Una la două minute. Consiliul Local a aprobat vineri, rapid şi fără comentarii, opt proiecte de hotărâre în circa un sfert de oră. Majoritatea punctelor de pe ordinea de zi au fost aprobate cu unanimitate de voturi.
Statui, la plimbare
Singura excepţie a constituit-o proiectul de hotărâre referitor la mutarea statuilor Mihai Viteazul şi Emanuil Gojdu din Piaţa Unirii care urmează să intre în reabilitare. Hotărârea a fost luată cu 19 voturi "pentru" din partea majorităţii PNL-PSD, cu opoziţia celor 5 consilieri UDMR prezenţi, care au votat "împotrivă".
Conform hotărârii adoptate, statuia ecvestră a voievodului va fi mutată în parcul cu acelaşi nume amenajat pe amplasamentul fostului cimitir Olosig din cartierul Rogerius. Porţiunea de parc situată în prelungirea străzii Lacul Roşu va fi reamenajată prin amplasarea unui soclu adecvat statuii şi reconfigurarea aleilor în cadrul unui proiect de amenajare peisagistică.
Dacă Mihai Viteazul are deja un loc pregătit, Emanuil Gojdu se va muta într-un depozit al municipalităţii. Statuia va fi luată în custodie până la reamenajarea zonei delimitate de Calea Mareşal Alexandru Averescu şi strada Griviţei. Reabilitarea Pieţei Gojdu implică mutarea traficului auto în subteran şi amenajarea unui spaţiu destinat exclusiv pietonilor în porţiunea dintre Parcul 1 Decembrie şi catedrala episcopală din faţa Cetăţii.
Conform unui proiect al municipalităţii, în Piaţa Unirii va fi amplasată, după reamenajarea zonei, statuia Regelui Ferdinand, a cărui realizare urmează să fie scoasă la licitaţie în cursul anului viitor.
Atenţie, gaze!
În cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii orădenilor au aprobat noul Plan Urbanistic Zonal al amplasamentului din spatele CET-ului. Acesta prevedere instituirea unei zone de protecţie de 2,7 hectare pentru viitoarea conductă de gaz care va racorda CET-ul la Sistemul Naţional de Transport Gaze Naturale prin Staţia de Reglare Măsurare şi Predare a Transgaz.
Parcela va fi desprinsă din suprafaţa de teren deţinută de parcul industrial Eurobusiness III din spatele CET şi va fi mutată în extravilan pentru a îndeplini condiţiile legale prevăzute pentru reţelele de gaz de mare presiune.
Noua centrală este prevăzută a funcţiona cu gaze naturale livrate la o presiune de peste şase atmosfere, situaţie care impune racordarea direct în sistemul naţional de transport întrucât cel de distribuţie nu poate asigura presiuni mai mari de 6 bari. Ca un avantaj suplimentar, alimentarea direct din magistrală presupune costuri de alimentare cu circa 27% mai mici prin eliminarea tarifului de distribuţie practicat de Distrigaz.
Emerson ne mai amână...
Tot vineri, Consiliul Local a aprobat prelungirea cu patru ani, până în decembrie 2022, a termenului de finalizare a investiţiilor în valoare de peste 80 milioane euro asumate de compania Emerson în parcul industrial Eurobusiness I din Şoseaua Borşului. Termenul a fost decalat la cererea investitorului american, care a invocat deteriorarea mediului economic din Europa situaţie agravată de criza din Ucraina. În schimb, compania americană s-a obligat să finalizeze 40% din investiţie până la finalul anului 2018.
De altfel, reprezentanţii Emerson au semnat joi cu conducerea municipalităţii orădene contractul de vânzare-cumpărare a unei suprafeţe de 25 hectare de teren, pe care a şi început construcţia primei hale, pentru suma de 10,4 milioane lei. Banii au fost viraţi în aceeaşi zi bugetului local.
Listat la bursa din New York, grupul Emerson are 135.000 de angajaţi în 240 de fabrici deschise în întreaga lume. În România firma deţine un campus în parcul industrial Tetarom II din Cluj Napoca unde lucrează în prezent peste 2.200 de angajaţi şi are un birou de vânzări în Bucureşti.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.