URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2020, 19:39

Încă două localităţi din Bihor intră în carantină din cauza Covid, alte 8 scapă de restricţii în domeniul HoReCa. Vezi lista actualizată!

Încă două localităţi din Bihor intră în carantină din cauza Covid, alte 8 scapă de restricţii în domeniul HoReCa. Vezi lista actualizată! foto: arhivă

Încă două localităţi din Bihor - Sighiştel şi Nucet - intră în carantină, ca urmare a cazurilor multe de Covid-19 depistate aici, acestea adăugându-se celorlalte două UAT-uri aflate deja în carantină - Câmpani şi Fânaţe - pentru care a fost prelungită această măsură. Vin, totuşi, şi veşti bune: pentru că numărul infecţiilor a scăzut, alte 8 UAT-uri din judeţ scapă de limitările impuse în domeniile HoReCa, cultural şi de divertisment, în contextul pandemiei.

Deciziile au fost luate luni, în şedinţa săptămânală a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care s-a întrunit pentru a analiza situaţia epidemiologică.

Conform unui comunicat, CJSU a decis prelungirea măsurii de carantină în localităţile Câmpani şi Fînaţe, ambele din comuna Câmpani (incidenţă de 10,89 cazuri Covid la mia de locuitori), şi a propus instituirea carantinei în satul Sighiştel (comuna Câmpani) şi oraşul Nucet (9,01 cazuri la 1000 locuitori).

"Hotărârile referitoare la prelungirea cu 7 zile a carantinei în Câmpani şi Fînaţe, respectiv la instituirea pentru 14 zile a carantinei în Sighiştel şi Nucet, au fost adoptate în baza analizei de risc efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Bihor (DSP) şi a avizului de carantinare zonală emis de Institutul Naţional de Sănătate Publică. (...) Deciziile au fost luate pentru a limita transmiterea comunitară a virusului SARS-CoV-2 în aceste localităţi în care, conform analizei Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, riscul epidemiologic este foarte ridicat", arată comunicatul CJSU.

Măsura va intra în vigoare după ce va fi aprobată - o formalitate - de către preşedintele Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Astfel, toate cele patru hotărâri CJSU ce vizează carantinarea au fost înaintate Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei în vederea emiterii ordinului de carantinare începând cu ziua de miercuri, 2 decembrie.

Între altele, în localităţile carantinate, este strict interzisă intrarea / ieşirea prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene, comunale şi forestiere. De asemenea, circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor este interzisă, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe proprie răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator. În intervalul orar 06.00-22.00, în interiorul zonei carantinate se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, cu excepţii bine întemeiate, trecute în declaraţia pe propria răspudere (vezi ataşată hotărârea CJSU). La fel ca în toată ţara, circulaţia este interzisă şi pe timpul nopţii.

Situaţie îmbunătăţită

În aceeaşi şedinţă, membrii CJSU au constatat că în urma măsurilor adoptate, "numărul cazurilor Covid-19 este în continuă scădere la nivelul judeţului Bihor", ca urmare au reanalizat lista localităţilor în care se impun limitări în domeniile HoReCa, cultural şi de divertisment pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Documentul cuprinde acum cu 8 localităţi mai puţin faţă de săptămâna trecută. A scăzut, de asemenea, şi numărul UAT-urilor în scenariul roşu.

"Lista localităţilor în care se impun limitări în domeniile HoReCa, cultural şi de divertisment pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2 cuprinde cu 8 localităţi mai puţin faţă de săptămâna trecută, de la 88 de localităţi în 23 noiembrie, la 80 de localităţi în data de 30 noiembrie. De asemenea, numărul localităţilor cu incidenţă de peste 3 cazuri / 1.000 locuitori a scăzut cu 9, de la 54 de localităţi în 23 noiembrie, la 46 de localităţi în data de astăzi, 30 noiembrie", mai arată CJSU.

Astfel, conform situaţiei actualizate, cea mai mare rată de incidenţă este Câmpani, cu 10,05 cazuri Covid-19 la mia de locuitori, urmat de Nucet, cu o incidenţă de 8,19, Sâmbăta (8,06) şi Tărcaia (6,82).

Municipiul Oradea se află pe locul 5 în acest top, cu o incidenţă de 5,68 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori.

Vezi mai jos situaţia defalcată pe UAT-uri!

CJSU mai aminteşte că lista localităţilor în care se impun măsuri de restricţionare se actualizează săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, în urma hotărârilor CJSU Bihor, în funcţie de rata de incidenţă a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul fiecărei localităţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON