URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Aprilie 2015, 13:49

În rând cu Oradea: Compania de Apă investeşte 4,5 milioane de euro în extinderea reţelelor în Sânmartin

În rând cu Oradea: Compania de Apă investeşte 4,5 milioane de euro în extinderea reţelelor în Sânmartin GAZ PENTRU ANL. Conectată deja la Oradea prin reţele de apă, canalizare şi termoficare, comuna Sînmartin ar putea fi legată la anul inclusiv la conducta de gaz a oraşului. "Locuitorii blocurilor ANL, care în momentul de faţă au mari probleme de termoficare, s-ar putea încălzi pe gaz", spune primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea şi Sînmartin sunt legate ombilical. Indiferent dacă referendumul pentru unificare programat în 10 mai va fi validat sau nu, cele două localităţi sunt condamnate să se dezvolte împreună. Oraşul şi comuna împart toate reţelele de utilităţi, apă, canalizare şi termoficare, iar de anul viitor ar putea fi conectate şi prin conducte de gaz.

"În cazul în care referendumul va fi validat, Distrigaz va primi drept de operare şi în Sînmartin. Primii beneficiari ai acestor investiţii vor fi locuitorii de la blocurile ANL din comună, care au probleme cu încălzirea", spune primarul Oradiei, Ilie Bolojan.

Utilităţi pentru tot Sînmartinul!

Licitaţia a fost adjudecată, amplasamentul a fost predat constructorului, lucrările încep săptămâna aceasta, iar până la Crăciun trebuie finalizate. Cea mai mare investiţie finanţată de Compania de Apă Oradea din economia de 27 milioane euro făcută la licitarea lucrărilor din proiectul Aparegio va fi realizată în Sînmartin. Firma Hidroconstrucţia are la dispoziţie 4,5 milioane euro pentru a introduce reţele de apă şi canalizare în toată comuna.

Primarul Oradiei, Ilie Bolojan (foto), spune că investiţia nu are nicio legătură cu referendumul din 10 mai privind unificarea celor două localităţi, fiind programată de mult, dar dovedeşte încă o dată că oraşul va accelera dezvoltarea comunei. "Municipiul susţine dezvoltarea tuturor localităţilor din Zona Metropolitană Oradea, dar singura comună care are sistem integrat cu oraşul, indiferent că vorbim de apă, termoficare sau transport, este Sînmartinul. Era normal să mergem cu dezvoltarea acolo unde există deja colaborare", explică edilul.

De la Paşti până-n Crăciun…

Practic, comuna va fi racordată la reţelele de apă şi canalizare până la sfârşitul anului. "De Crăciun, întreg sistemul de apă şi canalizare din Sînmartin va fi funcţional", promite Bolojan.

Primarul de Sînmartin, Lucian Popuş (foto), spune că lucrările vor începe din cartierul pentru tineri din Sînmartin. "Vrem să venim în întâmpinarea acestor oameni care au făcut deja efortul de a-şi construi o casă şi vor să se bucure de tot confortul", spune Popuş.

Astfel, printre multe altele, Hidroconstrucţia va construi în Sînmartin 5,4 kilometri de conducte de apă şi 4,1 kilometri de reţea de canalizare, iar în cartierul pentru tineri din Rontău alţi 2,8 kilometri de conducte de apă şi 2,2 kilometri de conducte de canalizare. Lucrările mai includ construirea a 4,2 kilometri de conducte de apă şi 12,6 kilometri de ţevi pentru canalizare în Cihei, respectiv 12,1 kilometri de reţea de canalizare în satul Cordău.

Deja racordat la reţeaua de apă, satul de pe dealuri nu are conducte pentru evacuarea apei uzate, aşa că aceasta se scurge chiar pe sub geamurile caselor, într-un şanţ betonat de-a lungul drumului. "Adevărul e că localitatea avea nevoie de canalizare. Vara, când e cald, apa din şanţ bălteşte şi miroase urât. Oamenii au cerut de mai multă vreme această investiţie", spune primarul Popuş. Şi asta nu e singura aşteptată de localnicii din Sînmartin...

Căldură pentru Sînmartin

120 de familii din cartierul ANL aşteaptă cu înfrigurare o soluţie pentru încălzirea locuinţelor lor. Construite în urmă cu 10 ani, blocurile nu au fost racordate niciodată la termoficare. "Oamenii se încălzesc care cum pot, majoritatea pe curent electric", spune primarul de Sînmartin.

Conducerea Electrocentrale a luat în calcul încă de anul trecut racordarea imobilelor la reţeaua orădeană. Lucrările de reabilitare a sistemului de termoficare au fost proiectate astfel încât viitorul CET pe gaz să poată alimenta inclusiv consumatori din comună, dar construirea de noi reţele n-a putut fi finanţată pentru că acestea ar fi fost pe teritoriul altei entităţi administrative.

"Noi furnizăm şi acum agent termic în Sînmartin, problema e însă că nu putem extinde reţelele pentru că investiţia ar trebui suportată din bugetul comunei, care nu are suficiente fonduri", spune Stănel Necula (foto), administratorul special al Electrocentrale. Racordarea blocurilor ANL la termoficare este cu atât mai dificilă cu cât Magistrala VI, care alimentează localitatea, ar trebui să traverseze DN 76 Oradea-Arad, aflat într-un interminabil proces de reabilitare, aşa că municipalitatea ia în calcul o altă soluţie...

Soluţia Distrigaz

Ca alternativă concretă, blocurile ANL din Sînmartin şi consumatorii individuali care vor să îşi crească nivelul din confort din locuinţe s-ar putea încălzi pe gaz. În cazul în care referendumul din 10 mai privind fuziunea localităţilor Oradea şi Sînmartin va fi validat, societatea Distrigaz, care are licenţă de distribuţie a gazelor în oraş, va primi automat dreptul de a opera şi pe raza comunei.

"Avem un angajament încheiat între Oradea şi Distrigaz potrivit căruia acesta este singurul furnizor de gaz pe raza municipiului. Prin alipire, firma va fi autorizată, în baza unui protocol, să opereze şi în Sînmartin", spune city managerul Eduard Florea (foto). Ca urmare, furnizorul de gaz va putea deservi chiar şi consumatorii lăsaţi, din varii motive, în afara sistemului de termoficare al CET. Pentru că, până la urmă, dezvoltarea economică a celor două localităţi trebuie să meargă mână în mână cu creşterea mai rapidă a calităţii vieţii…


"În Sînmartin oamenii au înţeles că alipirea la Oradea e în avantajul lor. Centrul comunei se va dezvolta şi se vor face investiţii în satele aparţinătoare, chiar dacă ele vor rămâne tot sate, iar oamenii vor plăti aceleaşi impozite. În ghilimele fie zis, fuziunea are un singur dezavantaj: preţul abonamentelor de transport va scădea, iar pensionarii vor merge gratuit la oraş"

Lucian Popuş, primarul comunei Sînmartin


"AVENTURA" UNIFICĂRII
Un parc cât o pădure

Dincolo de creşterea calităţii vieţii localnicilor, care vor beneficia de toate avantajele infrastructurii urbane, alipirea comunei Sînmartin la Oradea va permite noi proiecte pentru dezvoltarea turismului şi posibilităţilor de petrecere a timpului liber de către orădeni. Astfel, pe lângă proiectul privind construirea unui drum nou, a unei piste pentru biciclişti care să lege Oradea de Sînmartin şi a unui aquapark între Băile Felix şi Băile 1 Mai, conducerile celor două localităţi iau în calcul înfiinţarea celui mai mare parc din această parte a ţării. "Vom face demersuri la Ministerul Mediului pentru a studia varianta unui schimb prin care Romsilva să ne cedeze cele 135 hectare de teren din Pădurea Felix contra unei suprafeţe echivalente din pădurea deţinută de Oradea în zona Cetariu-Paleu", spune primarul Ilie Bolojan.

Edilul afirmă că, pe lângă reamenajarea actualei pistei de atletism, oraşul va construi aici o pistă de tartan pentru alergare pe orice anotimp, piste pentru promenadă şi un parc de tip "aventura" dotat cu o tiroliană. "Vrem să creăm toate condiţiile pentru ca turiştii să aibă unde să se recreeze şi să-şi petreacă timpul în mod plăcut", zice Bolojan.

În plus, în valea de la intrarea în Felix dinspre Beiuş municipalitatea intenţionează să amenajeze un lac cu peşte pentru împătimiţii pescuitului, dotat inclusiv cu ambarcaţiuni uşoare pentru turişti.

În trecut, conducerea Sînmartinului a încercat să preia pista de alergare din pădure de la Romsilva, dar aceasta a cerut pentru ea un milion de lei, iar amenajarea lacului s-a lovit de lipsa resurselor financiare ale comunei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Utilitati pentru oradeni?
Spuneti "Utilităţi pentru tot Sînmartinul!" dar utilitati pentru toata Oradea pe cand? Impozitul pe teren l ati marit de zeci de ori!!!!!Eu platesc impozit ca SI CUM A S BENEFICIA DE TOATE UTILITATILE!!!!!!! Cand ma adresez primariei ma amana de ani buni , (lipsa banilori cica desi e vorba ce circa 50 m)sau ma sfatuiesc sa fac eu lucrarea cu o firma agreiata de ei!!!!!!!!!! pt ca mai apoi sa le o predau lor!Oare daca as facce o plangere penala impotriva primariei pt ca ma obliga sa platesc pt ceva ce nu beneficiez ar obliga primaria sa intre in legalitate?
Postat 10 Aprilie 2015, 20:14 de unomsimplu
Cei ce învaţă din greşelile proprii sunt mediocri, dacă nu, sunt condamnaţi să rămână proşti!
Vă daţi seama ce strategie şi analiză au avut în cap city-managerul Florea şi primatul bolojan când au făcut master-planul pentru 2014-2020? Scopul declarat al unificării este acela al accesării fondurilor europene în etapa a II-a pentru comunităţi mari şi în special pentru proiecte privind dezvoltarea turismului. În master-planul aprobat în urma multor trocuri pe plan local, proiectele propuse nu iau în considerare (consideraţie – cum ar zice Băse) unificarea. Ca urmare, trebuie să ne aşteptăm că, în buna tradiţie (cutumă deja), bolojan va folosi din nou la maxim Proiect Bihor special privatizat de fraţii întru credinţă ai cimpanzeului pentru modificarea, comasarea, optimizarea, actulizarea, etc. (pentru a nu le mai da idei) proiectelor din teza de doctorat a alianţelor matrimoniale din primărie şi Consiliul Judeţean în secolele XIV_ XVI – secol în care se află cultura şi gândirea dregătorilor. Actualizarea SF-urilor va fi împărţită conform algoritmului aceloraşi firme de proiectare abonate, pline de proiectanţi bolnavi de cancer în ultima fază. Altfel, este de neînţeles cum pot semna toate tembelismele impuse. City- managerul judeţului învaţă deja din mers ca să-l numească gata învăţat. Prima mostră – legată de oprirea lucrărilor la Aeroport: "Nu este vorba despre chestiuni grave, ci de lipsa unor semnături de pe unele documente, care să ateste că au fost făcute anumite lucrări. Aşa e la noi, dacă sunt patru persoane care trebuie să semneze, niciodată nu vei obţine la timp semnăturile tuturor", a spus Carţiş. “Problemele sesizate de inspectorii în construcţii sunt de natură exclusiv birocratică”. Altul care confundă birocraţia cu Codul Penal, fie el şi nou.
Postat 10 Aprilie 2015, 15:29 de eutanasiu
INVESTITORII PRIMĂVERII
Cea mai mare diversiune publicată în legătură cu Aparegio este că Compania de Apă “investeşte” 4,5 milioane de euro în Sînmartin. Este bine de ştiut că investiţiile din acest proiect, la finalizarea lucrărilor vor fi preluate în patrimoniul fiecărei U.A.T.. Aşa se face că, după încheierea finanţării ISPA, CAO a predat Primăriei Oradea întreaga investiţie. Ulterior, în baza contractului de delegare a serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare către CAO, i s-a permis acesteia din urmă să presteze serviciile contra unui tarif aprobat prin HCL şi a plăţii unei redevenţe stabilite la fel. Apare astfel justificată înfiinţarea asociaţiei Aparegio (asociaţie a UAT-urilor care au capital social la CAO şi asociaţie care era obligatoriu să fie înfiinţată pentru a se aproba finanţarea). Fiecare UAT participă la cofinanţare şi bugetul investiţiei este defalcat pe respectivele UAT-uri. Niciodată în cei patru ani de la demararea proiectului nu s-a spus şi nu s-a scris că A.D.I. Aparegio, conform contractului de finanţare, răspunde de implementarea acestuia. Poate pentru că preşedintele Asociaţiei este bolojan. Nici chiar în situaţia hotărârii unilaterale a primatului de a se ocupa numai de problemele ce trebuie rezolvate la Bucureşti, nu poate delega atribuţiile funcţiei de preşedinte Aparegio, funcţie care presupune, tot conform contractului de finanţare – specimen de semnătură. Înlocuirea acestuia se face conform unei proceduri, numai în cazuri bine definite: deces sau imposibilitatea exercitării funcţiei din motive medicale. Aici parcă s-ar încadra. Au fost atribuite mai multe contracte de lucrări din “economiile”de 27 de milioane de euro dar, suspect, numai contractul cu Hidroconstrucţia Sebeş are ordin de începere. Un motiv ar fi acela că cele două firme private, Hidroconstrucţia şi Primăria Oradea prin CAO, se şantajează reciproc cu lucrarea de la Finiş unde CAO, CJ Bihor, PMO şi Aparegio sunt în culpă iar prin acest contract s-ar compensa pierderile suferite de constructor datorită neregulilor cu terenurile de pe traseul lucrărilor. Ar mai fi de compensat tot amiabil si cei 100.000 de euro daţi de Hidroconstrucţia decidenţilor din CAO ca să câştige contractul CL10 din Oradea, semnat şi ulterior reziliat fără penalităţi pentru a fi atribuit apoi firmei Gavella în urma unui proces care s-a soluţionat corect abia după intervenţia DNA-ului. În afară de SRI şi DNA nimeni nu a cercetat cum este posibil să faci economii de 32% din valoarea proiectată prin licitaţiile de atribuire a lucrărilor, pentru ca apoi să mai faci o economie de cel puţin 20% la execuţia acestora. Responsabilii au reuşit să facă o economie de aproximativ 50% dar de fiecare dată ne scot ochii numai cu cei 32% economisiţi (27 de milioane). Totul a fost posibil prin modificarea proiectului după semnarea contractelor de execuţie, acceptând alte tipuri de cămine, umpluturi din pământ – după ce, la licitaţie era obligatoriu să fie din balast, în ciuda faptului că proiectul nu prevedea acest lucru, modificarea adîncimilor săpăturilor dar cu păstrarea valorilor licitate pentru adîncimi de două , uneori de trei ori mai mari (vezi cazul conductelor Oradea/Nojorid – conducta liberalilor). S-au modificat astfel condiţiile de licitaţie, motiv pentru care au fost aplicate corecţii financiare pentru trei licitaţii dintre cele patru verificate. Prin “fazarea” lucrărilor rostită pe sub mustaţă de bolojan ca o axiomă enunţată de Todorovici (care îşi permite, mai ales că nu mai are acum nici o răspundere) se încearcă decontarea unor lucrări executate în Sînmartin fără nici un act, sub patronajul agramaţilor creţ Nicolae împreună cu Ciuclaru Gheorghe tocmai cînd procesul de preluare a reţelelor din UAT-urile membre în Aparegio era în toi. Chiar şi preluarea s-a făcut sub îndrumarea deontologilor bolojan şi Foghiş adi (un incompetent care se semnează Adi F. – acum fugit pe post de director la ZMO precum marko attila în ungaria) de către CAO în locul şi nu de la Aparegio. Similitudinea nu este întîmplătoare , Aparegio şi ZMO par a fi dubla cetăţenie a acestui profesoraş de genul lui Şova – verificaţi site-ul A.D.I. Aparegio şi veţi rămîne uimiţi. Acum se iveşte din nou o oportunitate ca aceea cu reabilitarea de pe str. I. Maniu cînd s-au decontat de două ori săpătura şi refacerile pe traseele tuturor reţelelor prin dibacii ţENŢ aurelia şi mircea ghitea (odată de la CAO şi încă odată prin POR). Este o reţetă care ţine numai dacă nu o descoperi pe parcursul execuţiei (manoperei – cum spun procurorii) dar în cazul de faţă nu cred că este recomandabil. Astfel, teoretic, toate reţele ilegale făcute sub patronajul celor mai sus menţionaţi, sunt “condamnate” să rămînă ilegale şi să plătim tot noi furtul de apă al celor “săraci” din Beverly Hills.
Postat 10 Aprilie 2015, 13:59 de eutanasiu
Gura hoţului adevăr grăieşte
„Centrul comunei se va dezvolta şi se vor face investiţii în satele aparţinătoare, chiar dacă ele vor rămîne tot sate”. Cum de numai centrul comunei se va dezvolta? Exact unde este primăria şi primarul, eventual şi consilierii care îl susţin. Cu ce scop se fac investiţiile?
Postat 10 Aprilie 2015, 13:53 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON