URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2020, 16:01

Împreună putem reuşi! Donaţii de peste o jumătate de milion de euro pentru sprijinirea spitalelor orădene în lupta împotriva COVID-19

Împreună putem reuşi! Donaţii de peste o jumătate de milion de euro pentru sprijinirea spitalelor orădene în lupta împotriva COVID-19 foto: https://www.abc.net.au
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii au dovedit că ştiu să fie solidari în vremuri de restrişte. Companiile locale, ONG-urile, dar și oamenii de rând au făcut, începând cu jumătatea lunii martie, donaţii în valoare de peste o jumătate de milion de euro pentru sprijinirea spitalelor din Oradea în lupta contra COVID-19.

Donaţii de 2,6 milioane lei

Potrivit evidenţelor, actualizate zilnic pe portalul municipalităţii, spitalele orădene au primit în ultimele trei săptămâni peste 180 de donaţii în valoare totală de 2,6 milioane lei, echivalentul a peste 500.000 euro.

Sumele variază între 50 lei şi 800.000 lei, dar oricare contribuţie, cât de mică, poate ajuta sistemul medical.

"Aceste donaţii sunt de o importanţă vitală. Tot secretul în lupta cu noul coronavirus este să avem o cât mai mare capacitate de testare, pentru a putea preveni extinderea epidemiei şi a interveni eficient acolo unde este nevoie. Dacă nu au aparatură, materiale şi mijloace de protecţie, medicii nu au cum să îşi poată face munca", a declarat BIHOREANULUI coordonatorul spitalelor bihorene, Gheorghe Carp.

Aparatură, teste, dezinfectanţi...

Din sponsorizările primite de spitalele orădene a fost achiziţionat primul aparat de testare de tip PCR, care a şi fost pus în funcţiune la Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu Oradea, transformat în spital dedicat luptei împotriva COVID-19.

De asemenea, s-au achiziţionat kituri de testare, două camere termografice deja funcţionale, dezinfectanţi şi materiale medicale.

"Cumpărăm de câte ori avem ocazia - pentru că sunt destul de greu de găsit - aparatură, kituri de testare, medii de colectare şi echipamente de protecţie, pentru a fi aprovizionaţi cât mai bine", a spus doctorul Carp.

"O datorie morală..."

Prin comparaţie cu alte unităţi din ţară, Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu se găseşte într-o situaţie mai bună din punct de vedere al dotărilor doar datorită sponsorizărilor primite.

Cea mai mare donaţie, în valoare de 800.000 lei, a fost făcută de Compania de Apă Oradea, aparţinând municipalităţii, urmată de Asociaţia Prima, finanţată de grupul de firme cu acelaşi nume deţinut de Ştefan Kopanyi.

Dezvoltatorul imobiliar orădean a donat 500.000 lei. "Pentru mine domnul doctor Carp este o garanţie că lucrurile pot fi făcute să se mişte. L-am sunat în urmă cu trei săptămâni. Mi-a spus că testările se fac ba la Cluj, ba la Timişoara, şi dacă Oradea ar avea un aparat de testare rezultatele ar veni mult mai repede. Aşa, am decis să ne implicăm", a declarat Kopanyi.

Antreprenorul spune că asociaţia a făcut donaţii din patriotism local. "Este o datorie morală să fim alături de sistemul medical în aceste vremuri. Trebuie să le mulţumim medicilor orădeni că rămân în prima linie a luptei împotriva COVID-19 şi managementului spitalelor că, prin implicarea de care a dat dovadă, nu vedem demisii ca în alte părţi", a mai spus Kopanyi.

Italienii ajută Oradea...

Donații consistente, de câte 165.000 lei, au mai făcut cluburile Rotary din Bihor şi Asociaţia Italiani in Bihor. Asociaţia, condusă de Antonio Sargenti, patronul fabricii de încălţăminte Bihore, a adunat fonduri de la membri din solidaritate faţă de ţara de adopţie.

"Ştim care este situaţia spitalelor din România. Spitalul ne-a spus că are nevoie de «machina» pentru teste şi imediat ne-am activat", a spus Sargenti.

Rămaşi în România, fără posibilitatea de a-şi vizita rudele din ţara natală, grav afectată de pandemie, italienii spun că vor rămâne alături de sistemul medical din ţara de adopţie. "Mai avem încă bani. Nu foarte mulţi, dar în momentul în care spitalul ne va căuta, că mai are nevoie de ceva, vom putea oferi", a declarat preşedintele asociaţiei.

De la fiecare după puteri...

Pe lista asociaţiilor şi firmelor locale care au făcut donaţii se mai numără, printre mulţi alţii, asociaţiile Clubul Lions şi Ţara Crişurilor cu câte 100.000 lei, Plastor (20.000 euro), Asociaţia Umanitară Safir (50.000 lei), Agroind Cauaceu (50.000 lei), Vandana Com (45.000 lei) şi altele.

Pentru a da un exemplu personal, primarul Ilie Bolojan a hotărât ca pe timpul stării de urgenţă să îşi doneze 30% din salariu pentru spitalele orădene. Exemplul său a fost urmat de directorii din subordine, dar şi de câţiva consilieri locali.

La fel, zeci de orădeni de rând au contribuit, fiecare după puterea financiară, pentru îmbunătăţirea dotărilor spitalelor orădene pentru a se putea confrunta cu criza sanitară.

Cei care doresc să se alăture acestui efort pot face donaţii în contul RO36BACX0000001189390001, deschis la banca Unicredit Bank SA. Beneficiarul sponsorizării Asociaţia "Sprijiniţi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea". Informaţii suplimentare se pot obţine la numărul de telefon 0259/434.406. Persoana de contact a asociaţiei este directorul economic Marcel Maghiar (telefon 0770.319.165). 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Hallo GUVERNUL ACTUAL/FOSTUL GUVERN SI TOATA CLOACA DE INFECTI NUMITI POLITICIENI
Da noi pentru ce mai cotizam la sănătate o viață întreagă!!!!! ??????Sa veniți acum sa ne spuneți că aparatura și materiale de protecție pentru combaterea virusului se iau din donații.Va luat pe nepregătite așa i, ca și în fiecare an când vine iarna... canaliilor.Ce naiba a ti făcut cu banii din buget i ați papat la combinații între voi nemernicilor??? RUȘINE!!!!!
Postat 09 Aprilie 2020, 01:08 de User anonimizat
Ma iertati...
...ma cutremur citind ca lupta impotriva epidemiei ,in Orasul luminii, se duce pe baza de donatii.Intr-un fel, e minunat,cinste donatorilor, dar e absolut lugubru sa afli ca Primaria Orasului,nucleul existentei noastre,chintesenta preumblarii noastre pamintesti, NU EXISTA.Adeca,e pe alta planeta,dusa cu sorcova,in carantina.Noroc cu dom' primar,care s-a scormonit de vreo 3000 lei.Nu vreau sa ma gindesc ce era daca ne atacau cu tancuri,cu desant aerian.N-aveam bani nici de tigari...
Postat 08 Aprilie 2020, 22:20 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON