URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2021, 18:00

Liber la cină! Restaurantele şi cafenelele din Bihor pot rămâne deschise până la ora 23

Liber la cină! Restaurantele şi cafenelele din Bihor pot rămâne deschise până la ora 23 (ilustraţie generică)

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Bihor s-a răzgândit şi a extins cu două ore, printr-o hotărâre emisă miercuri, intervalul în care cafenelele şi restaurantele pot rămâne deschise, ora limită devenind 23. Până acum, reprezentanţii CJSU Bihor au interpretat că HG-ul privind starea de alertă din România ar impune închiderea localurilor menţionate la ora 21

Dezbatere pe ore 

Orarul de funcţionare a restaurantelor şi cafenelelor în vreme de pandemie a revenit în atenţia publică odată cu redeschiderea acestora în Bucureşti, după scăderea incidenţei la sub 3 cazuri noi la mia de locuitori. Astfel, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit că, aşa cum prevede şi Hotărârea de Guvern privind starea de alertă, unităţile HoReCa pot rămâne deschise până la ora 23 (după ce iniţial a emis o hotărâre care indica ora 21, iar apoi prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, şi-a cerut scuze pentru neînţelegere). 

În Bihor, însă, ora la care restaurantele şi cafenelele trebuiau închise a fost, până miercuri, ora 21, lucru impus prin hotărârile Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Membrii Comitetului au interpretat, până de curând, că – în Hotărârea de Guvern privind starea de alertă în România - şi restaurantele şi cafenelele sunt incluse în categoria "operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ / prestări servicii în spaţii închise şi / sau deschise", care pot să-şi desfăşoare activitatea în intervalul 5-21. 

Or, un alt articol al aceleiaşi hotărâri arăta clar că "activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă (…) în intervalul orar 6,00-23,00". 

Până la 23!

Printr-un comunicat transmis miercuri după încheierea celei mai recente şedinţe a CJSU Bihor, Instituţia Prefectului Bihor arată că, după consultarea cu Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei în pandemie, orarul pentru restaurante şi cafenele va fi extins până la ora 23. 

"Precizăm că, în urma răspunsului Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei cu nr. 115278/26.01.2021, solicitat de către Instituţia Prefectului, prin care se aduc clarificări cu privire la regimul de funcţionare al operatorilor economici şi al operatorilor din domeniul HoReCa, funcţionarea acestora este permisă, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului, între orele 06.00-23.00", se arată în informarea Instituţiei Prefectului Bihor. Măsura intră în vigoare pe 28 ianuarie, ora 00. 

Amintim că unităţile de tip restaurante şi cafenele pot folosi până la 30% din spaţiul interior dacă incidenţa în localitate este între 1,5 şi 3 la mia de locuitori, respectiv 50% din spaţiul interior dacă incidenţa este mai mică de 1,5 la mia de locuitori. 

Oradea stă bine

Tot miercuri, CJSU Bihor a actualizat lista UAT-urile în care se impun restricţii din cauza răspândirii virusului Covid-19. În Bihor, cea mai recentă listă cuprinde 23 de localităţi, din care 7 au incidenţa de peste 3 cazuri/1.000 de locuitori. Este vorba despre Şinteu, unde incidenţa este foarte mare, de 20,18 la mia de locuitori, Câmpani – 5,89, Cherechiu – 4,5, Vadu Crişului – 3,49, Auşeu – 3,37, Săcădat – 3,35 şi Gepiu – 3,01. 

Amintim că în UAT-urile cu incidenţă mai mare de 3 restaurantele nu pot funcţiona în spaţii închise, şi nici instituţiile de spectacol. 

În Oradea, incidenţa este de 1,76 de cazuri noi la mia de locuitori, potrivit celor mai recente date ale Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. În medie, în Bihor incidenţa este de 1,3 cazuri/1.000 locuitori, exceptând focarele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON