URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2017, 15:55

Ilie Bolojan: "Impozitul pe cifra de afaceri nu se aplică nicăieri în Europa"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prim-vicepreşedintele PNL, Ilie Bolojan, a criticat intenţiile PSD de a acoperi gaura dată bugetului de majorarea salariilor angajaţilor de la stat şi de blocarea atragerii de fonduri europene prin introducerea, începând din 2018, a impozitului pe cifra de afaceri, majorarea salariului minim peste pragul de 2.000 lei şi implementarea Impozitului pe Venit Global.

Bolojan a arătat, într-o conferinţă de presă susţinută marţi, că creşterea economică din primul trimestru al anului s-a bazat pe creşterea consumului în contextul majorării salariilor, dar bugetul de stat se află în prezent într-o situaţie dificilă, fapt pentru care PSD a fost nevoit să amâne implementarea unor promisiuni din propriul program şi să ia măsuri pentru creşterea încasărilor.

Descurajant pentru investiţii

În acest context, Bolojan a criticat intenţia PSD de a introduce impozitul pe cifra de afaceri, în trepte de impozitare între 1% - 3%, în funcţie de sumele rulate de firme, în locul impozitului pe profit fix, de 16%. "Impozitul pe cifra de afaceri nu se aplică nicăieri în Europa", a spus Bolojan.

Liderul liberal a arătat că noul impozit va descuraja investiţiile, ceea ce va întârzia transferul de tehnologie, acest lucru având ca efect afectarea productivităţii, va agrava situaţia firmelor aflate în dificultate, va duce la închiderea companiilor cu o marjă mică de profit şi va determina migrarea investitorilor.

"O să ne confruntăm cu un fenomen de externalizare a capitalului către ţări din vecinătate cu o legislaţie mai prietenoasă", a avertizat Bolojan.

În plus, el a arătat că măsura va avea şi probleme de aplicabilitate: "Impozitul pe cifra de afaceri contravine unei directive europene referitoare la TVA şi intenţiei Uniunii Europene de a modifica sistemul fiscal pentru a introduce prevederi unitare la nivelul ţărilor membre".

Va creşte şomajul!

Bolojan a desfiinţat şi intenţia PSD de a majora din 2018 salariul minim de la 1.450 lei la 2.000 lei în cazul muncitorilor necalificaţi, respectiv la 2.300 lei în cazul angajaţilor cu studii superioare.

"Creşterea salariului minim este o necesitate, dar aceasta nu trebuie făcută politic. Majorarea ar trebui să se bazeze pe creşterea productivităţii", a explicat Bolojan.

Prim vicepreşedintele PNL a arătat că în prezent 3 milioane de români, adică 25% din angajaţii din sectorul privat, lucrează pe salariul minim pe economie, motiv pentru care măsura ar avea implicaţii majore.

"Statisticile arată că orice majorare salarială cu 10% implică o reducere de personal cu 1% – 2%. Deja, pe fondul creşterii salariilor, a crescut numărul de şomeri. Firmele nu mai pot ţine acelaşi număr de angajaţi", a spus Bolojan.

"PNL va încerca să blocheze!"

De asemenea, prim-vicepreşedintele PNL a desfiinţat şi intenţia PSD de introducere a Impozitului pe Venit Global cu impact direct asupra populaţiei.

"Înlocuirea cotei unice cu Impozitul pe Venit Global implică obligaţia populaţiei de a depune declaraţia de patrimoniu. Sunt oameni la ţară, persoane în vârstă, care nu au completat niciodată o astfel de declaraţie şi nu vor şti ce să facă", a afirmat Bolojan.

Liberalul a adăugat că noua formă de impozitare nu va creşte veniturile la buget, dar va majora în schimb costurile de personal în birocraţia de stat.

"Înregistrarea declaraţiilor depuse de populaţie, stabilirea impozitelor, evidenţa fiecărui ROL şi alte opreraţiuni vor impune angajarea de personal, lucru care va duce la creşterea cheltuielilor birocratice", a spus liberalul.

Bolojan a încheiat afirmând că liberalii se vor opune adoptării celor trei măsuri prin care PSD încearcă să acopere gaura din buget. Potrivit prim-vicepreşedintelui PNL, soluţiile pentru depăşirea situaţiei stau în reducerea cheltuielilor bugetare, atragerea de fonduri europene şi relansarea investiţiilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Bine zici : ,,nicaieri in Europa"...
... nu te zbenguiai liber dupa cate porcarii ai facut! Doar una dintr-o suta: afacerea Dealul Ciuperca, prin care ti-ai promovat mecla, ai indestulat si firmele de partid si in final platesc oradenii!!! Pai n-ar trebui sa fii spanzurat?! Nu de cap, ca s-a scos pedeapsa cu moartea, de picioare!
Postat 05 Iulie 2017, 10:14 de pinonel
@bihoreanoradean
Te rog nu mai jigni apa si pamantul (elemente vitale fiintei umane) comparandu-le cu el, el hombre birtinezus!
Postat 05 Iulie 2017, 00:35 de scortosul
Ascultati de el
Ascultati de el, ca el se pricepe la toate in cele ce sunt si'n cele ce maine vor rade la soare! el stie! el luceafarul oarsului ce rasare din Birtin si orasu'l lumineaza ca sa nu ne imbolovanim........ ma sfortez da nu mai pot!
Postat 05 Iulie 2017, 00:32 de scortosul
Ba se aplica,bolovane ...
... dar trebuie sa gandesti economic ca sa intelegi, ceea ce nu e cazul in administratia publica locala !?! Cifra de afaceri inseamna valoarea totala, cuantificata prin "intrari", fara a mai evidentia "iesirile" ... or, impozitul ce il aplici la spatiile nerezidentiale, cu care tare te-ai batut in piept mai acu' doi-trei ani ca sa te scoata din foame prin pusculita bugetului orasului, exact la asta se refera, la un procent semnificativ din valoarea imobiliara expertizata tot la cate 3 ani, indiferent ca spatiul respectiv produce ceva sau nu, ce se aplica in mod standardizat !?! Taman precum impozitul pe cifra de afaceri si nu pe profit sau pe venit brut/net ... pe care il critici, dar nu pentru ca intelegi ca este o prostie imensa pentru economia romaneasca, ci ca sa te bagi in seama precum un amator liberal vs. un mediocru socialist !?!
Postat 04 Iulie 2017, 20:32 de WinDos
@ ducu
Toti o apa si un pamant!
Postat 04 Iulie 2017, 19:27 de User anonimizat
@bihorean...grigore.
Totusi sa nu uitam ca cel mai mare si cel mai corupt partid este PSD.
Postat 04 Iulie 2017, 18:21 de Ducustrigacucu
Idioti pana la capat..
Toti cei care s-au perindat pe la guvernare, ca au fost rosii sau galbeni (la noi nu mai exista stanga sau dreapta ci doar hoti) au inventat tot felu de taxe care mai de care mai aberante. Asa ca chiar asa: lasa-ne bolooovaneeee!
Postat 04 Iulie 2017, 18:07 de User anonimizat
Aha..
Hauhauhau...grea e viata la oras!Un tzaran avea o iapa....!Lasa-ne domnule ..lasa-ne!!!!Ciuma galbana vrea amu la guvernare cu Orbanu,Odonu si birtinezul atotstiutor..Hauhauhauuuuu!
Postat 04 Iulie 2017, 16:31 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON