URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Înapoi la Urgenţe! Scandalul "UPU SMURD Bihor" s-a stins după ce Guvernul a promis modificarea legii salarizării

Înapoi la Urgenţe! Scandalul 'UPU SMURD Bihor' s-a stins după ce Guvernul a promis modificarea legii salarizării ECHIPĂ, NU MERCENARI. Angajații UPU SMURD au făcut haz de necaz pe seama faptului că primarul Ilie Bolojan le-a cerut să renunţe la ideea de a demisiona în bloc, dovedind astfel că sunt „o echipă, nu mercenari”. Ei şi-au făcut tricouri roşii personalizate cu mesajele #Rezist SMURD (pe piept) şi „Suntem echipă, nu mercenari” (pe spate), mesajul fiind destul de limpede
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost o săptămână de foc pentru medicina de urgenţă bihoreană. După ce, lunea trecută, toţi cei 39 de medici ai UPU-SMURD şi-au depus în grup demisiile, în solidaritate cu şeful lor, Hadrian Borcea, în vreme ce primarul Ilie Bolojan acuza "salariile nesimţite" din sistem, finalul săptămânii i-a adus pe combatanţi la sentimente mai bune.

De la un adevărat război al declaraţiilor, în care nimeni nu părea să cedeze, s-a ajuns chiar la un soi de "pupat toţi piaţa Endependenţi", cu măguliri şi scuze reciproce...

Negocieri cu Bolojan

Doctorul Hadrian Borcea este şeful UPU-SMURD BihorScandalul a izbucnit pe 4 mai, cu un anunţ şoc: dr. Hadrian Borcea (foto), şeful SMURD şi al Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean, îşi dăduse demisia! Gestul era urmarea grăbită a unei decizii luate tot pripit, cu o zi înainte, de Consiliul Local Oradea, care reducea sporurile acordate medicilor (cu 60%) şi ale asistenţilor medicali (cu 25%) cărora Guvernul PSD-ALDE le-a majorat salariile fără a se atinge însă de cele ale infirmierilor şi ale personalului auxiliar, generând astfel flagrante inechităţi. Din start, angajaţii din subordinea lui Borcea s-au solidarizat cu el, anunţând şi ei că demisionează.

Hotărârea lor n-a putut fi întoarsă nici de managerul spitalului, Gheorghe Carp, care în după-amiaza zilei cu pricina a purtat o discuţie lungă în faţa UPU cu doctorul Borcea, şi nici de întâlnirea pe care şeful UPU SMURD a avut-o a doua zi cu primarul Ilie Bolojan, chit că părea să fi avut un deznodământ optimist. "Ce nu ştia domnul Borcea este că hotărârea de Consiliu Local prevede constituirea unui fond special, tocmai pentru ca niciun salariu să nu scadă", a declarat Bolojan, sâmbătă seara.

Duminică, 6 mai, primarul a descins pentru noi discuţii la UPU-SMURD, aducând cu el documente prin care le-a arătat medicilor şi asistenţilor că, de fapt, salariile lor nu scad şi le-a cerut doar o lună de "răbdare", perioadă în care era de aşteptat ca Guvernul să rezolve, printr-o modificare legislativă, controversata problemă a sporurilor salariale din sectorul medical. N-a avut parte de înţelegere, urgentiştii fiind "fixaţi" pe inechitatea care li se face în raport cu alţi colegi din ţară.

Demisie colectivă

Ziua de luni a început, însă, cu demisia în bloc a medicilor UPU SMURD, care au mers ciopor să-şi înregistreze "demisia colectivă", la care au ataşat o listă cu datele personale şi semnăturile. Decizia urma să intre în vigoare din 14 mai, ora 8, şi era "în semn de protest" ca o consecinţă a "nerespectării principiilor legale şi constituţionale cu referire la salarizarea personalului care îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebit de periculoase". O altă nemulţumire a demisionarilor era acceptarea, de către conducerea Spitalului a "demisiei medicului şef UPU - SMURD".

Managerul Gheorghe Carp le-a mai tăiat, un pic, elanul: "S-a înregistrat, într-adevăr, un document, dar dacă decizia va fi una definitivă, vor trebui să vină fiecare, separat", declara el, explicând că o demisie este un act unilateral, nu colectiv.

Atac la salarii

Ilie Bolojan, primarul OradieiÎn aceeaşi zi, primarul Ilie Bolojan /foto) a convocat o conferinţă de presă în care a criticat demersul angajaţilor, explicând felul în care au fost gândite de municipalitate reducerile de sporuri. În esenţă, Bolojan a spus că primăria nu îşi putea permite să acorde salariile cu sporurile prevăzute de HG153/2018 – Regulamentul de sporuri privind condiţiile de muncă, pentru că asta ar fi însemnat să iasă din anvelopa de maximum 30% ca total sporuri din baza de salarii, impus de Legea Salarizării, 153/2017. Ca atare, Primăria a impus o alocare diferenţiată a sporurilor, scăzându-le pe ale medicilor şi asistenţilor, pentru ca, în acelaşi timp, să poată mări lefurile infirmierelor şi brancardierilor. "Un medic la UPU are venituri nete de 12.300 lei. În schimb, de exemplu, un brancardier, pe o secţie din spital, are 1.861 lei şi ar fi trebuit să-i scadă cu câţiva zeci de lei. Am considerat nedrept ca unui astfel de om să nu-i scădem salariul din cauza unor prostii guvernamentale", a spus Bolojan.

El a mai precizat că tensiunile din sistem sunt cauzate şi de faptul că medicii de pe Ambulanţă câştigă lunar circa 16.000 lei net, pe când cei de la UPU, fiind salarizaţi după alte norme, iau pe lună 12-13.000 lei. Repetarea cu bună ştiinţă a acestor cifre ameţitoare - mult peste salariile muritorilor de rând - nu a fost de natură să atragă simpatie publică pentru demisionari.

Soluţia de la Guvern

Când părea că totul degenerează într-o criză profundă, soluţia a venit nesperat, o zi mai târziu, când după aproape 11 ore de negocieri purtate cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că Guvernul a decis modificarea legii salarizării, iar ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat că schimbările "vor viza strict modul de acordare a sporurilor". "Una dintre măsurile importante este scoaterea gărzilor de medici şi asistente în afara plafonului de 30%. Nu vor mai fi motive pentru diminuare a sporurilor la medici", a spus ministrul Muncii.

Decizia a dus la anularea grevei generale anunţate de Federaţia Sanitas pentru vineri, 11 mai, şi a fost primită cu optimism şi de urgentiştii orădeni. "Urmează o perioadă de analiză, dar eu cred că suntem la începutul unui drum bun şi sper că cei care au generat problema de la Oradea au înţeles că e important să ne aibă alături la discuţii şi la analize din timp, decât să se ajungă la astfel de conflicte", a declarat Hadrian Borcea.

Bulibăşeală în sistem

Primarul Ilie Bolojan, arătat cu degetul de Vasilescu pentru "ilegala" hotărâre de la Oradea, nu a pierdut prilejul de a le da replica celor două ministre PSD, spunând că acestea ar fi trebuit să-şi ceară scuze angajaţilor şi pacienţilor pentru că au "bulibăşit tot sistemul sanitar". "Nu poţi acorda sporul minim prevăzut în regulamentul sporurilor pentru toţi angajaţii pe de o parte şi concomitent să respecţi anvelopa de maximum 30% ca total sporuri din baza de salarii. Nu s-au putut aplica aceste prevederi concomitent, pentru că au fost făcute de oameni nepricepuţi şi slab pregătiţi", a tunat Bolojan.

Una peste alta, pe moment, Guvernul a găsit inclusiv rezolvarea problemei de la UPU-SMURD Bihor. "Pentru luna trecută aplicăm prevederile legale, deci ne încadrăm în anvelopa de 30%. Dacă apare legea, într-o formulă care să ne permită să revenim să acordăm diferenţele de sporuri care nu au putut fi alocate, este foarte bine, le vom acorda. Dar nu putem citi legea numai cum îi convine unui ministru, care - după ce a făcut asta - nici măcar nu-şi cere scuze pentru situaţia în care s-a ajuns", a declarat Bolojan.

La loc comanda

Până miercuri, deja toate cadrele medicale de la UPU-SMURD Bihor deciseseră că rămân în sistem. Inclusiv Hadrian Borcea! "Am avut o discuţie cu managerul spitalului şi s-a stabilit că se va creşte sporul de condiţii de muncă pentru toţi asistenţii din spital la minimumul pe fiecare categorie în parte", a spus şeful UPU-SMURD Bihor.

Şi nu a fost singura victorie: după intrarea în vigoare a noilor prevederi negociate cu Federaţia Sanitas, salariile se vor adopta în baza unor propuneri venite de la medicii şefi din spitale. "Propunerile de sporuri şi alocarea acestora vor veni de la medicul şef. Aceste propuneri vor fi analizate apoi de Comitetul director, Consiliul de Administraţie şi apoi de Consiliul Local, aşa cum e normal. Este înţelegerea la care am ajuns cu domnul manager Gheorghe Carp", a declarat dr. Borcea, care a explicat că întreaga problemă a fost generată de "pseudo-specialişti", cărora le-au căzut victime atât managerul, cât şi primarul.

"Trebuie să se ştie că un primar şi un manager au fost induşi în eroare de pseudo-specialişti, care ne-au obligat să recurgem la un astfel de gesturi extreme", a mai spus dr. Borcea, trimiţând săgeţi către angajaţii Serviciului Personal, care calculaseră greşit salariile aflate la originea hotărârii de Consiliu Local.

Lipsă de comunicare

Tema "rebeliunii" de la Urgenţele orădene a fost comentată, vinerea trecută, şi de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, prezentă la Oradea la gala de decernare a Premiilor Mozes, care a pus-o pe seama "unei lipse totale de comunicare".

"Pot să spun doar că îi respect deopotrivă pe amândoi, atât pe doctorul Gheorghe Carp cât şi pe doctorul Hadrian Borcea. Ştiţi, e ca într-o familie, unde se creează probleme când oamenii nu comunică. Am de gând să stau de vorbă cu amândoi", a spus ministrul, convinsă că "lucrurile se vor rezolva", pentru că "oamenii aceştia trebuie să lucreze împreună, au făcut echipă şi vor face echipă în continuare".

Pintea a apreciat că administraţia locală orădeană "s-a grăbit", în loc să aştepte rezolvarea de la Guvern. "Am anunţat că se modifică legea şi că prevederile vor fi aplicabile cu începere din luna mai. Deci acea hotărâre de Consiliu nu era necesară. Eu cred că cineva s-a grăbit, nu din rea-voinţă, ci din dorinţa de a respecta legea", a spus Pintea. Toate bune şi frumoase, de-acum însă rămâne de văzut şi cine va achita toată "nota de plată"...


PREFECTURA ATACĂ

Hotărârea Primăriei, suspendată

Hotărârea Consiliului Local privind diminuarea sporurilor personalului medical a fost atacată de prefectul Ioan Mihaiu în contencios administrativ şi, drept urmare, prevederile acesteia sunt suspendate până la o sentinţă judecătorească definitivă. Anunţul a fost făcut, miercuri, de prefect, care susţinea că legislativul local şi-a depăşit competenţa materială modificând printr-o hotărâre limitele minime ale sporurilor acordate personalului medical prevăzute în Hotărârea de Guvern 153/2018, act normativ de rang superior. În plus, potrivit lui Mihaiu,  hotărârea fost adoptată netransparent şi "fără a fi motivată în fapt şi în drept", cuprinzând în preambul doar generalităţi, în condiţiile în care motivarea actului administrativ este "o condiţie obligatorie" pentru legalitatea acestuia, iar lipsa motivării "duce la nulitatea de drept a actului".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON