fi mult mai bine daca am elimina metastazele din mijlocul nostru! Banii care se arunca acum in tot felul de mega ,,lucrari", banii care sunt cota Oradiei dar si bani din surse externe, ar fi putut fi mult mai eficient folositi pt. a sprijini achizitionarea de centrale, subventionarea dobanzilor la imprumuturi, etc, etc. Dar cum sa imparta gasca de penali ,,beneficiile" cu prostimea?!
Postat 29 Septembrie 2015, 12:41 de pinonel
@pinonel
Stimate bibol, asta ca sa fiu in registrul postarii tale, eu n-am ramas indobitocit. Intamplarea face ca am lucrat o buna perioada de timp in sistemul energetic si chiar am habar despre ce vorbesc, spre deosebire de tine. Trecerea la sistemul de incalzire pe microcentrale de cartier, era o tema care se discuta frecvent in teleconferintele din sistemul energetic. Exemplul pe care l-am dat cu trecerea pe sistemul de incalzire descentralizat din Germania, nu l-am luat din presa ci dintr-un studiu facut de ICEMENERG, un institut de cercetare in energetica, care la vremea respectiva, nu mai stiu astazi cum stau lucrurile, reunea cei mai buni ingineri si specialisti energeticieni din tara. La mijlocul anilor '90 se faceau studii pentru a gasi solutia optima pentru a rezolva problema incalzirii locuintelor. Printre multele solutii propuse, era si aceea de a se reproiecta si reface sistemul de distributie din blocurile de locuinte, de la un sistem de distributie vertical (pe coloane - ca sa pricepi si tu) la unul orizontal, care ar fi permis contorizarea fiecarui apartament, pentru a se evita tocmai ca rau-platnicii sa se "ascunda" in spatele oamenilor corecti. Implementarea acestei solutii ar fi rezolvat o gramada de probleme, inclusiv ar fi generat locuri de munca pentru o gramada de ingineri proiectanti, care s-au vazut nevoiti sa isi abandoneze meseria. Se vede ca te informezi doar din presa si nu incerci sa-ti creezi o imagine de ansamblu asupra problemei. Imi dai exemplul subventiilor din Bucuresti, uitand ca acolo se duc toti banii nostri si ca in Bucuresti, desi salariile sunt aproape duble fata de Oradea, subventia la caldura este mult mai consistenta. Poate, nu stiu, zic si eu, printre cei care nu-si pot permite sume de peste 10-15 mii de lei, in modificarea sistemului de incalzire din apartamente, nu sunt doar scuipatori de seminte si ragaitori de bere, poate ca sunt profesori pensionari, sau medici sau simpli muncitori care au muncit o viata intreaga si din 1000 de lei pensie nu-si permit sa investeasca 15000, sau mai mult in modificarea sistemului de incalzire. Nu cred ca trebuiesc eutanasiati si nici trimisi unde si-a intarcat dracu' pruncu'. La sfarsit o dai rau de tot cu mucii in fasole, cu proprietatea intregului popor asupra mijloacelor de productie, a bogatiilor patriei... asa nu ma obosesc sa-ti raspund. Cat despre invectivele pe care mi le arunci, am hotarat sa nu ma ami enervez si sa-ti raspund cu aceiasi moneda.
Postat 29 Septembrie 2015, 12:17 de User anonimizat
DIN GÎNDIREA ÎNTOTDEAUNA RĂSUCITĂ A LUI BOLOJAN
@anticomunist: "Asemenea centrale nu se fac pe toate drumurile, astfel că furnizorii, fie Rolls Royce, fie General Electric, după cum va decide licitaţia,( LICITAȚIA A DECIS...ELSACO!!!!! ) au nevoie de un an pentru a onora comanda", explică primarul ( BOLOJAN ), adăugând că montarea noului CET ar începe în primăvara anului viitor ( 2013 !!!!!), iar centrala ar intra în funcţiune în iarna 2014 (!!!!!!!), termen până la care s-ar reabilita şi cele mai vechi magistrale de transport şi distribuţie. Nu de alta, dar la o centrală modernă ca un avion cu reacţie pe lângă un planor, ar fi culmea ca producţia să se piardă pe conducte ciuruite de zeci de ani...” ( „Gazul, soluţia finală pentru CET”/ Bihoreanul/13.03.2012 )! Cu toată dragoostea, înțelegi că NU EU ( !!!!!!!! ) am avansat tot felul de termene ci taman BOLOJAAAAAAAAAAAAN ( în tandem cu BOLOOOOOOOOOȘ! ). Ba PEDELISTII de-atunci ( noii colegi de partid ai lui BOLOJAN ) nici nu voiau să audă de gaz, voiau pe geo termal! S-AU RĂSUCIT ȘI EI! Sunt Alina Gorghiu și cer DEM ( ISIS ) AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! Oooops, iar m-am isterizat AIUREA? Nici aici nu trebuia?
Postat 29 Septembrie 2015, 11:46 de TDS
@anticomunist
Nu sunt expert, nici tu nu esti, dar spre deosebire de tine sunt informat cat de cat. Uite un rezumat foarte scurt a ceea ce am retinut eu spicuind presa. Romanii investesc an de an sute de milioane de euro în sistemul centralizat de încălzire, lucru care s-a dovedit în ultimele două decenii o gaură neagră pentru admiinistratiile locale, dar o mina de aur pt. tot felul de escroci (cazul directorului care a falimentat cet Oradea, gligor dragos e celebru! Ex-directorul e ok, un prosper om de adaceri!). Asta în vreme ce oraşele din restul Europei au trecut demult la sistemele individuale de încălzire. Daca luam ca exemplu Bucurestiul, dar situatia e aceeasi peste tot, difera doar cifrele, cu banii daţi în fiecare an pe subvenţiile la căldură s-ar fi putut achiziţiona centrale termice individuale pentru a dota 5.000(!!!) de blocuri. Astfel, costurile pentru consumatori ar fi cu 30% mai mici. Acum tu, care nu esti expert dar faci afirmatii mai ceva ca nea ilie (adica debitezi aiureli!), spune-ne unde ai citit despre renuntarea la microcentrale si revenirea la sistemul centralizat?! Nu-mi da vreun caz din Romania, aici totul e pe dos! Risca-te si incearca-ma, da-mi articolul din presa germana! In final te citez: ,,Ce se intampla cu cetatenii care nu-si pot permite trecerea la acest sistem de incalzire?" Se intampla ca unii mor si scapa, altii vand si se duc de unde au venit, avand si niste bani in plus, o categorie tot mai numeroasa sunt cei care asteapta sa le vanda executorul judecatoresc apartamentul. In actualul sistem mai este o categorie, cei care platesc si pt. asta primesc ca bonus si datoriile rau platnicilor. Asta este si motivul real pt. care nu se vrea distributia serviciilor ,,la usa"(exceptie energia electrica, contorizata individual si cablul tv/internet), nu la scara blocului! In actualul sistem toti sunt captivii serviciilor, e ca pe vremea acordului global, ,,raspundeai" si de cel de langa tine. In ciuda faptului ca te declari ,,anticomunist", tu ai ramas indobitocit de lozincile care clamau proprietatea intregului popor asupra mijloacelor de productie, a bogatiilor patriei, etc, etc. Sa stii ca viata la bloc nu-i ieftina, paradoxal, platesti din greu ca sa devii o putoare, bautor de bere si scuipator de seminte in fata scarii blocului!
Postat 29 Septembrie 2015, 11:24 de pinonel
Oauu!
Toti o ard experti pe aici! Hai sa clarificam: realizarea investitiei este o chestie, iar testele sunt cu totul alta chestie. Aveti asa, o vaga idee macar, ce inseamna punerea in functiune a unei centrale termo-electrice? Eu va propun sa nu mai aberati liber, nu de alta da va faceti de caacao. Cat despre centralele individuale sunt cateva aspecte care trebuie luate in calcul. In Germania anilor '80 s-a incercat trecerea la incalzirea cu minicetrale de cartier si dupa un an de functionare au revenit la incalzirea centralizata. Problema CET-ului Oradean este functionarea neeconomica, datorata mai multor aspecte, printre care esentiale sunt: utilaje invechite, sistem de distributie cu pierderi si poate nu in ultimul rand prostul management. Trecerea la centrale individuale, pe gaz, presupune si aceasta niste "mici" discutii. Aveti idee cat costa o conectare la sistemul de gaz plus achizitia centralei si modificarea sistemului vertical de distributie a caldurii (existent acum la blocuri) cu cel orizontal? Ce se intampla cu cetatenii care nu-si pot permite trecerea la acest sistem de incalzire?
Postat 29 Septembrie 2015, 10:47 de User anonimizat
aberant
Nu era articolul complet fara comentariul "TDS-ului". Esti platit la caractere bag seama. :))
Postat 29 Septembrie 2015, 10:46 de User anonimizat
Nu stapanim termenii, nu stim despre ce vorbim
Sunt de parere ca cine nu stapaneste nici macar termenii de baza intr-un domeniu, nu poate sti despre ce vorbeste. Nu zice nimeni sa fie specialist oricine in orice, dar incearca cel putin sa-ti faci o minima documentare ca sa nu spui prostii si sa nu te faci de ras! Concret, foarte multi, inclusiv dl. primar, inclusiv dl. necula, inclusiv fotbalistul Cabai, inclusiv multi din presa confunda TERMOFICAREA ORASULUI cu TERMIA ORASULUI. Folosesc notiunea de TERMIE ca sa para ca se pricep, ca folosesc un termen modern, ca sunt mai docti. Dar uitati-va domnilor in DEX-ul limbii romane ce inseamna TERMIE si veti constata cu surprindere ca nu inseamna deloc TERMOFICARE asa cum gresit cred domniile voastre. Vorbiti mai cu grija despre lucruri la care nu va pricepeti, pentru ca CINE NU STAPANESTE TERMENII, NU STAPANESTE NICI PROBLEMA. Si-apoi, dom' Primar, nu mai vorbiti de pierderi de, spre exemplu, 250 de metri cubi PE ORA si PE AN. Este vorba doar de un DEBIT pierdut, care se exprima in metri cubi pe ora. Punct. Nu pe ora si pe an! Doar ati absolvit si Politehnica si Matematica, ce dracu!?
Postat 29 Septembrie 2015, 10:09 de ceta
@tsd
Tara asta e condusa de 25 de ani NUMAI de hoti, dar nu orice hoti, niste HOTI PROSTI! Cred ca solutia centralelor de bloc/scara era mult mai ok. Azi noapte au fost 6 grade, cine voia, pornea instalatia si se incalzea, nu se punea problema inertiei termice. Plus ca se evita cheltuiala imensa cu ,,magistralele", acum, la implementare, dar si pe viitor, la vreo avarie. Dar daca nu se putea nicicum decat cu magaoaia, alegeam carbunele. Cu tot ,,efortul" lui ponta/sova/etc, INCA avem exploatari de carbune in tara. Sigur, se alegea o solutie moderna, din care nu lipseau electrofiltrele performante. Eu continuu sa-i urez d-lui procuror MAN Ciprian Florentin, somn usor! Nu de alta, dar acum cativa ani dna Iasi a ,,maturat" toata gasca de hoti care devalizau cet Iasi. Concluzia: daca vrei, poti!
Postat 29 Septembrie 2015, 08:24 de pinonel
bolovan
dar cu apa calda ce a ti avut?
Postat 28 Septembrie 2015, 21:12 de pop2
iarna nu-i ca vara
cred că energia calorică... :) căldura e aceeași și dacă se arde cărbunele și dacă se arde gazul :) poluarea diferă, că e mult mai mare pe cărbune. nu cred că mai contează încă o iarnă :) dar, ideea de termene, pardon de a da căldură orașului la comun, cu energie termică care depinde de gaz, când tu ca urbe nu ai gaz sub tine, că așa a vrut Doamne Doamne, nu cred că e deloc ceva strategic :) intelegeam dacă se apela la un câmp de eoliene, la groapa de gunoi, chiar și la ceva cu ape termale, in fine, dar la gaz?! cei de la honda au făcut in urma cu vreo trei ani, parca, un oras de la a la z, un oraș pilot pt care au folosit ce-i drept convertoare electrice de pe gaz, dar restul functiona pe baza de energie verde. in oras, de pilda, nu ai voie sa circuli cu vreo masina care să polueze aerul, iar in caz de vreo calamitate au pus la dispozitie planuri gata făcute care urmeaza doar sa se puna in aplicare, sa nu intre lumea in panică etc. etc. iar orașul să funcționeze optim mai departe :) in timp ce la noi 100 m cubi pe oră pierderi sunt o realizare, deși asta inseamnă aproape un hidrant deschis la maximum non-stop și plătit de contribuabili
Postat 28 Septembrie 2015, 20:05 de vg
SITUGERMANIA? NICI TU NU M-AI ESTI CE-AI FOST?
VREAUURGENT LAMAIE! Nu, mai bine lime ca E MAI ACRA! Pai nu se lauda duetul BOLO (Bolojan&Bolos) ca din aceasta iarna vom functiona pe gaz? Cine a mai fost contra? Ponta, Dragnea, Mang? Imi e o greata cumplita! Iar carbunele din Ungaria? Tara luata inapoi nu are carbune? Sa va fie RUSINE! PS Iohannis s-a intalnit cu Presedintele Chinei si cu mult mai dictatorul Turkmenistan-ului!'Cand Ponta se intalnea cu chinezii sau cu presedintele azer ERA DE RAU! Acum e de BINE! Eu zic ca de bine a fost in ambele cazuri! Mai putin intalnirea Basesbu-Bashar ( inclusiv plimbarea din centrul vechi in patru! ). PS Pentru " anticomuniati: ministra apararii din Germania este acuzata de plagiat?! Wow, in Ger man ( g ) ia asa ceva? DEMISIA! Angela cica stia de soft-urile pentru noxe! Asa ceva in Germania? DEMISIA!'Scutaru ( fost consilier prezidential ), Motreanu PNL ) PROBLEME PENALE! Klaus , Alina , Catelu', DEMISIA!!!!
Postat 28 Septembrie 2015, 18:49 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON