Candelabrul greu de două tone care domină sala mare a Primăriei Oradea a fost coborât din tavan la 3 metri deasupra podelei, pe un piedestal, pentru a fi restaurat şi îmbrăcat în foiţă de aur.
"L-au coborât patru oameni"
De câteva zile, imensul corp de iluminat este ţinut suspendat în lanţuri ca să nu se deformeze sub propria greutate.
"Candelabrul are în podul de deasupra sălii mari un scripete cu manivelă cu ajutorul căruia poate fi mişcat. A fost nevoie de patru oameni ca să îl coboare", a declarat pentru BIHOREANUL Mircea Oaie, directorul administrativ al Primăriei.
În prezent, angajaţii firmei Euras, angajate de municipalitate să facă reabilitarea palatului administrativ al oraşului, lucrează la aducerea candelabrului cât mai aproape de starea iniţială.
"Restaurarea va dura circa o lună. Fiecare piesă va fi curăţată, iar apoi îmbrăcată în foiţă de aur, la fel ca toate ornamentele de pe pereţi", a spus artistul plastic Alexandru Ciobotariu, reprezentantul firmei Euras.
Potrivit acestuia, lucrările sunt migăloase. "Se reface piesă cu piesă. Ultimele reabilitări au fost barbare. Când am făcut exfolierile am găsit foiţa de aur peste care s-au tras două straturi de lunar pentru sobe", a afirmat Ciobotariu.
Cu sistem de supraveghere...
Lucrările de reabilitare a palatului administrativ al oraşului au intrat în linie dreaptă.
"În prezent se decapează straturile de vopsea şi glet de pe pereţi şi se refac finisajele şi ornamentele. Într-o săptămână sper să putem să dăm culoare şi să punem foiţa de aur pe ornamente", a spus artistul plastic.
Marţi la prânz pe şantierul din Primărie erau mobilizaţi 65 de muncitori.
Şantieriştii lucrau în paralel la refacerea şarpantei de pe acoperiș, reabilitarea celor două săli de şedinţe, a biroului primarului, al consilierilor săi, precum și la a celui folosit de viceprimarul Arina Moş.
"În momentul de faţă se pun instalaţiile de curenţi slabi, noile camere video, care vor permite inclusiv transmisiile live ale şedinţelor, şi noul sistem electronic de vot", a spus reprezentantul Euras.
Potrivit acestuia, reabilitarea sălii mari a Primăriei s-ar putea finaliza cam peste o lună. "Dacă nu apar lucrări neprevăzute, sala mare ar putea fi dată în folosinţă undeva în luna martie", a zis Ciobotariu.
Șantierul va continua însă cu refacerea mozaicului de la intrarea principală, montarea vitraliilor în zona scării principale şi altele.
Lucrările de reabilitare a palatului administrativ al oraşului, contractate pe o perioadă de 18 luni, sunt executate de Euras, pentru suma de 14,8 milioane lei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.