URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2019, 10:00

Imagini revoltătoare în Apuseni: Cum distrug tăietorii de lemne o arie protejată (FOTO)

Imagini revoltătoare în Apuseni: Cum distrug tăietorii de lemne o arie protejată (FOTO) Foto: Facebook / Raul Ionut
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Camparea a fost interzisă în Padiş, dar distrugerile sunt la un nivel record!

Fotografii scandaloase făcute în Munţii Apuseni de un clujean arată cum drumuri forestiere şi platouri verzi au fost complet distruse de tractoarele şi alte utilaje care coboară lemnele tăiate din pădure.

"Drumul pe care în urmă cu câţiva ani mergeam cu maşina de oraş acum e impracticabil. Unele indicatoare turistice au fost rupte şi îngropate în grămezile de buşteni. E un dezastru natural, într-un parc natural. Lângă indicatorul cu "zona de conservare specială" se ridică grămezi de buşteni", se arată în mesajul postat alături de fotografii de Raul Ionuţ.

Acesta a menţionat că a făcut pozele pe platoul de unde se pleacă către Peştera Cetăţile Rădesei, în Poiana Vărăşoaia şi pe drumul din Poiana Vărăşoaia, spre Platoul Padiş şi spre Ic Ponor. 

"O să urmeze alte poze şi alte drumuri, să cer explicaţii. Nu am dat de nimeni până acum. Tăietorii nu au vrut să stea de vorbă. Nu există panouri cu informaţii despre firmele care exploatează", a mai scris bărbatul.

Fotografiile demonstrează că distrugerile sunt uriaşe: pe drumurile forestiere, utilajele au lăsat urme adânci, iar noroaiele au "cucerit" întreaga zonă.

Contactat de BIHOREANUL, directorul Administraţiei Parcului Natural Apuseni, Alin Moş, a declarat că nu a văzut imaginile cu pricina, dar cel mai probabil este vorba de copacii doborâţi în urma furtunii din septembrie 2017, şi care acum sunt evacuaţi din pădure de mai multe firme contractate de Direcţia Silvică. "Sunt trei sau patru firme care fac lucrările, noi le-am impus să nu lucreze deodată, astfel încât calea pe care să scoată lemnul să fie una singură. Voi verifica situaţia", a precizat Moş.

Totodată, în drum spre această zonă sunt comisarii Gărzii de Mediu Bihor, care s-au autosesizat după ce au văzut imaginile pe Facebook. Şeful comisariatului, Mihai Togor, a declarat BIHOREANULUI că va putea oferi amănunte doar după ce va vedea zona cu pricina, care sunt firmele care fac lucrări şi ce anume trebuie să facă.

UPDATE:

Ulterior publicării acestui material, directorul APNA, Alin Moş, a revenit cu detalii despre situaţia din Padiş. "În zonă sunt două firme care ar trebui să exploateze lemnul, sunt cu autorizaţia în perioada de valabilitate, iar noi am emis condiţii specifice conform legii pentru desfăşurarea acestor lucrări. Din ceea ce rangerii mi-au spus şi din ceea ce am văzut în acele imagini, e posibil ca unele din măsuri să nu fi fost respectate", a declarat Moş.

O concluzie exactă, a spus el, va putea fi trasă doar după ce rangerii Administraţiei vor depista exact cine a distrus locurile respective. Cert este, a precizat Moş, că terenul va trebui adus la starea iniţială.

Între timp, controlul Gărzii de Mediu Bihor este în derulare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Garda de mediu Bihor,se AUTOSESIZEAZA(!!??) - Lângă indicatorul cu "zona de conservare specială" se ridică grămezi de buşteni", se arată în mesajul postat alături de fotografii, de Raul Ionuţ.
Deci,sesizarea este a unui cetatean,Raul Ionut. Garda totusi se "autosesizeaza"....Autosesiza, autosesizez (dexonline) vb. refl. a se sesiza din oficiu.Poate cadem la o invoiala,ce spuneti.....Oops,dar nu-l avem negociator pe Dorel,de la primaria Oradea.Ghinion.
Postat 02 Iunie 2019, 22:49 de platona
..
"curatarea padurilor" e doar un pretext pentru defrisari. Copacii care cad trebuie sa putrezeasca in padure si sa ramana in circuitul natural ca hrana pentru animale/vegetatie. Cei care administreaza padurile stiu foarte bine asta si sunt vinovatii principali. Intrebarea e cine va face inchisoare si pentru cati ani. Copacii care au fost deja taiati ar trebui lasati in padure sa se descompuna acolo(in nici un caz valorificati) si orice activitate umana ar trebui interzisa mai ales "curatarea".
Postat 30 Mai 2019, 13:05 de Gk1
Vai si amar
Se vede din poze că nu sant copacii doborâți de furtuna din 2017. Ne miram de furtuni și tornade
Postat 30 Mai 2019, 10:17 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON