URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2019, 16:00

În Oradea s-a deschis un centru al gustului. Va găzdui degustări de mâncăruri rafinate, trufe, dar şi de pâine şi untdelemn (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Cetatea Oradea a fost inaugurat, joi seara, primul Centru pentru cultura şi civilizaţia gustului din oraş, în cadrul căruia funcţionează şi un restaurant, Reliva, cu preparate în stil franţuzesc, dar şi cu mâncăruri româneşti reinterpretate. 

Centrul deschis în Cetate şi ornat cu măslini, inclusiv unul de 100 de ani, va găzdui, potrivit iniţiatorului, oenologul Dorin Popa, seri speciale cu degustări de mâncăruri rafinate, mâncăruri vegane şi raw vegane, produse din trufe, precum şi de produse simple, de bază, cum ar fi apa, pâinea şi untdelemnul.

"Pâinea, vinul şi untdelemnul sunt triada pe care ne bazăm, fiindcă ele fac parte din cultura şi civilizaţia antică. De acolo încolo vom încerca să descoperim ce înseamnă calitatea unui produs. Trebuie să cunoaştem şi povestea, nu doar să-l consumăm. Omul este singura fiinţă care mănâncă atunci când nu îi e foame şi bea când nu îi e sete, deci de plăcere...", a spus Dorin Popa. 

În prezentarea pe care a făcut-o conceptului de Centru pentru cultura şi civilizaţia gustului, Dorin Popa a spus că în proiect sunt implicate mai multe persoane, alături de el: Georgiana Corbuţ, Lavinia Maier şi Emilian Gherdan. 

Pe lângă restaurantul Reliva, al chef-ului Lavinia Maier, care are o bogată experienţă în restaurante de seamă din Belgia, în Centrul gustului va mai fi deschisă o Cămară a Cetăţii, cu bunătăţi naturale realizate în zona Bihor, precum şi o Cramă a Cetăţii, cu vinuri alese. 

În ceea ce priveşte restaurantul Reliva, acesta a fost amenajat într-un stil minimalist, elegant, şi va fi deschis în fiecare zi a săptămânii pentru cei care vor dori să guste preparatele din meniu. Chef Lavinia Maier spune că meniul a fost gândit astfel încât să includă preparate de "fine dining", adică rafinate, gătite în stil franţuzesc, precum şi mâncăruri româneşti, reinterpretate. Între preparatele care vor putea fi savurate se numără Terină de foie gras, Vitello tonnato, supă de fructe de mare, precum şi muşchi de vită, gătit "sous vide", adică la temperatură mică, pentru mult timp. 

Restaurantul, care va fi deschis din 5 octombrie, este cel care va găzdui şi serile gastronomice deosebite gândite de Dorin Popa, în cadrul cărora curioşii vor descoperi poveştile unor produse alimentare şi mâncăruri, asociate cu vinuri alese. 

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Inițiatorul acestui "centru" pleacă de la o premisă greșită ...
... că omul ar fi singura ființă care mănâncă și bea de plăcere, nu numai de nevoie !?! Am un câine care ar trebui să aibă, acum la maturitate, cca. 15 kg cel mult ... dar parcă-i umflat cu pompa, că are cca. 22 kg !?! În orice moment al zilei sau nopții, chiar dacă-i adormit după ce a mâncat ca porcul, e în stare să sară gardul de peste 2 m și să alerge la vecinii care, ca tot omul la curte, își fac și ei niște grătare afară !?! E defect săracu' de el ... că-i vinitură și a fost adoptat taman când era muritor de foame, iar acum își face probabil rezerve pentru lumea cealaltă !?!
Postat 04 Octombrie 2019, 17:48 de CrisDumi
sorin
grandomanie gen Maetic mult a tinut si ala. o prostie culinara asta conteaza ca mancam trufe? bunica a trait 90 ani si a mancat slanina cu ceapa si rosii din gradina.
Postat 04 Octombrie 2019, 16:21 de oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON