Constructorii au reamplasat sâmbătă pe acoperişul Primăriei Oradea, după 76 de ani, vulturul ocrotitor al oraşului.
Bombardat de americani
Sculptura iniţială, care a ornat acoperişul palatului administrativ al Oradiei încă de la darea lui în folosinţă, a fost nimicită în urma bombardamentelor americane din 1944.
"Vulturul a fost distrus în timpul bombardamentelor din cel de-al Doilea Război Mondial. Acoperişul incendiat a fost refăcut repede şi, la acea vreme, nu s-au mai pus acei stabilopozi pe care era amplasată sculptura. Acum, la refacerea clădirii după planurile originale, vulturul a fost refăcut şi reamplasat pe Primărie", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.
Vulturul a aterizat!
Vulturul, cu o înălţime de 1,6 metri şi o anvergură a aripilor de 2,1 metri, a fost ridicat cu scripeţi la o înălţime de 24 de metri.
"Lucrarea a fost realizată dintr-o răşină acrilică armată cu fibră de sticlă. Am ales această variantă pentru că, la aceste dimensiuni, dacă am fi folosit bronz sculptura ar fi ajuns la o greutate de 400 de kilograme şi, având în vedere înălţimea, ar fi fost riscant", a declarat artistul plastic Alexandru Ciobotariu, reprezentantul firmei Euras Satu Mare care execută lucrările de reabilitare a clădirii Primăriei.
Piesa a fost refăcută după imagini de epocă. "Am încercat să reproduc cât mai fidel posibil acest vultur, simbol al puterii, dar şi al protecţiei având în vedere aripile aplecate asupra trecătorilor", a spus Ciubotariu.
(foto: Ovi D. Pop)
Turnul intră la vopsit
Lucrările de reabilitare a palatului administrativ al oraşului, atribuite în august 2019 firmei Euras Satu Mare, pentru suma de 14,8 milioane lei, cu termen de finalizare de 18 luni, sunt realizate în procent de 75%.
Până acum, constructorii au reabilitat faţadele clădirii dinspre strada Tudor Vladimirescu şi Piaţa Unirii şi lucrează la cea dinspre strada Primăriei.
Lucrările de refacere a două dintre curţile Primăriei sunt în curs de finalizare, iar cea de-a treia, situată deasupra Sălii Ghişeelor, va intra în lucru în perioada următoare. "Turnul Primăriei este pregătit pentru lucrări de vopsitorie. Sperăm să se încălzească pentru că vremea nu ne-a permis să lucrăm şi vrem să îl dezvelim până la sărbători", a spus Ciobotariu.
După modelul original...
În ceea ce priveşte interiorul palatului administrativ, constructorii au reabilitat holul principal, lucrează la paviment şi mozaic şi au început refacerea biroului primarului şi sala de lângă, singura în care se mai găsesc ornamentele originale ale clădiri.
"Am luat mulaje după ornamentele găsite şi vom reface tot etajul I al clădirii în aceeaşi manieră originală din 1904", a declarat reprezentantul Euras.
Clădire monument istoric, palatul administrativ al oraşului a fost ridicat între 1902-1903, are o suprafaţă de 5.500 metri pătraţi şi o suprafaţă construită de 1.137 metri pătraţi. Imobilul are demisol, parter, două etaje şi un turn al orologiului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.