URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Iulie 2017, 15:05

În timp ce ministrul Bodog dă asigurări că „se rezolvă”, epidemia de rujeolă e considerată de DSP Bihor drept „îngrijorătoare”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

DSP Bihor a dat publicităţii în cursul zilei de joi rezultatele unei analize pe care a făcut-o asupra situaţiei numerice şi pe localităţile din judeţ a cazurilor de rujeolă diagnosticate în prima parte a anului curent comparativ cu numărul de vaccinări realizate la populaţia ţintă.

Potrivit datelor transmise, între 1 ianuarie – 17 iulie 2017 au fost diagnosticate 256 cazuri de rujeolă, de peste zece ori mai multe decât în toate cele 12 luni ale anului trecut, motiv pentru care DSP consideră situaţia drept „îngrijorătoare pentru o boală prevenibilă prin vaccinare”, în condiţiile în care „datele existente relevă şi o acoperire vaccinală deficitară”, adică se aşteaptă ca numărul îmbolnăvirilor să crească.

„Acoperirea vaccinală este raportul între numărul de copii vaccinaţi şi cei catagrafiaţi (n.r. – aflaţi la vârstele la care se face administrarea vaccinului) şi se calculează, ca proporţie % (n.r. – procentuală) pe tipuri de vaccin şi pe grupe de vârstă”, explică DSP Bihor. Astfel, în cazul vaccinului care protejează împotriva rujeolei, ROR (care conferă imunitate împotriva a trei boli: rujeolă, oreion, rubeolă), acoperirea vaccinală în Bihor până la data de 30 iunie 2017 este de 67,2% la grupa de vârstă 9-11 luni; respectiv de 82,3% pentru grupa de vârstă 1-4 ani şi de 72,2% pentru grupa de vârstă 5-9 ani.

DSP Bihor mai informează că din cele 256 îmbolnăviri în primul semestru al anului curent, 229 cazuri s-au înregistrat la copii nevaccinaţi deloc sau incomplet (lipseşte doza a II-a), iar la 27 cazuri s-au înregistrat la copii vaccinaţi corespunzător vârstei.

Motivele nevaccinării cazurilor diagnosticate au fost neînscrierea la medicul de familie (80 cazuri, adică 35,37% din total), neprezentarea la vaccinare (68 cazuri, o proporţie de 29,69% din total), neîmplinirea vârstei de vaccinare (61 cazuri, adică 26,64% din cele 256), antecedente personale necunoscute (8 cazuri, adică 3,49%), existenţa unor contraindicaţii temporare de vaccinare (7 cazuri, ceea ce înseamnă 3,06% din total) şi refuzuri (4 cazuri, adică 1,75% din total).

Pe de altă parte, DSP precizează că majoritatea copiilor diagnosticaţi cu rujeolă sunt de etnie romă, din localităţile Oşorhei, Diosig, Cherechiu-Cheşereu, Ineu de Criş, Săcădat, Şilindru, Borod, Aleşd, Ghiorac.

La începutul acestei săptămâni, după un semestru în care în toate judeţele ţării au existat grave probleme în asigurarea dozelor de vaccin gratuite, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a dat asigurări că va declanşa o campanie ce are ca scop vaccinarea ROR, promiţând că se va ocupa „personal” de acest lucru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Potera vaccinistă a fost dezlănțuită
.., după copiii noștri. Profiturile big-farma trebuiesc neapărat susținute, în ciuda faptului că vaccinurile dăunează grav sănătății: autismul, cancerul infantil, diabetul infantil, ADD-ul, bolile autoimune, nu există la copiii nevaccinați. Păzea oameni buni, ăștia au dezlănțuit tehnica pământului pîrjolit!
Postat 20 Iulie 2017, 17:37 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON