Prin Decizia nr. 9 din 25 mai 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului, stabilind că în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 128 alin. (1) lit. d), art. 134 alin. (2) şi art. 135 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art. 3 alin. (1), art. 5, art. 36 alin. (1), alin. (2) lit. d) şi alin. (6) lit. a) pct. 13 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată cu modificările şi completările ulterioare, art. 21 lit. b) şi art. 24 lit. d) din Legea-cadru a descentralizării nr. 195/2006, procedura de aplicare a măsurii tehnico-administrative constând în ridicarea vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă, prevăzută de art. 64 şi art. 97 alin. (1) lit. d) şi alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale.
Analizând o jusrisprudenţă divergentă la nivel naţional, Instanţa Supremă a stabilit că în România există un vid legislativ - mai precis, procedura ridicării autoturismelor nu este prevăzută nici în lege şi nici în regulamentul de aplicare a codului rutier.
Decizia Înaltei Curţi urmează să fie redactată în întegralitatea ei şi apoi publicată în Monitorul Oficial. Din momentul publicării, ea devine obligatorie pentru instanţe, astfel încât toate plângerile formulate împotriva unor acte prin care s-a dispus ridicarea autoturismelor trebuie admise, iar actele atacate urmează a a fi anulate.
Dincolo de acestea, însă, Guvernul este obligat să intervină şi să reglementeze acest domeniu. Reglementarea trebuie să fie clară şi să înlăture problemele care s-au ivit în practică.
Concret, noua reglementare trebuie să prevadă că aceasta este o sancţiune care se poate aplica numai prin procesul-verbal prin care se aplică şi amenda pentru parcarea neregulamentară.
De asemenea, trebuie să se precizeze natura juridică a taxei de ridicare şi posibilitatea concretă în care aceasta va putea fi recuperată în măsura în care se constată de către instanţa de judecată că sancţiunea a fost aplicată nelegal.
Citiţi pe aceeaşi temă articolul "Ridicări" în aer! Autospecialele de ridicat maşinile orădenilor rămân în garaj până la noi ordine
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.