URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2019, 09:39

Înaripatele Oradiei: Malurile verzi ale Crişului Repede şi stufărişul au atras în oraş numeroase specii noi de păsări (FOTO)

Înaripatele Oradiei: Malurile verzi ale Crişului Repede şi stufărişul au atras în oraş numeroase specii noi de păsări (FOTO) FAVORITELE. Lebedele şi raţele sunt de departe cele mai răsfăţate păsări din oraş. Trecătorii le hrănesc, le fotografiază, ba chiar le îndrumă iarăşi spre apă dacă cumva se rătăcesc pe străzile oraşului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fie că ne încântă cu trilurile, fie că le admirăm zborul deasupra oraşului, păsările care cuibăresc în Oradea completează peisajul citadin.

Nu mulţi orădeni ştiu însă că unele dintre speciile pe care le zăresc sunt prezenţe rare, chiar neobişnuite. De pildă, şoimul călător, cea mai rapidă pasăre din lume, vine tot mai des aici, ciuşul, o bufniţă de mici dimensiuni originară din Asia, s-a reîntors după ani de zile, şi a apărut ca din senin şi cucul, o pasăre cu un cântec uşor de recunoscut, dar căreia nu-i plac oraşele...

Surprize, surprize

Nagy Attila, specialist în ornitologie şi angajat al asociaţiei Milvus GroupPe lângă banalii porumbei sau zgomotoasele ciori, deasupra Oradiei îşi flutură aripile o sumedenie de alte înaripate, multe neremarcate de locuitorii oraşului. Câte anume, e imposibil de spus. Nagy Attila (foto), specialist în ornitologie şi angajat al asociaţiei Milvus Group, care monitorizează atent păsările din toată ţara, este mereu atent la cer, iar observaţiile făcute anul trecut l-au condus la concluzia că prin Oradea au zburat exemplare din cel puţin 100 de specii.

"Am observat şi păsări pe care nu le-am mai văzut aici niciodată. De exemplu, două exemplare de fluierar de munte, pe care le-am văzut pe malul Crişului, în aval de podul Densuşianu", spune Attila. Aşa cum îi spune şi numele, fluierarul de munte, o pasăre mică, cu o lungime de maxim 21 centimetri şi o masă corporală de 50 grame, nu apreciază oraşele de câmpie. Totuşi, ceva l-a atras spre Oradea...

Raţă rătăcită

Ornitologul spune că numeroase păsări vin în oraş graţie Crişului Repede, care are apă curată, maluri verzi şi stufăriş din plin, în care pot cuibări. Stuful a făcut ca populaţia de lebede din oraş să crească an de an. În urmă cu un deceniu, aici cuibărea iarna o singură familie de lebede, dar acum sunt cu zecile. "De altfel, lebăda de vară a cuibărit prima oară în Bihor cândva la începutul anilor 2000. Este o specie în expansiune şi pare că s-a adaptat la noi", explică ornitologul.

Stuful din râu este adăpostul perfect şi pentru raţe, şi ele tot mai multe în oraş. Pe lângă raţele sălbatice, o specie banală, au apărut şi surate nemaivăzute aici, precum raţele moţate, ba chiar şi un exemplar de raţă mandarin (foto), o specie originară din Asia, supranumită "curcubeul orientului îndepărtat". "Cel mai probabil, este scăpată din captivitate", spune Attila.

Printre păsările acvatice şi limnicole (de mal) deosebite din Oradea se mai numără găinuşa de baltă şi pescăraşul albastru, o pasăre care iese în evidenţă prin turcoazul penelor.

Răpitorii  din cer

Totuşi, nu toate păsările s-au "alipuit" la Oradea pentru apa Crişului. "Şoimul călător, cea mai rapidă pasăre din lume, vine din ce în ce mai des, atras de porumbei. Poate fi văzut des în zonele de la marginea oraşului, precum Calea Aradului ori Cazaban", spune Attila.

Alte răpitoare care zboară deasupra oraşului sunt eretele de stuf, specie care iernează în Africa, eretele sur, care anul trecut a fost văzut pentru întâia oară în oraş, eretele vânăt, care migrează iarna din nordul Europei, şi ciuşul, o specie de bufniţă de mici dimensiuni, care a revenit după mulţi ani în care n-a mai fost observat în Oradea. "Zona pe care o frecventează este tronsonul dintre podurile Centenarului şi Decebal. Cel mai probabil, cuibăreşte în scorbura plopilor negri bătrâni de pe mal", explică ornitologul.

"Cântăreţele"

Fireşte, în oraş sunt şi numeroase păsări cântătoare. Printre rarităţi se numără sfrânciocul roşiatic, o pasăre migratoare care nu s-a adaptat la mediul urban, dar a cuibărit în zona ştrandului din Ioşia, boicuşul, o pasăre care îşi face cuibul într-o manieră unică, din puf de stuf, ori cucul, care parazitează cuiburile altor păsări şi care până acum nu a mai fost văzut în Oradea, preferând zonele rurale.

Apariţia a noi specii de păsări în oraş este un semn că Oradea are un mediu natural calitativ, ceea ce este o veste bună şi pentru locuitorii urbei. Dar, pe cât de subit au venit, păsările pot şi să plece. "E important să nu se taie arborii bătrâni, scorburoşi, să nu se defrişeze vegetaţia crescută de-a lungul Crişului şi să se folosească insecticid împotriva ţânţarilor cât mai puţin", spune ornitologul. Altfel spus, orădenii trebuie să trăiască în armonie cu natura, chiar şi în mijlocul unei aşezări urbane...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Oradeanbihor
Hai că te oftici::::)))
Postat 16 Martie 2019, 17:09 de Sandu1206
@ sandu
Mă da prost mai ești. Mâine o să ne spui că și natura se inchina in fața lu' bolojan. O fi ceva pui de ninja. Ești un lingău penibil.
Postat 16 Martie 2019, 16:07 de oradeanbihor
Ce chestie
Și păsările au înțeles că Bolojan face treabă bună. Câțiva dobitoci nu vor să accepte, dar asta e directiva de partid
Postat 16 Martie 2019, 10:24 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON