URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Martie 2020, 19:03

În atenția navetiștilor de frontieră: dacă vreți să ajungeți în Ungaria, trebuie să prezentați și buletinul maghiar, dar și cardul cu adresa de domiciliu

În atenția navetiștilor de frontieră: dacă vreți să ajungeți în Ungaria, trebuie să prezentați și buletinul maghiar, dar și cardul cu adresa de domiciliu foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Românii care locuiesc în Ungaria şi lucrează în Bihor nu vor mai fi obligaţi să intre în carantină, dar, dacă vor să intre în Ungaria, trebuie să prezinte la frontieră atât actul de identitate maghiar, cât și cardul care atestă domiciliul în Ungaria! Dacă vreunul dintre cele două lipsește, ei nu vor fi lăsați să treacă pe teritoriul statului vecin. Nu vor putea intra în Ungaria nici persoanele cu dublă cetăţenie care nu deţin card cu adresa de domiciliu din Ungaria.

Informaţia a fost transmisă de generalul Péter Sándor, şeful Poliţiei de Frontieră Biharkeresztes, către conducerea UDMR Bihor, care a solicitat să lămurească situaţia navetiştilor din localităţile de pe graniţa româno-maghiară.

"Pentru navetişti, închiderea graniţelor Ungariei reprezintă o mare problemă. Noi am început o serie de discuţii, consultări, atât în România, cât şi în Ungaria, ca să ajutăm aceşti oameni", a explicat, miercuri, BIHOREANULUI, deputatul Szabó Ödön, preşedintele executiv al UDMR Bihor.

Acesta a dat ca exemplu situaţia unei femei care locuieşte în Ungaria, care are dublă cetăţenie, însă marţi şi-a uitat acasă cardul cu adresa de domiciliu din Ungaria. "Pur şi simplu nu au lăsat-o să treacă. Acasă avea copii, animale. Nu ştia ce să facă. Noi nu am putut decât să semnalăm problema autorităţilor", a spus Szabó. 

Autorităţile maghiare şi române nu au putut să rezolve, deocamdată, problema cetăţenilor români care locuiesc în Ungaria şi lucrează în România, la fel cum nu au găsit soluţii nici pentru cei care locuiesc în România şi lucrează în Ungaria, maghiari şi români deopotrivă, care nu pot să mai treacă frontiera pentru a merge la serviciu. 

"Ceea ce ne-a comunicat generalul Péter Sándor este situaţia valabilă miercuri. Există deja discuţii la nivelul Ministerelor de Externe ale celor două ţări", a spus Szabó care consideră că problema ar trebui lămurită de guvernul României.

"S-au străduit să rezolve problema diasporei, dar au omis să se ocupe de problemele populaţiei din zona de graniţă, români şi maghiari. De fapt, maghiarii din România, 1,3 milioane de cetăţeni de etnie maghiară, nu primesc deloc informaţii de la acest guvern. Totul este în limba română. Noi facem campanii de informare, aducem doctori, încercăm să-i ajutăm", a mai spus preşedintele executiv al UDMR Bihor. 

Citiți pe aceeași temă și articolul „Viaţa românilor domiciliaţi în Ungaria care lucrează în România, un coşmar: intră în carantină imediat ce trec graniţa, le sunt „ştampilate” casele, iar oficialii maghiari nu-i ajută cu nimic

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Da ce preocupări exotice ai tu :::)))
Postat 18 Martie 2020, 23:34 de Sandu2100
Ce preocupări serioase are un deputat al Parlamentului României ...
... față de cei care își plătesc utilitățile și/sau impozitele pe venituri în Ungaria !?! Și asta ... în contextul în care e plătit din bugetul "special" al României !?!
Postat 18 Martie 2020, 19:14 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON