URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Septembrie 2020, 22:30

În Șimian, rezultatul e sigur! Aflat în funcţie de aproape trei decenii, primarul Balázsi Iosif a candidat de unul singur (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comuna Şimian este unica localitate din judeţ în care pentru funcţia de primar s-a înscris un singur candidat: actualul edil UDMR. Aflat în funcţie de aproape trei decenii, Balázsi Iosif a rămas la aceste alegeri locale fără adversar pentru că la toate scrutinurile precedente şi-a învins contracandidaţii la mare distanţă.

Balázsi Iosif (57 de ani) a câştigat pentru prima dată alegerile în comună în 1992 şi de atunci, la fiecare scrutin, a reuşit să rămână în fruntea localităţii. "Am avut chiar şi 4-5 contracandidaţi. Dar întotdeauna am câştigat cu o diferenţă de aproape 1.000 de voturi", spune edilul, surprins că e singurul primar bihorean în această situaţie. "Chiar nu am ştiut". 

Mână de gospodar

BIHOREANUL a vizitat, duminică, așezarea care luceşte de curăţenie. Toţi localnicii, fără excepţie, au flori în faţa caselor, şcolile sunt renovate, şoseaua e fără gropi, centrul de comună plin de verdeaţă. Locuitorii au parcuri, locuri de joacă, un cămin cultural încăpător, toate indicatoarele şi denumirile fiind inscripţionate în trei limbi (maghiară, română şi engleză). 

"Am accesat multe fonduri europene şi guvernamentale", povesteşte Balázsi Iosif. Când a ajuns primar, în 1992, a avut doi kilometri de asfalt, pe drumul judeţean. Acum toate şoselele principale sunt asfaltate, iar localnicii din cele trei sate aparţinătoare au apă potabilă şi canalizare. "Mai sunt câteva străzi, în fiecare sat, vom încerca să le asfaltăm", zice edilul. 

În comună sunt peste 600 de copii, care învaţă în şcoli renovate. Cei din clasele l-lV merg la şcoală în sate, ceilalţi în centrul de comună. "Sunt peste 100 de copii navetişti. E o problemă pe pandemia asta, că avem microbuze cu 18 locuri, ne-ar trebui un autobuz", povestește Balázsi. 

"Nouă nu ne trebuie altul”

Chiar dacă a fost un singur candidat de primar, la secţia de votare din Şimian oamenii se înghesuiau duminică la vot. Ce părere au despre edilul lor? "Nouă nu ne trebuie altul, nu este altul mai bun. De aceea a câştigat tot el", spun fără excepţie oamenii.

"Eu am un băiat cu probleme. Nu are voie să ridice mai mult de 1 kilogram. Când am avut nevoie de un corset special pentru el, n-am avut bani. Primarul a aflat şi m-a chemat la el. Mulţumită lui am reuşit să cumpărăm unul. Aşa primar avem. Când avem nevoie de el, e lângă noi", povesteşte o localnică.

Oamenii sunt mulţumiţi de felul în care e gospodărită comuna. "El se ocupa, pe vremuri, de amenajări interioare. Nu-l poţi păcăli, se tem de el toţi constructorii. Toate recepţiile le face personal, bate fiecare gresie cu piciorul, verifică dacă e la boloboc, iar dacă e cea mai mică problemă, nu semnează", îl laudă un alt alegător.

Nu îl poate învinge nimeni

Dacă la Primărie nu a candidat nimeni contra edilului UDMR, la Consiliul Local, în schimb, a fost înghesuială mare.

Printre candidaţi se numără şi reprezentanţii unor partide româneşti, care se bat pe electoralul de circa 20%. Unul este Gheorghe Tivadar, candidat la funcţia de consilier local din partea Pro România, pe care reporterul BIHOREANULUI l-a întâlnit lângă secţia de votare. 

De ce n-au propus partidele un contracandidat? Și Tivadar răspunde la fel. "N-avea sens, pe el nu-l poate învinge nimeni, decât dacă se pensionează". Și de ce să se pensioneze, dacă poate încă face bine semenilor?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON