URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2021, 13:35

În Bihor, restaurantele şi cafenelele trebuie închise la ora 21. Patronii sunt nemulţumiţi

Mai mulţi patroni de restaurante şi cafenele din Oradea sunt nemulţumiţi de faptul că în judeţul Bihor unităţile pot funcţiona doar de la ora 6 până la ora 21, potrivit unor hotărâri ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor, coordonat de prefectul Dumitru Ţiplea, şi nu până la ora 23, aşa cum arată hotărârea de Guvern privind starea de alertă în România şi cum tocmai s-a reglementat în Bucureşti.

"Abuz!"

"Este exces de zel al domnului prefect, este o situaţie abuzivă. Ne obligă să închidem la ora 21, deşi în Hotărârea de Guvern se menţionează clar că, acolo unde incidenţa o permite, restaurantele şi cafenelele pot funcţiona până la ora 23", a spus patronul unui restaurant din Oradea.

Potrivit acestuia, mai mulţi "jucători" din domeniul HoReCa au cerut, în scris, o întâlnire cu prefectul Dumitru Ţiplea pentru a discuta situaţia şi cum le afectează activitatea, însă fără succes. "E un lucru ştiut că cea mai mare pondere a veniturilor este în intervalul orar 20-22, atunci iese lumea la cină, bea o sticlă de vin", a mai spus acesta.

Un alt patron de restaurant din Oradea a declarat că el ţine deschis până la ora 23, căci hotărârile şi legile legate de orarul de funcţionare nu sunt clare. "Eu ţin până la ora 23, fiindcă acest orar îl am în autorizaţia de funcţionare emisă de Primărie", a spus acesta BIHOREANULUI.

La Bucureşti, scuze

Nemulţumirile patronilor din HoReCa din Oradea au ieşit la iveală în contextul redeschiderii acestor unităţi în Bucureşti, după scăderea incidenţei Covid-19 la sub 3 cazuri la mia de locuitori. Mai precis, după ce iniţial a impus ora 21, Comitetul Municipal Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a revenit şi a schimbat intervalul de funcţionare în 6-23.

Totodată, Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti a transmis un comunicat în care a explicat că a fost vorba despre "o eroare materială" şi că "în Anexa nr.3 a H.G. nr.3/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 ianuarie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, este prevăzut orarul 06.00- 23.00, ca interval în care este permisă activitatea restaurantelor şi cafenelelor".

Mai mult, prin acelaşi comunicat, prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, "îşi prezintă public scuzele pentru eroarea susmenţionată".

În Bihor până la ora 21

În Bihor, în schimb, situaţia nu stă aşa. Cea mai recentă hotărâre a CJSU Bihor, dată pe 25 ianuarie 2021, arată că "activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare (...) este permisă (...) în intervalul orar 6-21", aceeaşi regulă fiind valabilă şi pentru activitatea restaurantelor din hoteluri şi pensiuni.

În alte hotărâri anterioare ale CJSU Bihor care impuneau restricţii în funcţie de incidenţa Covid era menţionat pe de o parte că activitatea restaurantelor este permisă între orele 6 şi 23, dar se adăuga că şi HoReCa trebuie să închidă la ora 21, aşa cum e valabil pentru "operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ / prestări servicii în spaţii închise şi / sau deschise, publice şi / sau private".

Altfel spus, membrii CJSU Bihor au stabilit, diferit față de autoritățile centrale, că de fapt toate unităţile aflate în relație cu publicul ar trebui să închidă la ora 21, impunând această măsură prin mai multe hotărâri de CJSU.

În discuţie

Prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, nu a răspuns apelurilor BIHOREANULUI până la ora transmiterii acestei ştiri. Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Ligia Oala, a spus că situaţia va fi din nou analizată miercuri într-o şedinţă a Comitetului.

"Am cerut un punct de vedere de la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (n.r. - care coordonează acţiunile legate de pandemia Covid) şi în cursul zilei de azi se convoacă CJSU pentru a se discuta situaţia. Vom reveni cu o decizie şi un comunicat de presă", a precizat reprezentanta Instituţiei Prefectului Bihor.


Articolele din Hotărârea privind prelungirea stării de urgenţă în România care fac referire la ore de funcţionare:

Art. 6. — În condiţiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare, se stabilesc următoarele măsuri:

1. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 36/12.I.2021 5 produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00—23,00, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00—23,00, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori;

2. activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00—23,00, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00—23,00, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi, în judeţele/localităţile unde este depăşită incidenţa de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile;

Art. 7. — (1) În condiţiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare, se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să desfăşoare activitatea în intervalul orar 5,00—21,00.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în intervalul orar 21,00—5,00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.


UPDATE:

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Bihor s-a răzgândit şi a extins cu două ore, printr-o hotărâre emisă miercuri, intervalul în care cafenelele şi restaurantele pot rămâne deschise, ora limită devenind 23. Până acum, reprezentanţii CJSU Bihor au interpretat că HG-ul privind starea de alertă din România ar impune închiderea localurilor menţionate la ora 21.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON