URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2020, 19:13

Noua stagiune a Teatrului Szigligeti: 11 spectacole noi, între care şi "Hamlet", care va marca 120 de ani de la inaugurarea teatrului orădean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În stagiunea 2020-2021, Teatrul Szigligeti şi-a propus să aducă publicului 11 spectacole noi, dar şi să organizeze a IV-a ediţia a festivalului Dance Festival şi a IX-a ediţie a festivalului Poimâine. În octombrie, instituţia va sărbători 120 de ani de la inaugurarea teatrului orădean, moment care va fi sărbătorit cu premiera spectacolului "Hamlet".

Acestea, dar şi alte noutăţi au fost prezentate, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă de reprezen.tanţii Teatrului, în frunte cu managerul Czvikker Katalin.

Fără abonamente

Managerul a vorbit la început despre lunile în care actorii au fost lucrat de acasă, aceasta, a spus ea, fiind cea mai grea perioadă prin care a trecut Teatrul. "În acest an veniturile au scăzut cu 230.000 de lei faţă de anul trecut, adică s-au înregistrat 420.000 de lei, pierderile nefiind atât de mari pe cât credeam. Asta şi pentru că am jucat mai multe spectacole în Ungaria", a spus managerul Teatrului.

Ea a mai menţionat că, în noua stagiune, vor fi desfiinţate abonamentele, din cauza schimbărilor care ar putea apărea în timpul crizei generate de pandemia de coronavirus. Însă, cei care au avut abonamente în anii trecuţi vor beneficia de reduceri la cumpărarea biletelor.

Noutăţile stagiunii

Noua stagiune a debutat duminica trecută, în 20 septembrie, cu primul spectacol din festivalul HolnapUtán (Poimâine), "Planul Phoenix" jucat de trupa Szigligeti în Sala Mare a Teatrului. Doritorii mai pot vedea în cadrul festivalului spectacolele „Y”, programat sâmbătă la ora 19, și „Salcâm în floare”, duminică de la ora 20, ambele în Sala Mare a Teatrului. Acestea vor fi supratitrate în limba română. 

În octombrie, când Teatrul Regina Maria va împlini 120 de ani de la inaugurare, trupa Szigligeti va prezenta spectacolul „Hamlet”, una dintre cele mai cunoscute opere a lui Shakespeare, care se va juca tot la Sala Mare a Teatrului, vineri, 16 octombrie. 

Actorii se vor pregăti şi pentru seara de Revelion, când va avea loc premierea spectacolului "Puricele în ureche" de George Feydeau, o comedie a cărei poveste se învârte în jurul unui adulter. Ultima premieră în Sala Mare va fi programată în primăvara anului viitor, "Un joc al visului" de August Strindberg, regizată de cunoscuta Anca Bradu, fiica omului de cultură Mircea Bradu. De asemenea, trupa ar urma să prezinte publicului şi un spectacol de teatru în studioul Szigligeti, acest lucru fiind însă decis în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus.

Spectacol pentru bebeluşi

Şi Ansamblul Nagyvárad aduce evenimente noi pentru public. În prezent, dansatorii au început repetițiile pentru "Spărgătorul de nuci", care va avea şi momente de dans contemporan îmbinat cu baletul clasic din spectacol şi care va fi programat în apropirea Crăciunului. Apoi, artiștii se vor pregăti pentru spectacolul de teatru-dans "Vuk", după romanul lui Fekete Istvan, coregraf fiind Gyorfi Csaba. În primăvara anului viitor ansamblul va prezenta spectacolul "Decameronul", inspirat din situaţia pandemică actuală.

La rându-i, Trupa Liliput va pregăti un spectacol dedicat tinerilor "Inimă-de-stea", care ar fi trebuit să aibă loc stagiunea trecută, însă a fost amânat din cauza pandemiei, dar şi un spectacol dedicat bebeluşilor, "Anotimpuri", care va fi bazat numai pe gesturi, şi "Circul care n-a fost", dedicat copiilor.

Conducerea Teatrului Szigligeti a mai informat că în perioada următoare vor fi reprogramate şi mai multe spectacole care nu s-au mai ţinut în stagiunea trecută şi că în această perioadă se vor respecta toate regulile impuse de autorităţi din cauza pandemiei de Covid-

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Hamlet si mamaliga
Pt. CrisDumi Chiar crezi ca Hamlet in limba ta (=romana) suna mai bine? Cata rautate in tine! Probabil ti-ai imaginat scena cu monologul lui Hamlet in romana in timp ce fierbe mamaliga adusa din Regat. Pofta buna. Si vezi sa nu ti se opreasca gulasul in gat cat timp de gandesti cu atata "drag" la Hamlet in maghiara.
Postat 26 Septembrie 2020, 23:22 de Lalala
Hamlet în limba maghiară ...
... sună precum oala de bogracs când fierbe în mijlocul unei săli pline cu surdo-muți !?!
Postat 26 Septembrie 2020, 19:18 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON