URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Decembrie 2014, 17:41

Înainte, marş! Consiliul Local a votat mutarea statuilor Mihai Viteazul şi Emanuil Gojdu din Piaţa Unirii

Una la două minute. Consiliul Local a aprobat vineri, rapid şi fără comentarii, opt proiecte de hotărâre în circa un sfert de oră. Majoritatea punctelor de pe ordinea de zi au fost aprobate cu unanimitate de voturi.

Statui, la plimbare

Singura excepţie a constituit-o proiectul de hotărâre referitor la mutarea statuilor Mihai Viteazul şi Emanuil Gojdu din Piaţa Unirii care urmează să intre în reabilitare. Hotărârea a fost luată cu 19 voturi "pentru" din partea majorităţii PNL-PSD, cu opoziţia celor 5 consilieri UDMR prezenţi, care au votat "împotrivă".

Conform hotărârii adoptate, statuia ecvestră a voievodului va fi mutată în parcul cu acelaşi nume amenajat pe amplasamentul fostului cimitir Olosig din cartierul Rogerius. Porţiunea de parc situată în prelungirea străzii Lacul Roşu va fi reamenajată prin amplasarea unui soclu adecvat statuii şi reconfigurarea aleilor în cadrul unui proiect de amenajare peisagistică.

Dacă Mihai Viteazul are deja un loc pregătit, Emanuil Gojdu se va muta într-un depozit al municipalităţii. Statuia va fi luată în custodie până la reamenajarea zonei delimitate de Calea Mareşal Alexandru Averescu şi strada Griviţei. Reabilitarea Pieţei Gojdu implică mutarea traficului auto în subteran şi amenajarea unui spaţiu destinat exclusiv pietonilor în porţiunea dintre Parcul 1 Decembrie şi catedrala episcopală din faţa Cetăţii.

Conform unui proiect al municipalităţii, în Piaţa Unirii va fi amplasată, după reamenajarea zonei, statuia Regelui Ferdinand, a cărui realizare urmează să fie scoasă la licitaţie în cursul anului viitor.

Atenţie, gaze!

În cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii orădenilor au aprobat noul Plan Urbanistic Zonal al amplasamentului din spatele CET-ului. Acesta prevedere instituirea unei zone de protecţie de 2,7 hectare pentru viitoarea conductă de gaz care va racorda CET-ul la Sistemul Naţional de Transport Gaze Naturale prin Staţia de Reglare Măsurare şi Predare a Transgaz.

Parcela va fi desprinsă din suprafaţa de teren deţinută de parcul industrial Eurobusiness III din spatele CET şi va fi mutată în extravilan pentru a îndeplini condiţiile legale prevăzute pentru reţelele de gaz de mare presiune.

Noua centrală este prevăzută a funcţiona cu gaze naturale livrate la o presiune de peste şase atmosfere, situaţie care impune racordarea direct în sistemul naţional de transport întrucât cel de distribuţie nu poate asigura presiuni mai mari de 6 bari. Ca un avantaj suplimentar, alimentarea direct din magistrală presupune costuri de alimentare cu circa 27% mai mici prin eliminarea tarifului de distribuţie practicat de Distrigaz.

Emerson ne mai amână...

Tot vineri, Consiliul Local a aprobat prelungirea cu patru ani, până în decembrie 2022, a termenului de finalizare a investiţiilor în valoare de peste 80 milioane euro asumate de compania Emerson în parcul industrial Eurobusiness I din Şoseaua Borşului. Termenul a fost decalat la cererea investitorului american, care a invocat deteriorarea mediului economic din Europa situaţie agravată de criza din Ucraina. În schimb, compania americană s-a obligat să finalizeze 40% din investiţie până la finalul anului 2018.

De altfel, reprezentanţii Emerson au semnat joi cu conducerea municipalităţii orădene contractul de vânzare-cumpărare a unei suprafeţe de 25 hectare de teren, pe care a şi început construcţia primei hale, pentru suma de 10,4 milioane lei. Banii au fost viraţi în aceeaşi zi bugetului local.

Listat la bursa din New York, grupul Emerson are 135.000 de angajaţi în 240 de fabrici deschise în întreaga lume. În România firma deţine un campus în parcul industrial Tetarom II din Cluj Napoca unde lucrează în prezent peste 2.200 de angajaţi şi are un birou de vânzări în Bucureşti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Cine e dirijorul Florea, Bolojan, Mălan?
"Reabilitarea Pieţei Gojdu implică mutarea traficului auto în subteran şi amenajarea unui spaţiu destinat exclusiv pietonilor în porţiunea dintre Parcul 1 Decembrie şi catedrala episcopală din faţa Cetăţii." Despre mutarea traficului auto în subteran... n-au nici măcar ceva schițe, vreun studiu de fezabilitate ceva... Dar întrerb DACĂ PIAȚA DEVINE UN SPAȚIU EXCLUSIV PIETONILOR:::: CHIAR AȘA DE MULT I-AR ÎNCURCA PE PIETONI STATUIA LUI GOJDU?
Postat 13 Decembrie 2014, 22:17 de Adi_Oradeanul
Statuile
udemristii nu vor ca statuia lui Mihai Viteazul sa fie mutata in parcul cu acelasi nume (fost Olosig).
Postat 13 Decembrie 2014, 17:50 de Valhalla-Asgard
50 %
Decizie salutata pe jumatate. De acord cu mutarea lui Mihai viteazul si inlocuirea lui cu Ferdinand (asa a fost demult), dar de ce sa il bagam in depozit pe Gojdu? Pana se sa finaliza proiectul acela vor trece multi ani. Asadar de ce? Pe cine incurca?
Postat 13 Decembrie 2014, 12:42 de CristiDac
MDR
Vineri, langa Primarie am vazut o masina cu numarul : xx MDR! MDR imi sugereaza fostul MDRT si eu suspectez ca circula cu ea parintele diacon celib! Care, conform presei ar avea probleme la Ministerul Transporturilor cu niscaiva fonduri europene! Doar 262 milioane de euro! Dar daca supozitiile mele se confirma ce cauta parintele vineri in Primarie?
Postat 13 Decembrie 2014, 10:40 de TDS
Lecţia maghiară !!!
Pentru a câta oară consilierii maghiari gândesc ce votează, în timp ce majoritatea din consiliul acesta nu face altceva decât act de prezenţă !!!
Postat 13 Decembrie 2014, 10:20 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON