Un număr de 36 de procurori şi judecători din Bihor au semnat memoriul “Magistratura curată nu are nevoie de filtre de impunitate!”, împotriva “superimunităţii” introduse în proiectul de desfiinţare a Secţiei Speciale, care va intra, miercuri, pentru votul final, în plenul Camerei Deputaţilor. Proiectul prevede că, pentru trimiterea în judecată a unui magistrat, este obligatoriu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
Memoriul a fost iniţiat de Asociația Forumul Judecătorilor (AFJ) care consideră că avizul CSM constituie un „filtru” neconstituţional și scade încrederea publică în actul de justiție, deoarece riscă să fie percepută ca o „garanţie a impunităţii” magistraţilor suspectați de corupție sau ca o ”superimunitate”, potrivit comunicatului publicat pe site-ul organismului.
Semnatarii atrag atenţia, de asemenea, că magistraţii nu pot fi situaţi deasupra cetățenilor obișnuiți, aducând ca argument faptul că, în conformitate cu Constituţia, „cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări; nimeni nu este mai presus de lege”,
Un privilegiu inadmisibil
„Încuviinţarea prealabilă din partea unui organ administrativ este incompatibilă cu valorile statului de drept, deoarece reprezintă un privilegiu inadmisibil şi un filtru pentru ca magistrații să nu poată fi anchetați penal, ceea ce va asigura impunitate, fapt de neconceput în societăți democratice stabile. De asemenea, această încuviinţare este contrară principiului independenţei justiţiei, deoarece justiţia este înfăptuită doar de instanţele de judecată, nu şi de Consiliul Superior al Magistraturii, care este un organ administrativ şi are rolul de instanţă de judecată doar în domeniul răspunderii disciplinare”, se arată în memoriu, prin care magistraţii solicită parlamentarilor să nu voteze proiectul de lege în forma adoptată de Comisia juridică, de disciplină și imunități din Camera Deputaților.
„Susținem obiectivul declarat al proiectului de lege, respectiv desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, obiectiv pe care sperăm ca puterea legislativă să îl îndeplinească în cel mai scurt timp. Cu toate acestea, modificările operate în comisia juridică a Camerei Deputaților pot sabota lupta anticorupție în egală măsură ca existența Secției”, atrag atenţia magistraţii.
La vot
Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat marți, potrivit g4media, că proiectul de lege privind desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților va intra la votul final în plen în forma în care a fost adoptat de Comisia juridică, adică cu prevederea referitoare la necesitatea avizului CSM pentru trimiterea în judecată a judecătorilor și procurorilor.
Amendamentul, promovat de UDMR și acceptat ca o soluție de compromis de partenerii de guvernare, prevede introducerea imunității sporite pentru magistrați. Astfel, potrivit formei avizate de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată pentru „săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”. Totodată, „în caz de infracțiune flagrantă, judecătorii și procurorii pot fi reținuți și supuși percheziției potrivit legii, Secția pentru judecători sau, după caz, Secția pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reținerea sau percheziția”.
Lista magistraţilor care au semnat memoriul:
Talagiu Oana Elena – Judecătoria Oradea
Natalia Gherman – Judecătoria Oradea
Miron Carmen Gabriela – Judecătoria Oradea
Ana Maria Lazãr Cârlãnaru – Judecătoria Oradea
Florin Traian Lazăr – Judecătoria Oradea
Florentina Sandu – Judecătoria Oradea
Andreea Lup – Judecătoria Oradea
Dulca Adelina Silvia – Judecătoria Oradea
Tisu Cristina – Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea
Antohi Gabriela – Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea
Radu Alba – Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea (delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila)
Vlad Alexandru Bentan – Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea
Cristina Vișovan – Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea
Marius Pop Blaga – Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea
Toduta Valentin – Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea
Chichinejdi Paul Sebastian – Judecătoria Beiuș
Sălăjan Mădălina – Judecătoria Marghita
Marian Bozga – Judecătoria Marghita
Deac Daniela – Judecătoria Marghita
Tarnovschi Alexandra Karina – Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleșd
Bene Ioan – Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta
Negrău Andrei Sergiu – Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta
Georgeta Ciungan – Tribunalul Bihor
Thea Zinca – Tribunalul Bihor
Crina Muntean – Tribunalul Bihor
Radu Harja – Tribunalul Bihor
Popovici Monica – Tribunalul Bihor
Corina Maria Florea – Tribunalul Bihor
Constantin Manoliu – Tribunalul Bihor
Ardelean Cristian – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor
Sas George Florin – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor
Naghiu Dida Adina – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor
Beteringhe Sorin – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor
Mihai Miriam – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor
Popovici Ion Adrian – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea
Sorin Iercosan – DNA Oradea
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.