URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Octombrie 2020, 16:40

Idiocrație, dulce melodie!

Idiocrație, dulce melodie! foto Digi24 / Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De când cu pandemia, unii oameni şi-au amintit (iar alţii au descoperit) un film din 2011, pe nume "Contagion", care prezintă, într-o asemănare frapantă cu realitatea pe care o trăim cu toţii acum, un scenariu îngrozitor - un virus nou scăpat de sub control, o pandemie mondială cu deruta medicală aferentă, sute de mii de morţi, drame personale şi mişcări sociale, lupta pentru fabricarea unui vaccin şi, în final, găsirea unei modalităţi pentru imunizarea întregii populaţii.

Pentru conspiraţionişti, filmul este un bulgăre de aur care, rostogolindu-li-se prin creiere, le confirmă multe - că totul a fost atent planificat, că nimic nu este întâmplător, că pandemia face parte dintr-un complot mondial pentru exterminarea populaţiei etc. Dar nu acesta este filmul care trebuie să ne înspăimânte. Există un altul, făcut mai devreme cu câţiva ani, în 2006, cu o forţă de anticipaţie mai îngrozitoare decât "Contagion".

Se numeşte "Idiocracy" ("Supremaţia Nătângilor", într-o superbă adaptare românească) şi este o comedie cu o uşoară tentă SF în care un soldat ultra-mediocru din zilele noastre ajunge preşedintele Statelor Unite peste 500 de ani, alături de o primă doamnă fostă prostituată. Populaţia e tembelizată complet fiindcă inteligenţii n-au mai făcut copii, în vreme ce prostimea s-a reprodus fără număr, limba engleză a ajuns la cel mai jos nivel, intelectuali nu mai există, facultatea se face la mall, la robinete curge o băutură carbogazoasă, iar apă nu mai foloseşte nimeni.

Mi-am amintit des de filmul acesta în ultimii ani, văzând erupţia de violenţă, vulgaritate şi incultură din toate părţile lumii. Dar cel mai mult m-am gândit la "Idiocracy" săptămâna trecută, când am urmărit aşa-zisa dezbatere dintre preşedintele Donald Trump şi Joe Biden. Nu a fost deloc o dezbatere, ci, mai degrabă, un show grotesc pentru amuzamentul şi setea de sânge a publicului, nicidecum pentru a lămuri probleme stringente, pentru a prezenta programe şi idei noi sau pentru a discuta despre direcţia în care trebuie să meargă lumea.

Am încercat zadarnic să extrag o idee coerentă din cearta celor doi, lipsită complet de respect reciproc sau pentru public. Au lipsit doar scuipaţii, săbiile ninja şi ciomegele. Nici măcar Dan Negru n-ar fi fost capabil să-i strunească. Un singur personaj ar fi putut să îi ţină piept lui Trump la capitolul virulenţă, impoliteţe şi delir - Corneliu Vadim Tudor! Pe măsură ce discuţia avansa, "Idiocracy" devenea tot mai tare în realitate. Am ajuns să mă întreb care a fost rostul acestei înfruntări? Nu cred că vreunul dintre alegătorii nehotărâţi şi-a putut forma o opţiune de vot, nu cred că vreun suporter al celor doi a fost determinat să schimbe tabăra.

La începutul primului mandat al preşedintelui Iohannis, speram că mă voi obişnui cândva cu modul său nefiresc şi robotic de a vorbi. N-am reuşit. Dar ascultându-l a doua zi după cearta republicano-democrată din America, glasul său pur şi simplu mi-a mângâiat auzul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON