DSP Bihor a dat publicităţii în cursul zilei de joi rezultatele unei analize pe care a făcut-o asupra situaţiei numerice şi pe localităţile din judeţ a cazurilor de rujeolă diagnosticate în prima parte a anului curent comparativ cu numărul de vaccinări realizate la populaţia ţintă.
Potrivit datelor transmise, între 1 ianuarie – 17 iulie 2017 au fost diagnosticate 256 cazuri de rujeolă, de peste zece ori mai multe decât în toate cele 12 luni ale anului trecut, motiv pentru care DSP consideră situaţia drept „îngrijorătoare pentru o boală prevenibilă prin vaccinare”, în condiţiile în care „datele existente relevă şi o acoperire vaccinală deficitară”, adică se aşteaptă ca numărul îmbolnăvirilor să crească.
„Acoperirea vaccinală este raportul între numărul de copii vaccinaţi şi cei catagrafiaţi (n.r. – aflaţi la vârstele la care se face administrarea vaccinului) şi se calculează, ca proporţie % (n.r. – procentuală) pe tipuri de vaccin şi pe grupe de vârstă”, explică DSP Bihor. Astfel, în cazul vaccinului care protejează împotriva rujeolei, ROR (care conferă imunitate împotriva a trei boli: rujeolă, oreion, rubeolă), acoperirea vaccinală în Bihor până la data de 30 iunie 2017 este de 67,2% la grupa de vârstă 9-11 luni; respectiv de 82,3% pentru grupa de vârstă 1-4 ani şi de 72,2% pentru grupa de vârstă 5-9 ani.
DSP Bihor mai informează că din cele 256 îmbolnăviri în primul semestru al anului curent, 229 cazuri s-au înregistrat la copii nevaccinaţi deloc sau incomplet (lipseşte doza a II-a), iar la 27 cazuri s-au înregistrat la copii vaccinaţi corespunzător vârstei.
Motivele nevaccinării cazurilor diagnosticate au fost neînscrierea la medicul de familie (80 cazuri, adică 35,37% din total), neprezentarea la vaccinare (68 cazuri, o proporţie de 29,69% din total), neîmplinirea vârstei de vaccinare (61 cazuri, adică 26,64% din cele 256), antecedente personale necunoscute (8 cazuri, adică 3,49%), existenţa unor contraindicaţii temporare de vaccinare (7 cazuri, ceea ce înseamnă 3,06% din total) şi refuzuri (4 cazuri, adică 1,75% din total).
Pe de altă parte, DSP precizează că majoritatea copiilor diagnosticaţi cu rujeolă sunt de etnie romă, din localităţile Oşorhei, Diosig, Cherechiu-Cheşereu, Ineu de Criş, Săcădat, Şilindru, Borod, Aleşd, Ghiorac.
La începutul acestei săptămâni, după un semestru în care în toate judeţele ţării au existat grave probleme în asigurarea dozelor de vaccin gratuite, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a dat asigurări că va declanşa o campanie ce are ca scop vaccinarea ROR, promiţând că se va ocupa „personal” de acest lucru.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.