URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Septembrie 2020, 10:47

Inauguratorii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mi s-a părut întotdeauna fascinantă explozia de hărnicie din timpul campaniilor electorale. Se munceşte cu foc, se inaugurează în draci, se taie panglici cu spume, se transpiră muncitoreşte, exact cum fac elevii codaşi în ajunul tezelor. Îi blamăm mereu pe conducători pentru că nu-şi fac treaba, că nu sunt profesionişti şi serioşi şi pentru câte şi mai câte, dar nu-i lăudăm niciodată pentru programarea perfectă a inaugurărilor din perioada de campanie.

În Sântandrei se asfaltează, după ce câteva decenii s-a dormit cu sforăituri. După ani şi ani de praf şi noroaie, comuna-vedetă din apropierea Oradiei s-a trezit că are ceva treabă de făcut. Ca prin farmec, în peisaj au apărut utilajele, muncitorii şi bordurile. Cât de idioţi îi poţi crede pe localnici, dacă te apuci de muncă taman când se apropie momentul în care ai vrea să-ţi prelungeşti contractul de primar?

La vamă s-a inaugurat autostrada de 5 km! 5 km, doamnelor şi domnilor! Un pic mai mult decât metrul de autostradă lansat în Moldova anul trecut de un om de afaceri şmecher. Când va fi gata autostrada Transilvania pe toată lungimea, în România se va fi terminat deja stocul de panglică tricoloră de la sutele de inaugurări de pe traseu. "Inaugurăm ceva mâine, şefu’?" "Inaugurăm, cum să nu? Păi, dacă ăla a putut tăia panglica pentru 1 metru, noi de ce să n-o tăiem pentru 500 de metri? Mai apărem şi noi prin ziare şi la TV".

Pasajului de sub bulevardul Magheru i se va da drumul peste câteva zile, iar podul Dacia va fi gata şi el în acelaşi timp. O nouă aterizare la punct fix din partea celor care îşi fac planurile pentru următorii 4 ani. Pe DN76 Oradea - Deva se intră într-o nouă dimensiune a elanului şantieresc - deviem total circulaţia pentru că vrem să terminăm mai repede! Felicitări, domnilor, aţi întârziat doar vreo 25 de ani, în rest sunteţi în grafic! Drumul dintre Oradea şi Marghita e ras şi el complet în câteva porţiuni, iar la semafoare se stă mult şi bine.

Într-o ţară cu bun-simţ, deschiderile de şantiere şi inaugurările n-ar trebui să aibă loc în timpul campaniilor electorale. Într-una fără bun-simţ, aşa cum e a noastră, ar trebui de-a dreptul interzise prin lege. Regretăm, dom’ primar, dar aţi avut mulţi ani la dispoziţie să vă asfaltaţi comuna primitivă. Scuze, dom’ ministru, dar pentru 5 km nu merită să traversaţi toată ţara. Iar cine vă decontează drumul de la Bucureşti pentru aşa ceva ar trebui verificat de Curtea de Conturi.

Luna de campanie e gândită să aibă efect de radieră pentru cele mai multe creiere obosite de ştiri agresive, bere proastă şi seriale triste deghizate în comedii. Anii mulţi de frustrări dispar atunci când auzi zgomotul betonierei pe strada ta ori când îl vezi pe hărnicuţul-şef cu cască şi vestă fosforescentă în mijlocul muncitorilor. Hai, că se face şi la noi ceva! Şi aşa ne trece viaţa, dintr-un şantier în altul, până la victoria finală. Victoria lor, nu a noastră.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON