După cinci ani de investiţii, perioadă de-a lungul căreia a funcţionat în cadrul Spitalului Municipal, secţia de Urologie a revenit, de miercuri, 18 aprilie, în componenţa Spitalului Judeţean, a anunţat Primăria Oradea, joi, printr-un comunicat de presă.
„S-a închis cercul”
Complet reconstruită și reconfigurată, secţia - mutată în locul ocupat până la începutul anului de secţia Chirurgie I Krizsar Zoltan - are saloane cu o capacitate totală de 35 paturi, o cameră de consulturi interclinice, un cabinet al șefului secției, o cameră pentru medici și pentru rezidenți, una pentru raportul de gardă, un oficiu alimentar și o cameră de spălare și sterilizare a recipientelor folosite la pacienți.
Din octombrie 2017, Urologia are, tot la Judeţean, un bloc operator cu patru săli ultramoderne, complet dotate conform standardelor europene, cu aparatură atât pentru operațiile clasice, cât și cu un sistem 3D pentru chirurgie edoscopică minim invazivă. Sala principală are şi sistem de supraveghere video, putând fi conectată video-audio la orice alt spital din lume, în acest fel putând fi transmise imagini pentru conferinţe medicale şi mai ales pentru consulturi interclinice chiar în timpul intervenţiilor. Aceste săli de operație permit efectuarea în totalitate a tot ce înseamnă patologie urologică, aici fiind tratați pacienți cu litiaze urinare, cu prostată, cancer de prostată și cancer renal.
De asemenea, secția de Urologie este dotată şi cu un litotriptor extracorporal, destinat fragmentării calculilor cu unde de șoc, adică pentru „spargerea pietrelor” pentru a uşura eliminarea lor pe cale naturală.
„Suntem aici, ne vedem de treabă. Pot spune că s-a închis cercul, ne-am întors acasă și ne vedem de treabă”, a declarat prof. dr. Gheorghe Bumbu, șeful Secției de Urologie și unul dintre pionierii endoscopiei în România, despre finalizarea lucrărilor.
Valoarea întregului proiect pentru renovarea și dotarea secției de Urologie a fost de 9,24 milioane lei, finanţarea fiind asigurată din veniturile proprii ale Spitalului Judeţean.
Saloane cu TV
Tot din fonduri proprii şi-a reabilitat şi Spitalul Municipal secţia clinică de Chirurgie oncologică şi generală de la etajul IV, care are acum tot patru săli de operaţii dotate la standarde UE.
Lucrările la această secţie, în valoare de 1,47 milioane lei, s-au desfăşurat în luna februarie a acestui an, constând în schimbarea grupurilor sanitare, igienizare, zugrăveli, dotarea cu mobilier nou şi televizoare a saloanelor, achiziţia de truse chirurgicale şi echipamente medicale (termometre non-contact, tensiometre, pulsoxiometre, sistem de monitorizare a funcțiilor vitale, EKG, barbotoare oxigen etc).
Fiecare salon al secţiei are acum câte două paturi, TV şi grup sanitar propriu, secţia coordonată de dr. Dănuț Dejeu totalizând 25 de paturi.
”Pe viitor, Spitalul Municipal dorește reabilitarea din fonduri proprii și a secției de Recuperare medicală şi endocrinologie, de la etajul V, a secției de Medicină Internă și a fostei locații a secției de Urologie, toate acestea pe lângă lista de investiții din fonduri proprii în valoare de circa 10 milioane lei”, a precizat managerul unităţii, Maria Silaghi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.