URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iunie 2015, 11:45

Înalta Curte a decis: maşinile nu mai pot fi ridicate. Ce se întâmplă în continuare?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prin Decizia nr. 9 din 25 mai 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului, stabilind că în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 128 alin. (1) lit. d), art. 134 alin. (2) şi art. 135 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art. 3 alin. (1), art. 5, art. 36 alin. (1), alin. (2) lit. d) şi alin. (6) lit. a) pct. 13 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată cu modificările şi completările ulterioare, art. 21 lit. b) şi art. 24 lit. d) din Legea-cadru a descentralizării nr. 195/2006, procedura de aplicare a măsurii tehnico-administrative constând în ridicarea vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă, prevăzută de art. 64 şi art. 97 alin. (1) lit. d) şi alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale.

Analizând o jusrisprudenţă divergentă la nivel naţional, Instanţa Supremă a stabilit că în România există un vid legislativ - mai precis, procedura ridicării autoturismelor nu este prevăzută nici în lege şi nici în regulamentul de aplicare a codului rutier.

Decizia Înaltei Curţi urmează să fie redactată în întegralitatea ei şi apoi publicată în Monitorul Oficial. Din momentul publicării, ea devine obligatorie pentru instanţe, astfel încât toate plângerile formulate împotriva unor acte prin care s-a dispus ridicarea autoturismelor trebuie admise, iar actele atacate urmează a a fi anulate.

Dincolo de acestea, însă, Guvernul este obligat să intervină şi să reglementeze acest domeniu. Reglementarea trebuie să fie clară şi să înlăture problemele care s-au ivit în practică.

Concret, noua reglementare trebuie să prevadă că aceasta este o sancţiune care se poate aplica numai prin procesul-verbal prin care se aplică şi amenda pentru parcarea neregulamentară.

De asemenea, trebuie să se precizeze natura juridică a taxei de ridicare şi posibilitatea concretă în care aceasta va putea fi recuperată în măsura în care se constată de către instanţa de judecată că sancţiunea a fost aplicată nelegal.

Citiţi pe aceeaşi temă articolul "Ridicări" în aer! Autospecialele de ridicat maşinile orădenilor rămân în garaj până la noi ordine

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Greu de inteeles...
...pentru Ilie,Galut si Ivan...piticul atomic!Legea spune clar ca atributii pt parcari,stationari,alte stari ale codului rutier doar politia rutiera -circulatie constata ,sanctioneaza si aplica legea..Domnilor de la nea Ilie...e clar-INET pentru voi??????????????Aloooooooooooooooo?
Postat 04 Iunie 2015, 07:00 de grigore
@ pinonel
Ai dreptate, banu este tinta, si nici vorba altceva, cum sa incasam bani din nimic, nu producem nimic, doar incasam taxe si amenzi. Un stat parazit pt cetateni.
Postat 03 Iunie 2015, 16:34 de detectiv
Terminati cu prostiile, exista reguli, DOAR sa se aplice!
Bihoreilor, v-ati luat banii, ati scris 3/4/5 articole PRO ridicare, dar opriti-va, deveniti penibili! ,,De asemenea, trebuie să se precizeze natura juridică a taxei de ridicare şi posibilitatea concretă în care aceasta va putea fi recuperată în măsura în care se constată de către instanţa de judecată că sancţiunea a fost aplicată nelegal." Nea ilie, te cauta garda si tot la prostii iti sta gandul, lua-te-ar dna-ul pe vecie! Nu conteaza ca e legal, ca nu e legal , BANII JOS, asta vrei, hotule! Daca nu ma incadrez la art.64 din oug195/2002 sau la art.339(3)(4) din ncp, de ce sa-mi ridice autoturismul?! Ca sa ai tu si gasca bani pt. tot felul de porcarii?! Sa-mi dea politistii de la rutiera 2/3/4/5 puncte de amenda si gata!
Postat 03 Iunie 2015, 13:34 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON