Mai multe organizaţii au reacţionat, joi, faţă de amendamentul ce prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea Consilului Superior al Magistraturii din legea de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), adoptată, miercuri, de Camera Deputaţilor.
Într-un comunicat transmis presei, organizaţiile semnatare - Freedom House România, Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene, Societatea Timişoara, Asociaţia Centrul de Advocacy şi Drepturile Omului, Asociaţia Valoare Plus, Asociaţia Centrul Syene pentru Educaţie şi Asociaţia Femeilor Românce din Italia - anunţă că au luat act de adoptarea proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ, de către Camera Deputaţilor, şi îşi exprimă profundul dezacord faţă de amendamentul care conferă super-imunităţi procurorilor şi judecătorilor.
„Justiţia poate fi făcută doar de către instanţe, nu şi de organe administrative precum Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care are un rol doar în domeniul răspunderii disciplinare. Amendamentul oferă CSM-ului posibilitatea să blocheze dosare la trimiterea în judecată cu un aviz negativ în prealabil (i.e. drept de veto), aviz salvator exact pentru magistraţii corupţi şi certaţi cu legea. Trocul "super-imunitate" contra "desfiinţarea SIIJ" este inadmisibil şi încalcă principiul separaţiei puterilor în stat", arată comunicatul.
Documentul mai arată că "dreptul de veto al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraţilor este inacceptabil şi va diminua mult încrederea în justiţie". "Solicitarea noastră este să se respecte programul de guvernare care prevede desfiinţarea necondiţionată a SIIJ, nu o nouă imunitate pentru magistraţi", încheie comunicatul.
După cum se ştie, Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ, printre amendamentele aprobate numărându-se şi unul prin care magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.
Amendamentul în cauză, promovat de UDMR şi acceptat ca o soluţie de compromis de partenerii de guvernare, prevede introducerea imunităţii sporite pentru magistraţi. Astfel, potrivit formei avizate de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată pentru "săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii". Totodată, "în caz de infracţiune flagrantă, judecătorii şi procurorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei potrivit legii, Secţia pentru judecători sau, după caz, Secţia pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reţinerea sau percheziţia".
Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, acest amendament a stârnit nemulţumirea a numeroși specialişti ai domeniului. 36 de procurori şi judecători din Bihor au semnat memoriul "Magistratura curată nu are nevoie de filtre de impunitate!", împotriva "superimunităţii" introduse în proiectul de desfiinţare a Secţiei Speciale, care a fost votat miercuri în plenul Camerei Deputaţilor.
Proiectul de lege urmează să fie dezbătut şi votat de Senat, for decizional.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.