URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2012, 13:01

În semn de protest, Pro Democraţia Oradea nu va avea observatori la referendum

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filiala Oradea a Asociaţiei Pro Democraţia nu va avea observatori la referendumul pentru demiterea preşedintelui din 29 iulie. Decizia nu este una luată la nivel naţional, ci una luată de filiala locală, tocmai din cauza nemulţumirilor faţă de conducerea centrală a ONG-ului.

Potrivit unei informări de presă remise joi, unul dintre motivele neimplicării în observarea referendumului este faptul că preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pîrvulescu a semnat, în această calitate, o scrisoare trimisă către Uniunea Europeană în 23 iulie, al cărui text "denotă partizanat în favoarea uneia dintre actualele tabere politice, ceea ce este în contradictoriu cu principiul fundamental al non-partizanatului şi aduce prejudicii imense credibilităţii APD ca observator corect şi neutru al oricărui proces electoral". În acea scrisoare, Pîrvulescu, împreună cu alţi intelectuali români, ar fi aprobat, practic, deciziile USL.

În informare, reprezentanţii Pro Democraţia Oradea subliniază faptul că principiul de bază al asociaţiei este non-partizanatul politic, iar "asociaţia nu va promova nici un fel de ideologie politică, partid, candidat, formaţiune politică sau coaliţie a acestora în activităţile sale".

"În 1992, PNŢCD-ul considera că suntem oamenii FSN-ului, iar FSN-ul credea că suntem ai PNŢCD-ului! După 20 de ani, am ajuns din nou în faza în care trebuie să afirmăm răspicat: nu suntem organizaţia USL-ului, dar nici a PDL-ului, UDMR-ului, PPDD-ului sau a vreunei alte entităţi partinice naţionale sau supranaţionale, publice sau oculte", se arată în comunicat.

Cel de-al doilea motiv invocat de filiala locală a Pro Democraţia este modul de organizare a referendumului, "în condiţii mai deplorabile decât cele ale anului 1992". De asemenea, asociaţia îşi arată nemulţumirea şi faţă de "condiţionările şi dificultăţile pe care le vor întâmpina observatorii independenţi ai organizaţiilor non-guvernamentale în procesul de monitorizare a referendumului".

Preşedintele filialei, Adrian Şimon, a explicat pentru BIHOREANUL că printre acestea se numără faptul că acreditările se fac la nivelul Biroului Electoral Central şi nu la cele judeţene, dar şi faptul că, potrivit regulamentului, observatorii pot intra în secţiile electorale numai de la ora 7, ora începerii votării, şi nu cu o oră mai devreme, cum s-a întâmplat la alegerile locale din iunie.

Se pare că decizia este una singulară în organizaţie la nivel naţional. "Nu cunosc ca alte filiale locale să fi luat aceeaşi decizie", a spus Adrian Şimon.

UPDATE: Pro Democraţia naţională observă alegerile

Pe de altă parte, Asociaţia Pro Democraţia a anunţat, vineri, că a acreditat la referendum un număr de aproximativ 400 de observatori în plan naţional, cu rolul de a asigura respectarea procedurilor legale și de a descuraja frauda electorală.

Datorită perioadei scurte de recrutare a observatorilor, APD a modificat strategia de observare pentru scrutinul din 29 iulie organizând, în special, echipe mobile care vor monitoriza procesul electoral în mai multe secții de votare pe durata zilei de vot.

În plus, Asociația Pro Democrația pune la dispoziția cetățenilor linia Telverde cu acces gratuit 0800.070.100, care va funcționa sâmbătă între orele 8 și 20 și duminică între 7 și 23. De asemenea, sesizările privind eventualele fraude pot fi depuse și on-line la adresa web www.alegericorecte.ro.

"Asociația Pro Democrația, consecventă principiilor sale va asigura monitorizarea corectitudinii referendumului și face apel la toți cetățenii, organizațiile și instituțiile publice să susțină acest demers prin respectarea legislației și a normelor civice", se arată în comunicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Sunteți niște băsiști!
Nu mi se pare o decizie corectă. Nu pt. Cristian Pârvulescu sau declarațiile dumisale sunt trimiși observatori în secțiile de votare, ci pentru asigurarea unui scrutin cât de cât corect. Decizia unica a filialei bihorene a APD de a nu trimite observatori se pliază ca o mănușă pe îndemnul nedemocratic a PDL și a lui Băsescu de-a nu participa la referendum. Este evidentă "imparțialitatea" portocalie a lui Șimon.
Postat 29 Iulie 2012, 07:03 de Tiberiu
NU merg la vot
Faur Nicoleta, lasa vrajeala , vezi tu de pnl-istiI tai, de popa... etc...
Postat 28 Iulie 2012, 13:55 de andrei
@alex
esti liber ficior sa nu mergi la vot! Ai o parere de 'om" decerebrat, zombi, ca toti prozelitii lui base! prin neparticipare ii dai ok lu' chioru si banditilor care au jefuit de 6 ani incoace.Zici de antonescu ca a parut in nu stiu ce emisiune...tu de ce te uitai? de moral si crestin ce esti? sau esti "vopsit" ca base cu toate alifiile si minti precum respiri?
Postat 27 Iulie 2012, 20:56 de doctor
Nu merg la vot
Crin Antonescu intre prostituate si filmulete cu barbati nud Uitam foarte repede trecutul si de aceea nu avem nici un viitor Crin Antonescu , liderul PNL ce se dorea presedinte (si uita ca a ajuns), a intrat in direct la emisiunea lui Capatos: “Un show păcătos”- Antena 1, emisiune ce era notorie in promovarea imoralitatii, scandalurilor regizate si invitatelor-asistentelor vedete porno si prostituate si si-a dat cu parerea in privinta unui film in care premierul Boc aparea nud. Acea publicare a filmuletului era ilegala si imorala si totusi Crin Antonescu a acceptat interventia in emisiune. Si doar prezenta intr-o astfel de emisiune ar fi descalificat orice om politic, iar un om care are o moralitate inradacinata si nu declarata, nu ar fi acceptat niciodata prezenta intr-o astfel de emisiune si mai ales pe un astfel de subiect. Este parerea mea de om ce crede in valorile crestine, isi respecta familia si in primul rand se respecta pe sine.
Postat 26 Iulie 2012, 23:57 de alex
pro pdemocratia-l
astia din filiala bihoreana a asociatiei se cred probabil membri ai asociatiei pro PDemocratia-L
Postat 26 Iulie 2012, 16:08 de unu
hotarare BEC
Hot BEC nr.4/H/11.07.2012 se modifica si se completeaza prin Hot BEC nr.23/H/25.07.2012 Acreditarea(care poate fi in copie sau original)permite accesul titularului in localul sectiilor de votare, incepand cu ora 6 a zilei votarii
Postat 26 Iulie 2012, 16:01 de Faur Nicoleta
partid, pacat de TINERI care fac parte din EI !
VOTUL este VOT nu amestecam LUCRURILE. Nu conteaza ca ramane PONTA sau BASESCU exprimarea prin vot e LIBERA nu ca PDL anunta in TV nu participati la VOT, ce inseamna ASTA ? ORDIN, TIRANIE ? SANTAJ pierzi loc de munca, FUNCTIE ?
Postat 26 Iulie 2012, 15:30 de nu voi vota acest pa
@salvati DEMOCRATIA!
dar cand psd boicota referendumul privind reducerea parlamentului la 300 de parlamentari nu ai constatat nimic,iti placea da? te-ai trezit acum ca boicotul e o forma impotriva democratiei,inainte nu era,lasa-ne fan plagiatori si adormiti,spune mai bine NU la referendumul usleului,usl nu e poporul roman,usl e familia mafiota,ei pt. ei nu pt. noi fac referendumul,sa ajunga ei la putere asta cauta,care era scuza referendumului?ceva chestii constitutionale,sa schimbat tema referendumului si eu nu stiu?hai lasa-ne comunistule!!!
Postat 26 Iulie 2012, 13:51 de gogu
spune DA la REFERENDUM, trimite l pe Basescu sa i tina de urat FICATLUI:)))
Constat ca Traian Basescu si sustinatorii sai s-au intors fara pic de jena la sloganurile cu care si-au inceput campania electorala - \\"o lovitura de stat\\" si boicotul ca forma de manifestare a spiritului civic drept! Pai oare care sa fie o atitudine mai democratica, din start - incurajarea exprimarii votului, conditia elementara a oricarei democratii, ori inhibarea acestui drept si transformarea lui intr-o fuga de responsabilitate?
Postat 26 Iulie 2012, 13:29 de salvati DEMOCRATIA!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON