URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2023, 18:35

Impozitele orădenilor vor creşte cu 7%. La cât urcă „birurile” pentru un apartament

Consiliul Local Oradea a aprobat joi, cu votul consilierilor PNL, majorarea cu 7% a impozitelor şi taxelor aferente anului 2024, datorate de orădeni.

Majorare pe jumătate

Municipalitatea a evitat să actualizeze birurile cu rata inflaţiei din 2021, de 13,8%, conform Codului Fiscal, şi a preferat o majorare pe jumătate, decizia putând avea legătură cu faptul că 2024 este an electoral.

De asemenea, în plenul şedinţei de joi, reprezentanţii municipalităţii au hotărât să păstreze bonificaţia de 8% acordată persoanelor juridice care îşi sting integral obligaţiile fiscale prin internet până la primul termen de plată din 31 martie. Conform proiectului iniţiat de Direcţia Economică, bonificaţia ar fi urmat să fie redusă la 4%.

„Această măsură (n.r. de păstrare a bonificaţiei acordate la 8% din sumă) are ca scop încurajarea plăţilor online şi reducerea aglomeraţiei de la ghişee", a argumentat preşedintele de şedinţă, liberalul Călin Barabaş.

Un impact de milioane

Primăria Oradea a acceptat să acorde în continuare această facilitate agenţilor economici după ce în şedinţa pe comisii de miercuri, desfăşurată pe un ton ridicat, reprezentanţii opoziţiei PSD s-au declarat împotriva reducerii bonificaţiei după cum apărea în proiect.

„Impactul asupra mediului de afaceri orădean prin faptul că păstrăm în continuare această bonificaţie la 8% în loc să o reducem la 4%, cum a propus Primăria, este undeva la 2 milioane lei. Vorbim de bani pe care îi vor avea în plus la dispoziţie antreprenorii", a explicat pentru BIHOREANUL iniţiatorul propunerii, social-democratul Liviu Sabău Popa.

Conform hotărârii adoptate, persoanele fizice care îşi vor plăti integral impozitele până la sfârşitul lunii martie, prin internet, vor beneficia de o bonificaţie de 10%, care se va reduce la doar 4% în cazul plăţilor făcute la ghişeele de plată.

În cazul persoanelor juridice, bonificaţia va fi de 8% în cazul plăţilor online şi 4% pentru cele la ghişeu.

De plătit!

Concret, începând de anul viitor, în urma majorării cu 7% a taxelor şi impozitelor locale, orădenii vor plăti mai mult pentru casele, terenurile şi maşinile din proprietate.

Potrivit calculelor, dacă anul acesta impozitul pentru un apartament cu două camere din zona centrală a Oradiei (A) aflat în proprietatea unei persoane fizice este de 232 lei, respectiv 213 lei prin aplicarea bonificaţiei, de anul viitor suma de plată va fi 248 lei, respectiv 223 prin aplicarea bonificaţiei la plata online. Proprietarii vor avea de plătit în plus 16 lei pe an, sumă care ar putea fi redusă la 10 lei dacă plăţile se vor face înainte de 31 martie.

La fel, pentru o casă din zona centrală de 173 metri pătraţi, cu un teren aferent de 522 mp, impozitul va creşte de la 1.315 lei (n.r. 1.210 lei cu bonificaţie) în prezent, la 1.407 lei în 2024 (n.r. 1.266 lei cu bonificaţie).

Sumele datorate vor fi mai mari cu 92 lei pe an, respectiv 56 lei.

Orădenii vor plăti mai mult şi pentru maşini. Impozitul datorat un Logan cu motor de 1,4 cmc va creşte de la 87 lei la 93 lei, sumă care ar putea fi redusă la 83,7 lei prin aplicaţia bonificaţiei pentru plata online.


(sursa: Primăria Oradea)

Sancţiuni urmate de suspendare

În plus, cu titlu de noutate, Hotărârea de Consiliu Local adoptată joi mai prevede că aplicarea a peste 5 sancţiuni contravenţionale aceluiaşi operator economic în termen de 12 luni la acelaşi sediu social duce la retragerea acordului de funcţionare ori a autorizaţiei pentru desfăşurarea activităţii la punctul de lucru.

Măsura a fost luată pentru disciplinarea firmelor care deranjează vecinii ori nu se conformează măsurilor aplicate de către organele de control.

Suplimentar, pentru firmele care exploatează balastiere pe raza municipiului taxa pentru verificarea documentaţiei înaintate Primăriei Oradea în vederea încheierii acordului de reabilitare drumuri publice a fost majorată de la 500 lei la 2.500 lei.

Taxa se aplică pe balastieră, la obţinerea sau reînnoirea permiselor de exploatare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
inca un motiv de lauda ptr PSD, se pare ca aduce semne bune faptul ca a plecat Mang de la butoane
"Primăria Oradea a acceptat să acorde în continuare această facilitate agenţilor economici după ce în şedinţa pe comisii de miercuri, desfăşurată pe un ton ridicat, reprezentanţii opoziţiei PSD s-au declarat împotriva reducerii bonificaţiei după cum apărea în proiect. „Impactul asupra mediului de afaceri orădean prin faptul că păstrăm în continuare această bonificaţie la 8% în loc să o reducem la 4%, cum a propus Primăria, este undeva la 2 milioane lei. Vorbim de bani pe care îi vor avea în plus la dispoziţie antreprenorii", a explicat pentru BIHOREANUL iniţiatorul propunerii, social-democratul Liviu Sabău Popa." E bine ca primaria le-a luat in considerare propunerea!
Postat 28 Aprilie 2023, 23:57 de unu
Oradea e campioana la colectarea de taxe.
Si unii ne explică de taxe mari. Plătim taxe dar e important ca se face ceva de taxele noastre.
Postat 28 Aprilie 2023, 14:56 de Sandu2100
Penelee = ciuma rosie
Bun venit in peseedeee... v-ati alaturat nulitatilor... sa traiasca lingăii de serviciu!
Postat 28 Aprilie 2023, 08:51 de oradeanbihor
Fratilor, am invins
E o decizie grea, dar necesara. Ca sa scapam de impozitele echipei cistigatoare, vindem dracului apartamente, vile, căşi si ne luam lumea in cap. Mai devreme sau mai tirziu, e inevitabil. Pentru inceput, pina ne dezmeticim, ne mutam la o pensiune in felix, 1mai, negociem pe termen lung. Mai o baie, o promenada, viata poate fi si frumoasa. Pe termen lung, ne cautam o tarisoara mai calda, ca sa scapam si de intretinere. Revenim cu detalii. Pardon. Qu'est-ce que c'est? Rien, pas du tout, un petit problème. Cuplul Ciuca&Ciolacu va asteapta la notar: De la 1 ian. 2023, se percepe impozit pe venitul din vânzarea imobilelor din patrimoniul personal și când prețul nu depășește 450.000 lei. Astfel, în acest caz, vânzătorul unui imobil nu mai este scutit, ca în trecut, de plata impozitului către stat. La vânzarea imobilului – apartament, casă, teren – deținut de mai puțin de 3 ani, proprietarul va plăti un impozit de 3% din valoarea bunului.Dacă proprietarul vinde un imobil deținut de mai mult de 3 ani, va datora un impozit de 1%, beneficiind astfel de o reducere de 2% față de vânzarea sub 3 ani.Impozitul pe venitul din vânzarea proprietăților imobiliare se achită la notariat înainte de autentificarea actului. Notarul public are obligația să vireze impozitul în contul statului până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost încasat. Voila. La Roumanie pour les Roumains.
Postat 27 Aprilie 2023, 22:58 de excalibur
KP aka mama Omida
Si tu te plângi ca bogații :::)))) acu 2 ani aveai 5500 ron impozit, acum sigu e 7000 :::))))) totuși îți permiți atâta, nu vad de ce plângi.
Postat 27 Aprilie 2023, 22:51 de Sandu2100
După 15 ani de "liberalism" local am ajuns să plătesc municipalității impozite cu 125% mai mari.
În aceeași perioadă de 15 ani, din 2008 încoace, veniturile nete ce îmi intră-n casă lună de lună au crescut cu 33%. Diferența se duce în nesimțirea "neterminaților" cărora nu le mai ajunge. La asta se adaugă mizeria făcută de coaliția de la guvernare, PNL+PSD+UDMR, care au modificat pentru 2023, de la o zi la alta, într-un interval similar de 15 ani de "liberalism" la nivel național, prevederile codului fiscal care au impus creșterea cu 40% a impozitului pe veniturile obținute din activități independente. Huooo, javre ordinare!
Postat 27 Aprilie 2023, 22:22 de KP
Haiducii lui Saptecai
+7%. Ce 7 la suta, mă? Pai, formula este simpla: valoarenoua=valoareveche+7% sau valoarenoua=valoareveche*1.07. Cresterile astea de citeva procente anual pe parcursul a zeci de ani determina cresteri exponentiale. Incet ,incet, impozitele pe proprietati vor deveni insuportabile. Asta-i si ideea, nu veti avea nimic, dar veti fi fericiti...
Postat 27 Aprilie 2023, 21:33 de excalibur
Majorare pe jumatate
Au marit destul peste inflatie in anii trecuti, acum sunt baieti buni, doar jumatate.Au "şcoală", normal, au cu cine!
Postat 27 Aprilie 2023, 21:27 de Maikeltroll
Obraz
Sa va fie rușine!
Postat 27 Aprilie 2023, 20:05 de Feliciana
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON