URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2021, 09:23

IMAGINI RARE: Uriașul candelabru din sala mare a Primăriei Oradea a fost coborât pentru a fi îmbrăcat în aur

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Candelabrul greu de două tone care domină sala mare a Primăriei Oradea a fost coborât din tavan la 3 metri deasupra podelei, pe un piedestal, pentru a fi restaurat şi îmbrăcat în foiţă de aur.

"L-au coborât patru oameni"

De câteva zile, imensul corp de iluminat este ţinut suspendat în lanţuri ca să nu se deformeze sub propria greutate.

"Candelabrul are în podul de deasupra sălii mari un scripete cu manivelă cu ajutorul căruia poate fi mişcat. A fost nevoie de patru oameni ca să îl coboare", a declarat pentru BIHOREANUL Mircea Oaie, directorul administrativ al Primăriei.

În prezent, angajaţii firmei Euras, angajate de municipalitate să facă reabilitarea palatului administrativ al oraşului, lucrează la aducerea candelabrului cât mai aproape de starea iniţială.

"Restaurarea va dura circa o lună. Fiecare piesă va fi curăţată, iar apoi îmbrăcată în foiţă de aur, la fel ca toate ornamentele de pe pereţi", a spus artistul plastic Alexandru Ciobotariu, reprezentantul firmei Euras.

Potrivit acestuia, lucrările sunt migăloase. "Se reface piesă cu piesă. Ultimele reabilitări au fost barbare. Când am făcut exfolierile am găsit foiţa de aur peste care s-au tras două straturi de lunar pentru sobe", a afirmat Ciobotariu.

Cu sistem de supraveghere...

Lucrările de reabilitare a palatului administrativ al oraşului au intrat în linie dreaptă.

"În prezent se decapează straturile de vopsea şi glet de pe pereţi şi se refac finisajele şi ornamentele. Într-o săptămână sper să putem să dăm culoare şi să punem foiţa de aur pe ornamente", a spus artistul plastic.

Marţi la prânz pe şantierul din Primărie erau mobilizaţi 65 de muncitori.

Şantieriştii lucrau în paralel la refacerea şarpantei de pe acoperiș, reabilitarea celor două săli de şedinţe, a biroului primarului, al consilierilor săi, precum și la a celui folosit de viceprimarul Arina Moş.

"În momentul de faţă se pun instalaţiile de curenţi slabi, noile camere video, care vor permite inclusiv transmisiile live ale şedinţelor, şi noul sistem electronic de vot", a spus reprezentantul Euras.

Potrivit acestuia, reabilitarea sălii mari a Primăriei s-ar putea finaliza cam peste o lună. "Dacă nu apar lucrări neprevăzute, sala mare ar putea fi dată în folosinţă undeva în luna martie", a zis Ciobotariu.

Șantierul va continua însă cu refacerea mozaicului de la intrarea principală, montarea vitraliilor în zona scării principale şi altele.

Lucrările de reabilitare a palatului administrativ al oraşului, contractate pe o perioadă de 18 luni, sunt executate de Euras, pentru suma de 14,8 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Se
Peste vreo 10 ani va fi premier Bolojan. Trotusi trade ce inseamna " monosprancenat "
Postat 10 Februarie 2021, 12:33 de Sandu2100
!?
o da, monosprancenatu face minunat, se vede in piata crapata. ne vom rade bine peste vreo zece ani cand trebuiesc refacute toate lucrarile astea de *. pana atunci nu va mai fi la putere, va raspunde, nu se poate agata la infinit de ea. face sotia “primarului” poze faine pentru prosti. mai exista un Simai, jurnalist nu curnalist, sa expuna problemele, motiv pentru lingai sa fibrileze.
Postat 10 Februarie 2021, 12:11 de User anonimizat
CrisDumi
Hopa ai aparut si tu , Huooooooo . Face bine Chelu ce face, nu toti suntem asistati ca tine
Postat 10 Februarie 2021, 11:46 de Sandu2100
Ce-i lipsea chelului ...
... în afară de tichia de mărgăritar ?!? Iată la ce a folosit creșterea de 3,8% a taxelor și impozitelor pe 2021, în timp ce toate celelalte municipii mari din țară au înghețat orice mărire a acestora !?! Huoooooo ...
Postat 10 Februarie 2021, 11:03 de CrisDumi
Candelabru de haur...
Candelabrul de haur mai lipsea primariei si tocarea a 4 milioane euro... Ce mai conteaza ca la spitalele tbc, infectioase, cfr, bolnavii coabiteaza cu sobolanii ??
Postat 10 Februarie 2021, 10:23 de Silver_Cat
!?
pacat ca s-au pus termopane. desi tamplaria respecta desenul original, nu mai e restaurare. obsesia asta pentru a arata ca nou, scos din cutie, sa dea bine in poze.
Postat 10 Februarie 2021, 10:06 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON