URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2020, 12:50

Iarna nu se lasă! Cod galben de ninsori, vânt şi viscol, inclusiv în Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă a trecut şi echinocţiul de primăvară, iarna nu se lasă dusă.

Meteorologii avertizează că începând de sâmbătă seară, vremea se va răci accentuat în toată ţara, va ninge şi vor avea loc intensificări ale vântului. Avertizarea este valabilă până pe 25 martie, la ora 8.

„În intervalul menționat, vremea se va răci accentuat, devenind treptat deosebit de rece pentru ultima decadă a lunii martie. Astfel, minimele termice vor fi preponderent negative, iar maximele vor fi cuprinse, în general, între 0 și 5 grade. La munte va fi ger”, se arată într-o atenţionare transmisă sâmbătă de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Pentru zona montană a judeţului Bihor, meteorologii au emis chiar un cod galben de precipitații moderate cantitativ predominant ninsori, intensificări ale vântului, viscol, valabil de duminică seară, de la ora 20, până marţi dimineaţă, la ora 10.

„În intervalul menționat, cantitățile de apă vor totaliza 15...20 l/mp și izolat 30...40 l/mp. Începând din noaptea de duminică spre luni (22/23 martie) în zonele menționate vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă, care local va deveni consistent, iar pe spații mici se va semnala polei. La munte va ninge pe arii extinse și se va depune un strat consistent de zăpadă, iar vântul va prezenta intensificări cu viteze de 60...80 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada”, spun meteorologii. Codul galben este valabil şi pentru judeţele Caraş şi Hunedoara, respectiv pentru zonele montane din Arad şi Timiş.

hartă cod galben

Prognoza detaliată

În restul regiunilor, potrivit ANM, în noaptea de sâmbătă spre duminică (21/22 martie) și în cursul zilei de duminică (22 martie), aria precipitațiilor predominant sub formă de ninsoare va cuprinde cea mai mare parte a zonei montane. Cantitățile de apă cumulate vor depăși izolat 10...15 l/mp.

În noaptea de duminică spre luni (22/23 martie) precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare și în zonele mai joase, în special în cele de deal. Va ninge moderat pe parcursul zilei de luni (23 martie) și marți (24 martie) în zonele de munte și se va depune strat nou de zăpadă, consistent. În celelate zone, trecător vor fi și ploi sau lapoviță. Cantitățile de apă cumulate vor fi de 15...20 l/mp, posibil izolat 30 l/mp. Izolat vor fi posibile depuneri de polei.

Vântul va prezenta intensificări îndeosebi la munte, unde va viscoli ninsoarea, dar temporar și în rest.Vor fi viteze la rafală în general de 55...75 km/h.

UPDATE: Cod portocaliu în 12 judeţe

Duminică, meterologii au actualizat avertizarea, anunţând că de luni, ora 2, până miercuri la ora 10, un număr de 12 judeţe se vor afla, integral sau parţial, sub cod portocaliu de ninsori. Este vorba de judeţele Caraş, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt şi Teleorman.

Potrivit meteorologilor, în Oltenia, vestul Munteniei, sudul Banatului şi Carpaţii Meridionali temporar va ninge abundent (30 - 50 l pe metru pătrat), iar stratul de zăpadă va fi consistent. Vântul va sufla cu 40 - 50 km /h, iar în Carpaţii Meridionali, în judeţele Olt şi Teleorman, precum şi în sudul judeţelor Vâlcea şi Argeş rafalele vor ajunge la 60 - 70 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea semnificativă a vizibilităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON