URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Septembrie 2020, 19:13

Noua stagiune a Teatrului Szigligeti: 11 spectacole noi, între care şi "Hamlet", care va marca 120 de ani de la inaugurarea teatrului orădean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În stagiunea 2020-2021, Teatrul Szigligeti şi-a propus să aducă publicului 11 spectacole noi, dar şi să organizeze a IV-a ediţia a festivalului Dance Festival şi a IX-a ediţie a festivalului Poimâine. În octombrie, instituţia va sărbători 120 de ani de la inaugurarea teatrului orădean, moment care va fi sărbătorit cu premiera spectacolului "Hamlet".

Acestea, dar şi alte noutăţi au fost prezentate, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă de reprezen.tanţii Teatrului, în frunte cu managerul Czvikker Katalin.

Fără abonamente

Managerul a vorbit la început despre lunile în care actorii au fost lucrat de acasă, aceasta, a spus ea, fiind cea mai grea perioadă prin care a trecut Teatrul. "În acest an veniturile au scăzut cu 230.000 de lei faţă de anul trecut, adică s-au înregistrat 420.000 de lei, pierderile nefiind atât de mari pe cât credeam. Asta şi pentru că am jucat mai multe spectacole în Ungaria", a spus managerul Teatrului.

Ea a mai menţionat că, în noua stagiune, vor fi desfiinţate abonamentele, din cauza schimbărilor care ar putea apărea în timpul crizei generate de pandemia de coronavirus. Însă, cei care au avut abonamente în anii trecuţi vor beneficia de reduceri la cumpărarea biletelor.

Noutăţile stagiunii

Noua stagiune a debutat duminica trecută, în 20 septembrie, cu primul spectacol din festivalul HolnapUtán (Poimâine), "Planul Phoenix" jucat de trupa Szigligeti în Sala Mare a Teatrului. Doritorii mai pot vedea în cadrul festivalului spectacolele „Y”, programat sâmbătă la ora 19, și „Salcâm în floare”, duminică de la ora 20, ambele în Sala Mare a Teatrului. Acestea vor fi supratitrate în limba română. 

În octombrie, când Teatrul Regina Maria va împlini 120 de ani de la inaugurare, trupa Szigligeti va prezenta spectacolul „Hamlet”, una dintre cele mai cunoscute opere a lui Shakespeare, care se va juca tot la Sala Mare a Teatrului, vineri, 16 octombrie. 

Actorii se vor pregăti şi pentru seara de Revelion, când va avea loc premierea spectacolului "Puricele în ureche" de George Feydeau, o comedie a cărei poveste se învârte în jurul unui adulter. Ultima premieră în Sala Mare va fi programată în primăvara anului viitor, "Un joc al visului" de August Strindberg, regizată de cunoscuta Anca Bradu, fiica omului de cultură Mircea Bradu. De asemenea, trupa ar urma să prezinte publicului şi un spectacol de teatru în studioul Szigligeti, acest lucru fiind însă decis în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus.

Spectacol pentru bebeluşi

Şi Ansamblul Nagyvárad aduce evenimente noi pentru public. În prezent, dansatorii au început repetițiile pentru "Spărgătorul de nuci", care va avea şi momente de dans contemporan îmbinat cu baletul clasic din spectacol şi care va fi programat în apropirea Crăciunului. Apoi, artiștii se vor pregăti pentru spectacolul de teatru-dans "Vuk", după romanul lui Fekete Istvan, coregraf fiind Gyorfi Csaba. În primăvara anului viitor ansamblul va prezenta spectacolul "Decameronul", inspirat din situaţia pandemică actuală.

La rându-i, Trupa Liliput va pregăti un spectacol dedicat tinerilor "Inimă-de-stea", care ar fi trebuit să aibă loc stagiunea trecută, însă a fost amânat din cauza pandemiei, dar şi un spectacol dedicat bebeluşilor, "Anotimpuri", care va fi bazat numai pe gesturi, şi "Circul care n-a fost", dedicat copiilor.

Conducerea Teatrului Szigligeti a mai informat că în perioada următoare vor fi reprogramate şi mai multe spectacole care nu s-au mai ţinut în stagiunea trecută şi că în această perioadă se vor respecta toate regulile impuse de autorităţi din cauza pandemiei de Covid-

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Hamlet si mamaliga
Pt. CrisDumi Chiar crezi ca Hamlet in limba ta (=romana) suna mai bine? Cata rautate in tine! Probabil ti-ai imaginat scena cu monologul lui Hamlet in romana in timp ce fierbe mamaliga adusa din Regat. Pofta buna. Si vezi sa nu ti se opreasca gulasul in gat cat timp de gandesti cu atata "drag" la Hamlet in maghiara.
Postat 26 Septembrie 2020, 23:22 de Lalala
Hamlet în limba maghiară ...
... sună precum oala de bogracs când fierbe în mijlocul unei săli pline cu surdo-muți !?!
Postat 26 Septembrie 2020, 19:18 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON