URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Martie 2021, 18:14

"Inacceptabil": Mai multe organizaţii critică "super-imunitatea pentru magistraţi" din legea de desfiinţare a SIIJ

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai multe organizaţii au reacţionat, joi, faţă de amendamentul ce prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea Consilului Superior al Magistraturii din legea de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), adoptată, miercuri, de Camera Deputaţilor.

Într-un comunicat transmis presei, organizaţiile semnatare - Freedom House România, Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene, Societatea Timişoara, Asociaţia Centrul de Advocacy şi Drepturile Omului, Asociaţia Valoare Plus, Asociaţia Centrul Syene pentru Educaţie şi Asociaţia Femeilor Românce din Italia - anunţă că au luat act de adoptarea proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ, de către Camera Deputaţilor, şi îşi exprimă profundul dezacord faţă de amendamentul care conferă super-imunităţi procurorilor şi judecătorilor.

„Justiţia poate fi făcută doar de către instanţe, nu şi de organe administrative precum Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care are un rol doar în domeniul răspunderii disciplinare. Amendamentul oferă CSM-ului posibilitatea să blocheze dosare la trimiterea în judecată cu un aviz negativ în prealabil  (i.e. drept de veto), aviz salvator exact pentru magistraţii corupţi şi certaţi cu legea. Trocul "super-imunitate" contra "desfiinţarea SIIJ" este inadmisibil şi încalcă principiul separaţiei puterilor în stat", arată comunicatul.

Documentul mai arată că "dreptul de veto al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraţilor este inacceptabil şi va diminua mult încrederea în justiţie". "Solicitarea noastră este să se respecte programul de guvernare care prevede desfiinţarea necondiţionată a SIIJ, nu o nouă imunitate pentru magistraţi", încheie comunicatul.

După cum se ştie, Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ, printre amendamentele aprobate numărându-se şi unul prin care magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.

Amendamentul în cauză, promovat de UDMR şi acceptat ca o soluţie de compromis de partenerii de guvernare, prevede introducerea imunităţii sporite pentru magistraţi. Astfel, potrivit formei avizate de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată pentru "săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii". Totodată, "în caz de infracţiune flagrantă, judecătorii şi procurorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei potrivit legii, Secţia pentru judecători sau, după caz, Secţia pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reţinerea sau percheziţia".

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, acest amendament a stârnit nemulţumirea a numeroși specialişti ai domeniului. 36 de procurori şi judecători din Bihor au semnat memoriul "Magistratura curată nu are nevoie de filtre de impunitate!", împotriva "superimunităţii" introduse în proiectul de desfiinţare a Secţiei Speciale, care a fost votat miercuri în plenul Camerei Deputaţilor.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut şi votat de Senat, for decizional.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Statul român și programul RABLA.
Rabla românească are o constituție făcută din bucăți. Prototipul a avut la bază șasiul făcut după modelul belgian, apoi s-a mai taiat și s-a sudat câte ceva să semene, cât de cât, și cu modelul francez. Ca să nu se supere vecinii de la miazănoapte, am remodelat toată structura în stil sovietic, ca în final, după atâția ani, să acoperim totul cu o caroserie tuningată european. Ce injghebări au tot făcut, sub capotă, șoferii de după 89' încoace nici mecanicii de la reprezentanță nu mai pot să-i dea de capăt. Dar nu asta e problema ce trebuie să ne frământe acum, ci faptul că sunt ,sau nu, răspunzători mecanicii de acțiunile lor inconsecvente? Că nu-i așa, trebuie să dea și mecanicii socoteală? De ce la un șurub gripat nu se acționează întotdeauna cu flexul, ci când e uns cum trebuie(mecanicul, nu șurubul) se moșmondește la rugină până se prescrie. Până se pune de acord dacă o să avem, sau nu, comisie de audit la mecanicii independenți, poporul trebuie să subînțeleagă, ca de la orice service auto, că problema unei rable e întotdeauna piesa dintre scaun și volan. Așadar, o dată la 4 sau 5 ani, după caz, trebuie să ne înverșunăm să schimbăm pilotul și copiloții, mirându-ne apoi la poarta 9 că rabla noastră scârțâie, mai departe, din toate încheieturile. Am întrebat odată un amic, proprietar de cazan pe patru roți: "- Cât combustibil consumă rabla ta?" Răspunsul său a fost invariabil: "- Cât vrea ea".
Postat 25 Martie 2021, 21:49 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON