URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2021, 19:38

Fără „superimunitate”! 36 de procurori şi judecători din Bihor cer eliminarea avizului CSM la trimiterea în judecată a magistraților

Fără „superimunitate”! 36 de procurori şi judecători din Bihor cer eliminarea avizului CSM la trimiterea în judecată a magistraților foto:generic George Călin/Inquam
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un număr de 36 de procurori şi judecători din Bihor au semnat memoriul “Magistratura curată nu are nevoie de filtre de impunitate!”, împotriva “superimunităţii” introduse în proiectul de desfiinţare a Secţiei Speciale, care va intra, miercuri, pentru votul final, în plenul Camerei Deputaţilor. Proiectul prevede că, pentru trimiterea în judecată a unui magistrat, este obligatoriu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Memoriul a fost iniţiat de Asociația Forumul Judecătorilor (AFJ) care consideră că avizul CSM constituie un „filtru” neconstituţional și scade încrederea publică în actul de justiție, deoarece riscă să fie percepută ca o „garanţie a impunităţii” magistraţilor suspectați de corupție sau ca o ”superimunitate”, potrivit comunicatului publicat pe site-ul organismului.

Semnatarii atrag atenţia, de asemenea, că magistraţii nu pot fi situaţi deasupra cetățenilor obișnuiți, aducând ca argument faptul că, în conformitate cu Constituţia, „cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări; nimeni nu este mai presus de lege”,

Un privilegiu inadmisibil

„Încuviinţarea prealabilă din partea unui organ administrativ este incompatibilă cu valorile statului de drept, deoarece reprezintă un privilegiu inadmisibil şi un filtru pentru ca magistrații să nu poată fi anchetați penal, ceea ce va asigura impunitate, fapt de neconceput în societăți democratice stabile. De asemenea, această încuviinţare este contrară principiului independenţei justiţiei, deoarece justiţia este înfăptuită doar de instanţele de judecată, nu şi de Consiliul Superior al Magistraturii, care este un organ administrativ şi are rolul de instanţă de judecată doar în domeniul răspunderii disciplinare”, se arată în memoriu, prin care magistraţii solicită parlamentarilor să nu voteze proiectul de lege în forma adoptată de Comisia juridică, de disciplină și imunități din Camera Deputaților.

„Susținem obiectivul declarat al proiectului de lege, respectiv desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, obiectiv pe care sperăm ca puterea legislativă să îl îndeplinească în cel mai scurt timp. Cu toate acestea, modificările operate în comisia juridică a Camerei Deputaților pot sabota lupta anticorupție în egală măsură ca existența Secției”, atrag atenţia magistraţii.

La vot

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat marți, potrivit g4media, că proiectul de lege privind desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților va intra la votul final în plen în forma în care a fost adoptat de Comisia juridică, adică cu prevederea referitoare la necesitatea avizului CSM pentru trimiterea în judecată a judecătorilor și procurorilor.

Amendamentul, promovat de UDMR și acceptat ca o soluție de compromis de partenerii de guvernare, prevede introducerea imunității sporite pentru magistrați. Astfel, potrivit formei avizate de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată pentru „săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”. Totodată, „în caz de infracțiune flagrantă, judecătorii și procurorii pot fi reținuți și supuși percheziției potrivit legii, Secția pentru judecători sau, după caz, Secția pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reținerea sau percheziția”.

Lista magistraţilor care au semnat memoriul:

Talagiu Oana Elena – Judecătoria Oradea

Natalia Gherman – Judecătoria Oradea

Miron Carmen Gabriela – Judecătoria Oradea

Ana Maria Lazãr Cârlãnaru – Judecătoria Oradea

Florin Traian Lazăr – Judecătoria Oradea

Florentina Sandu – Judecătoria Oradea

Andreea Lup – Judecătoria Oradea

Dulca Adelina Silvia – Judecătoria Oradea

Tisu Cristina – Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea

Antohi Gabriela – Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea

Radu Alba – Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea (delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila)

Vlad Alexandru Bentan – Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea

Cristina Vișovan – Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea

Marius Pop Blaga – Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea

Toduta Valentin – Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea

Chichinejdi Paul Sebastian – Judecătoria Beiuș

Sălăjan Mădălina – Judecătoria Marghita

Marian Bozga – Judecătoria Marghita

Deac Daniela – Judecătoria Marghita

Tarnovschi Alexandra Karina – Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleșd

Bene Ioan – Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta

Negrău Andrei Sergiu – Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta

Georgeta Ciungan – Tribunalul Bihor

Thea Zinca – Tribunalul Bihor

Crina Muntean – Tribunalul Bihor

Radu Harja – Tribunalul Bihor

Popovici Monica – Tribunalul Bihor

Corina Maria Florea – Tribunalul Bihor

Constantin Manoliu – Tribunalul Bihor

Ardelean Cristian – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor

Sas George Florin – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor

Naghiu Dida Adina – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor

Beteringhe Sorin – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor

Mihai Miriam – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor

Popovici Ion Adrian – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea

Sorin Iercosan – DNA Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON