URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Decembrie 2015, 15:05

În Primărie, adunarea! De ce îl mută Bolojan pe Beltechi de la AIO la comanda Poliţiei Locale

În Primărie, adunarea! De ce îl mută Bolojan pe Beltechi de la AIO la comanda Poliţiei Locale NO COMMENT. Primarul Ilie Bolojan (stânga) spune că transformarea AIO în Direcţie are raţiuni strict economice, fără nicio legătură cu activitatea directorului Cristian Beltechi (dreapta) sau cu scandalurile din instituţie. "Domnul Beltechi va conduce de anul viitor Poliţia Locală. Alte declaraţii nu fac", zice, sec, edilul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zvonul circula de o lună, dar totuşi vestea a căzut ca un trăsnet. Primăria a făcut anunţul marţea trecută, când primarul Ilie Bolojan era în delegaţie în Germania.

"Începând din 1 ianuarie, AIO, structură aflată în subordinea Consiliului Local Oradea, urmează să fie inclusă în cadrul Primăriei şi transformată în Direcţie", se menţiona într-un comunicat. Măsura, justificată de necesitatea eficientizării activităţii, are însă şi alte substraturi...

AIO se desfiinţează!

Primarul Ilie Bolojan ameninţa încă de la preluarea primului mandat, în 2008, că va unifica în cadrul municipalităţii toate instituţiile externalizate de predecesorii săi în scopul de a ascunde "umflarea" organigramei, de la Administraţia Imobiliară, care gestionează terenurile, clădirile şi parcările oraşului, până la Administraţia Domeniului Public, care răspunde de cimitir, pieţe şi ştranduri.

Şapte ani mai târziu, aproape de încheierea celui de-al doilea mandat, a pus-o în aplicare. Săptămâna trecută, s-a anunţat transformarea AIO în Direcţie a Primăriei, cum era până în 2007, când fostul director Marcel Boloş i-a cerut cerut externalizarea. Măsura fusese justificată atunci prin accelerarea investiţiilor, acum prin eficientizarea lor.

"Acum, oraşul nu poate deconta TVA de peste 2,5 milioane euro aferent investiţiilor făcute în parcările supraetajate, din cauză că încasările din parcări se fac la AIO, care este altă instituţie. Odată cu revenirea în Primărie, vom încasa taxa de parcări cu TVA, dar ne vom şi putea deduce TVA", zice primarul Ilie Bolojan. Nu fără a adăuga că procentul aferent TVA va fi inclus în tariful deja aprobat de Consiliul Local, aşa că parcările nu se vor scumpi.

Şerif de Oradea

Dincolo de problema reală a TVA nedecontate, eliminarea posturilor de la serviciile Contabilitate, Administrativ şi Personal care se suprapun în structura AIO şi a Primăriei nu reduce nici măcar 10 din cele 192 de posturi ale instituţiei. Motivaţia fuziunii este deci mai adâncă, cu atât mai mult cu cât măsura implică şi înlocuirea directorului Cristian Beltechi cu Lucian Popa, căruia nu i s-a uscat încă cerneala pe cererea de angajare.

Din ianuarie, Beltechi va prelua şefia Poliţiei Locale, vacantată în august 2014, când comisarul şef Alexandru Laza şi-a reluat postul din fruntea Serviciului de Permise. Susţine că ideea a fost chiar a lui: "Adevărul este că m-am săturat la AIO. Era timpul să fac o schimbare".

Cadou de instalare, Beltechi a obţinut de la primar majorarea schemei de personal cu încă 10 poliţişti locali, tot de anul viitor. Oficial, pleacă satisfăcut: la un volum de muncă mai mic, cu nici jumătate din subalterni, a obţinut o majorare a salariului de peste 4.000 lei cu norma de hrană de 700 lei. Neoficial, totuşi, transferul e o mazilire mascată...

Totul pentru AIO!

Voluntar, implicat şi tumultuos, Beltechi a fost unul dintre pariurile reuşite ale primarului Bolojan. În doar cinci luni, în 2010 a ajuns din simplu angajat la Compartimentul Baze Sportive director plin, după evacuarea discretă a lui Horea Jarca, cel care aprobase ieşirea din garanţie a Bazinului Olimpic deşi ploua prin acoperiş.

Colaborator apropiat al primarului, Beltechi a făcut inclusiv pasul înregimentării politice, semnând în mai 2014 intrarea în PNL, ca mai toţi directorii Primăriei. Steaua sa a început să pălească însă în iunie anul acesta, când Rodica Brad, şefa Compartimentului Locuinţe, şi subalterna acesteia, Georgeta Lucaciu, au fost descoperite că ar fi atribuit peste rând o locuinţă a municipalităţii, pentru care apoi au aprobat un schimb cu alta mai mare, care în final a şi fost vândută. Beltechi le-a cerut celor două să-şi dea demisia, dar vestea ajunsese deja la urechile primarului, aşa că răul era deja făcut.

AIO le-a făcut funcţionarelor plângere penală pentru abuz în serviciu, iar ancheta este în curs, poliţiştii urmând să stabilească dacă este vorba de un incident izolat sau de o reţea organizată care făcea bani din înstrăinarea imobilelor oraşului.

Sub control

Deşi era în afara oricărei suspiciuni, Beltechi, care până atunci a avut mână liberă, s-a trezit flancat, treptat, de alţi apropiaţi ai primarului. În iunie, postul vacantat prin demisia Rodicăi Brad a fost ocupat de Claudia Şandru, fosta secretară a primarului. Juristă de profesie, aceasta s-a transferat în al doilea mandat al lui Bolojan la Direcţia Juridică, iar în vară a avansat ca şef al Serviciului Locuinţe.

La nici o lună, în iulie, Lucian Popa (foto) a renunţat la mandatul de consilier local PNL şi la administrarea propriilor localuri din pasajul Vulturul Negru pentru postul de director economic al AIO. Măsura absorbţiei AIO în Primărie pare, în acest context, un pas logic, măcar prin prisma faptului că de-acum înainte toate actele importante ale instituţiei vor ajunge şi pe biroul primarului...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
AIO, DRAGOSTEA MEA !
Am tot asteptat sa scrie cineva un comentariu ! Nimeni, NIMIC ! Deci ma sacrific ! Cu toate ca ma voi repeta ( ceea ce evident nu va scapa celor care ma iubesc ! ). JUBILEZ ! AIO trebuia sa dispara ! Dar ca in cantecul lui Margineanu : " Jana nu e moarta / Jana se transforma ! ". Urasc AIO de pe vremea in care era condusa de diaconul celib ! Pentru TOT CEEA CE MI-A FACUT ! Urasc AIO condusa de Beltechi ! Punctual, pentru CEEA CE A FACUT MUNICIPIULUI Oradea prin ASUMAREA TRANZACTIEI intemeiata pe FALSURI dar sustinuta ( nu imi dau seama din ce motive-sau poate imi dau ? ) de BOLOJAN in sedinta CLO din 09.09. 2013 ! Tehnocratul ( ce poate fi un inginer care conduce asa ceva ) BELTECHI va ajunge acum la Politia Locala probabil tot in calitate de ...tehno ! Dar nu e nici o problema ca_conducerea este asigurata de un alt tehno ( de data aceasta cu studii )dar care in afacerile proprii n-a prea dat mare dovada de inteligenta economica ! Eu nu ma pot referi decat la ceea ce este PUBLIC pe site-ul Ministerului Finantelor ! Acu' ce sa zic? Poate noul director se pricepe la fentat statul, la neplata taxelor si impozitelor, la " pictat " bilanturi ! Nu stiu, zic si eu....Fie-ti tarana GREA, Adminsitratie Imobiliara Infecta ! Cat ai trait te-am urat ! PS Am citit ca Bolojan iar a fost prin Germania ? IAR ? Dar de data asta ce-o mai fi facut ?
Postat 04 Decembrie 2015, 01:00 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON