URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Mai 2021, 16:46

Ilie Bolojan, primele declaraţii despre temutele reforme în teatrele și Filarmonica din Oradea: Sunt în analiză, dar "nu înseamnă o duşmănie faţă de cultură" (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a vorbit, luni, pentru prima oară public despre obiectivele şi reformele pe care şi le doreşte în instituţiile de cultură din judeţ. El a precizat că schimbări radicale precum trecerea artiştilor pe contracte determinate şi unirea, sub o formă juridică, a Teatrului Regina Maria, Teatrului Szigligeti şi Filarmonicii de Stat Oradea sunt "în analiză". 

Nu pentru liniştea angajaţilor

Declaraţiile au fost făcute într-o conferinţă de presă organizată înaintea şedinţei de Consiliu Judeţean. Bolojan a început prin a sublinia că, în Bihor, Consiliul Judeţean asigură în totalitate finanţarea instituţiilor de cultură - între 7 şi 10 milioane euro anual -, în timp ce, spre exemplu la Timişoara sau Cluj-Napoca, o bună parte din bugete sunt asigurate direct de Ministerul Culturii.  

El a mai spus că, analizând activitatea instituţiilor de cultură din subordinea CJ Bihor, a constatat câteva aspecte care trebuie schimbate. "Am constatat câteva lucruri cu care, în calitate de preşedinte CJ, nu am cum să fiu de acord, cum ar fi un număr redus de evenimente, şi nu discut de perioada de pandemie. Un eveniment pe săptămână la Filarmonică sau un eveniment pe lună la Ansamblul Crişana nu au cum să fie acceptate. Asta înseamnă că nu se oferă servicii culturale orădenilor şi bihorenilor la nivelul alocărilor", a explicat şeful CJ Bihor. 

El a subliniat, totodată, că "instituţiile nu sunt gândite pentru liniştea angajaţilor acestora, cum nici CJ nu este gândit pentru liniştea preşedintelui sau a angajaţilor, ci pentru a oferi servicii, evenimente culturale de calitate bihorenilor", a spus Bolojan. 

Venituri proprii mici

Preşedintele CJ a mai explicat că, date fiind evenimentele puţine, încasările instituţiilor de cultură sunt mici. "Veniturile proprii nu depăşesc 6-7% din veniturile alocate. Spre exemplu în anul 2019: Teatrul Regina Maria - 7,2%, Szigligeti - 6,1%, Filarmonica - 6%", a spus Ilie Bolojan. 

Acesta a subliniat că în alte ţări din UE veniturile din vânzări de bilete, închirieri şi alte surse proprii sunt "de 4-5 ori mai mari". "Ne propunem şi noi ca măcar să le dublăm sau să le triplăm, dar asta presupune evident mai multe evenimente, mai mult contact cu publicul, o anumită diversificare", a spus preşedintele CJ, precizând că este nevoie de mai multe spectacole şi concerte inclusiv în spaţiile publice pe perioada verii. 

Nu este duşmănie

Lucrurile se vor schimba, a spus Ilie Bolojan: "Le-am cerut managerilor acestor instituţii să ţină cont de aceste lucruri, să crească numărul de evenimente, să le diversifice, să le facă şi în spaţii publice, contra cost sau gratuit. Acesta a fost şi scopul acelui parteneriat cu Primăria Oradea, în aşa fel încât să planificăm un pachet de evenimente şi cu sprijinul financiar al municipiului Oradea, începând din această vară". 

Şeful CJ Bihor a afirmat că necesitatea reformelor nu este negociabilă. "Aceste lucruri nu le negociem, pentru că asta ar însemna să fi acceptat şi că cei 180 de angajaţi ai Consiliului Judeţean nu trebuie deranjaţi...", a spus Bolojan.

"Asta nu înseamnă o duşmănie faţă de cultură, dar nici a asista pasiv la ceea ce se întâmplă nu cred că este un lucru bun", a adăugat el. 

Manageri, nu lideri sindicali

Preşedintele CJ Bihor a enumerat care ar fi ingredientele pentru creşterea veniturilor proprii şi, totodată, îmbunătăţirea ofertei culturale în Oradea:

"Pentru a realiza aceste obiective, există mai multe mijloace: manageri dedicaţi, care să nu se considere lideri de sindicat (managerii urmând să aibă de acum înainte nişte indicatori de performanţă, iar dacă nu-i realizează urmează să fie înlocuiţi), un anumit număr de evenimente, un anumit număr de spectatori plătitori, un anumit număr de premiere, şi, sigur, un anumit număr de acţiuni pentru publicul tânăr, în aşa fel încât instituţiile să-şi recruteze noi spectatori şi să crească nivelul cultural în comunitate". 

În analiză

Ilie Bolojan a spus că, în elaborarea reformelor, nu vor fi copiate ad literam contractele de management din ţări europene, "dar o să ne propunem ca în 4-5 ani de zile să ajungem la indicatorii lor". "Dar trebuie schimbată atitudinea", a subliniat el. 

Bolojan a continuat arătând că nu a renunţat la ideea trecerii artiştilor pe contracte determinate şi nici la posibilitatea unificării celor trei instituţii (Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti, Filarmonica de Stat Oradea). 

"Contractele de muncă pe perioadă determinată sunt o prevedere legală în România. Nu este o chestiune ilegală. Aceste contracte determinate sau nedeterminte sunt un mijloc pe care administraţia şi managerii îl pot folosi pentru atingerea acestor obiective pe care vi le-am prezentat. Da, nu exclud să luăm în calcul astfel de lucruri. Avem această practică şi în România şi trupe importante de teatru, e adevărat, o minoritate, le au prevăzute. Inclusiv Teatrul Szigligeti are cea mai mare parte a artiştilor au contracte pe perioadă determinată", a explicat liberalul. 

"Luăm în calcul o formă de funcţionare integrată a acestor structuri, din punct de vedere tehnic şi logistic", a spus Bolojan, adăugând că "s-a dovedit că modul în care baza materială este folosită lasă de dorit". 

Preşedintele CJ Bihor a spus că planuri concrete vor exista la finalul lunii iunie, iar schimbările ar putea fi supuse votului în plen în luna iulie. "Nu voi sta spectator la un eveniment organizat de Filarmonică pe săptămână şi unul de Ansamblul Crişana pe lună", a concluzionat Bolojan. 

Chestiuni ieftine...

Răspunzând întrebărilor BIHOREANULUI, Ilie Bolojan a spus că "nu se vorbeşte de reduceri de personal".

Totodată, despre faptul că este criticat fiindcă nu este văzut la spectacolele instituţiilor de cultură, Bolojan a răspuns: "Este o critică pe care am văzut-o. Obligaţia mea este să fac ca toate instituţiile care sunt în subordinea CJ Bihor să funcţioneze cu randamente maxime. Sigur, primarul poate să urce pe scenă la zilele oraşului sau să facă numărătoarea inversă de Revelion, aşa cum se întâmplă în alte părţi, dar nu ştiu dacă ar fi asta un câştig. Acestea sunt nişte chestiuni ieftine, care nu au relevanţă în funcţionarea în bune condiţii a acestor instituţii".

Despre scrisoarea celor 50 de manageri de teatre din ţară, care îl îndeamnă pe Ilie Bolojan "să se abţină" de la reforme majore, preşedintele CJ a răspuns că este dreptul lor "să-şi apere branşa".

"Nu am fost votat de către cei care au trimis scrisori. Prin urmare, eu am o responsabilitate să gestionez aceşti bani, puţini, într-o formă cât mai bună, iar serviciile culturale - chiar dacă sună prost acest termen - trebuie să se ridice la nivelul oraşului Oradea", a spus Bolojan. 

Vezi declaraţiile lui Bolojan, de la minutul 24!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Ragusit
Sunt de partea oamnilor de cultura bihoreni indiferent de domeniu, personal ma implic in viata culturala autohtona dar, celor ce ragusesc criticandu-l pe Bolojan, le recomand o solutie atat de simpla incat vor face ochii cat farturiile si vor pica pe spate de uimire: fratilor, umpleti salile de teatru si concerte, si asezati-va la cozi interminabile la casele de bilete ale muzeelor sau la intrarile in galeriile de arta. Lasati internetul, filmele online si televizoarele si inghesuiti-va la Teatru, Filarmonica, muzee sau galerii de arta!! Vedeti cat e de simplu??!! Nu as afirma ca aceste institutii NU trebuiesc finantate, dar acea finantare trebuie sa se adauge, intr-un procent rezonabil,la veniturile proprii realizate!! Altfel ajungem pa paradigma echipei de trista amintire FCB care juca jocul acela nedefinit cu lovirea mingii cu piciorul, cu tribunele cvasi-goale si apoi latra dupa bani publici!! Shi, culmea, ii primea!! Nea Philips stie el ce stie...
Postat 02 Iunie 2021, 13:23 de AnaConda
Neutryno
Incearca la Londra sa vezi ce de cultura e , si la filarmonica si la teatru, , apropo teatru e privat acolo si filarmonica.
Postat 01 Iunie 2021, 19:29 de Sandu2100
Reformă sau dispariție.
"… managerii urmând să aibă de acum înainte nişte indicatori de performanţă (...) un anumit număr de acţiuni pentru publicul tânăr, în aşa fel încât instituţiile să-şi recruteze noi spectatori şi să crească nivelul cultural în comunitate". Dacă se atinge doar acest obiectiv ar merita să se facă reforma. Iar dacă nu, nu are nici un rost să mai plătim "manageri" pt. o cultură pe cale de dispariție. Ar fi o pierdere prea mare disapariția culturii din Oradea. Sper să reușească reforma. Succes filarmonicii, teatrului si celorlalte instituții de cultură!
Postat 01 Iunie 2021, 10:46 de Rogerius_02
Din nou esti penibil bai Sandu2100
In nicio tara o filarmonica nu se poate autofinanta. "Cancel culture" urla analfabetii functionali care si-au atins apogeul vietii lor la un concert cu Clayderman.Din pacate traim intr-o societate in pierdere rapida de repere de orice fel, culturale, etnice, istorice, lingvistice, intelectuale, estetice, morale. Am vazut si ascultat in anii(destui) in care am fost prezent ca si abonat la concertele Filarmonicii oradene vreo 5 viori Stradivarius, o sumedenie de mari artisti, care, in paranteza spun, nu stiu cum au fost convinsi sa vina sa concerteze in Oradea. Chiar mi se pare ca directia in care se merge este una buna, mai sunt amanunte de pus la punct dar exista dorinta de a face ceva. Domnule Foica, felicitari pentru dumneavoastra si restul colegilor! Sper sa se gaseasca solutii bune in viitor.
Postat 01 Iunie 2021, 10:07 de Neutryno
Îl deranjează că e văzut ca "dușman" al culturii.
Or, în niciun caz nu e "prieten". Cel mult poate fi indiferent și snob din cap până-n chiloți.
Postat 01 Iunie 2021, 09:10 de KP
Institutiile de cultura sa se finanteze
Eu nu sunt interesat de cultura si concertele lor de kakat. Am fost la Richard Clayderman si intradevar e de cultura, in rest ai nostri e vai si amar de ei, cat despre actori ei sunt tot in era ui ASCHIUTA . Acum aveti sansa sa va reorganizati si sa dovediti cultura
Postat 31 Mai 2021, 21:43 de Sandu2100
Activitate Filarmonicii în timpul pandemiei
Mai adaug la comentariul precedent, că și în timpul pandemiei activitatea filarmonicii a fost una exemplară, cu concerte susținute în sala de concerte, în aer liber și în mediul online, după caz, pentru a asigura contactul permanent cu publicul meloman.
Postat 31 Mai 2021, 19:47 de Vasile_Foica
Filarmonica subevaluată
Este de-a dreptul enervant, că domnul președinte Bolojan susține și de data aceasta faptul, că Filarmonica ar prezenta doar un singur concert pe săptămână. Nu știu cine l-a informat, dar acest lucru nu este adevărat. (Vorbesc despre perioada de dinainte de pandemie.) Este adevărat, concertele din timpul stagiunii se desfășoară cu o regularitate de 1 concert pe săptămână, joi - fiecare concert având un alt program, dar asta nu înseamnă că activitatea filarmonicii s-ar reduce doar la asta. Concertele mai populare sunt reluate de 2-3 ori, în zile consecutive, se mai susțin concerte camerale (de obicei marți, dar și în alte zile), suntem singura filarmonică din țară care a susținut un ciclu de concerte educative pentru elevi în fiecare stagiune, pe bază de abonamente (4 teme cu câte 5 concerte - în zilele de vineri), am avut două festivaluri: Simfoniile Toamnei - cu cca 7 concerte în 12 zile și Festivalul Primăverii - cu 5-6 concerte în 10 zile; deplasări în județ, cu concerte educative sau concerte camerale/simfonice pentru adulți, concerte în aer liber (Piața Libertății, Cetate, Piața Unirii) și multe alte acțiuni proprii, sau atrase pe bază de proiecte. Înțeleg că pretențiile sunt mai mari, dar îl rog pe dl președinte să nu mai subestimeze activitatea precedentă a filarmonicii, prezentând date eronate.
Postat 31 Mai 2021, 19:31 de Vasile_Foica
liniste si raspunsuri la emailuri
acum ca si-a castigat popularitate nationala prin ideea comasarii instituiilor de cultura, dl Bolojan poate sta linistit. atat de linistit incat sa raspunda si petitiilor primite direct prin email la CJ, nu de alta, dar au trecut cateva luni fara raspuns.
Postat 31 Mai 2021, 19:01 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON