URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2022, 12:58

Iadul pe pământ! Fermierii bihoreni au un an dezastruos după ce seceta şi arşiţa le-au pârjolit câmpurile

Iadul pe pământ! Fermierii bihoreni au un an dezastruos după ce seceta şi arşiţa le-au pârjolit câmpurile FĂRĂ AJUTOR. Ministrul Petre Daea a descins în Bihor însoţit de subprefectul Emilian Pavel şi de şefii instituţiilor din domeniul agriculturii pentru a verifica dezastrul din lanurile de porumb. "A fost bine intenţionat, dar n-a zis nimic de ajutoare în bani", a remarcat fermierul Nicolae Beschiu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, în loc să se pregătească să intre cu combinele în recolta de porumb, fermierii bihoreni au băgat în lanuri animalele, la păscut. Cele 105.000 de hectare plantate cu porumb în judeţ sunt calamitate integral.

"Am băgat 300.000 lei în cele mai bune soiuri şi ierbicide şi nu s-a făcut nimic pe 80 de hectare", spune Nicolae Beschiu, fermier în zona Curtuişeni. Rămas fără hrană pentru oi, se pregăteşte să le sacrifice...

Pârjolul din Bihor

şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae HodişanSeceta a uscat tot. "Din 1986, de când lucrez în domeniu, n-am întâlnit o situaţie atât de gravă", spune şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan (foto). După o producţie de grâu sub aşteptări, cea de porumb este dezastruoasă. "Porumbul e mic, cu frunzele necrozate şi polenul ars. Şi dacă va ploua, tot nu se mai salvează nimic", zice directorul.

Cele 38.000 hectare de floarea-soarelui sunt şi ele compromise. "Producţia se anunţă de 2.000 kilograme la hectar, faţă de media de 3.500 kilograme din anii trecuţi, dar dacă nu plouă deloc, până la recoltare, din boabe vor rămâne doar hoaspele", spune Hodişan.

Reacţii în lanţ

Cei mai afectaţi sunt fermierii din Câmpia de Vest, de la Curtuişeni la Avram Iancu. "Pe graniţa cu Ungaria n-a plouat de trei luni", spune fermierul Nicolae Beschiu din Curtuişeni. Crescător de animale, a primit acceptul ministrului Agriculturii, Petre Daea, care în urmă cu două săptămâni i-a verificat pagubele, pentru a lăsa oile să pască porumbul rămas, până nu se usucă de tot.

Fermierul va lăsa neatinsă doar 5% din suprafaţă pentru comisia care va veni să constate oficial pagubele. "Ministrul ne-a zis de irigaţii şi credite cu dobânzi de 2%, dar astea durează, iar noi acum avem probleme cu hrana la animale".

Vegetaţia s-a uscat după prima cosire, aşa că nu are nici furaje să-şi treacă oile prin iarnă. "Aş vinde din ele, dar, cum vinde toată lumea, preţul a scăzut de la 21 lei pe kilogram în viu, de Paşti, la 12-13 lei pe kilogram, ca acum 10 ani", spune oierul.

"Mulţi îşi dau vacile"

La fel păţesc şi crescătorii de vite. "Mulţi îşi dau vacile, că n-au cu ce le ţine. Carnea de vită s-a ieftinit la 10 lei în viu kilogramul şi tot scade", spune preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Animale Domestice şi Păsări, Alexandru Oltean.

În plus, ţinute doar cu paie, vacile dau lapte puţin şi prost. "Nu ne mai încadrăm nici la conţinutul de proteină, nici la cel de grăsime, iar dacă înainte aveam cam 20 litri de lapte pe vacă, acum n-am nici 8 litri", spune bărbatul.

Până şi producţia de miere e la circa 40% faţă de un an normal. "Apicultorii sunt obligaţi să ţină albinele pe cheltuiala lor până în primăvară", explică preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, bihoreanul Ioan Fetea. Arşiţa a ars, pur şi simplu, polenul...

Arde recolta!

Uscăciunea din câmp a provocat incendii în lanţ. "În lunile mai-iulie, numărul incendiilor de vegetaţie a crescut cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Numai în ultimele două luni au fost afectate aproximativ 400 hectare de culturi", spune sergentul-major Alina Butaci, din cadrul biroului de comunicare al ISU Crişana.

Vegetaţia e atât de uscată încât se aprinde de la cioburi de sticlă sau scântei produse de combine în timpul recoltării, iar în multe zone proprietarii nu au de unde scoate apă pentru a izola focul până la venirea pompierilor.

Mirajul irigaţiilor

În timpul vizitei în Bihor, ministrul Agriculturii a promis modificarea statutului celor 2.985 kilometri de canale de desecare din judeţ, pentru a fi folosite şi la irigare. "De la Oradea la Avram Iancu ar putea fi udate cam 65.000 hectare de teren", spune subprefectul Emilian Pavel.

Raportat la cele 318.900 hectare de teren agricol, cât are judeţul, suprafaţa este şi mică, şi greu de amenajat. "Canalele trebuie curăţate de vegetaţie şi decolmatate", spune directorul ANIF, Bihor, Claudiu Gligor.

fermierul Dan CorbuţDe acelaşi lucru se tem şi agricultorii. "Irigaţiile sunt un proiect de câţiva ani, iar oamenii acum au nevoie de ajutor", spune fermierul Dan Corbuţ (foto). Potrivit acestuia, nici promisiunea ministrului privind împrumuturile cu dobândă de 2% plus ROBOR, pentru ca fermierii păgubiţi să poată planta alte culturi, nu este de mare ajutor. "Statul ar fi trebuit să subvenţioneze dobânda. Aşa, este ca oricare alt credit", zice Corbuţ.

De altfel, agricultorii nu se înghesuie la împrumuturi. Dacă seceta se repetă şi la anul, ceea ce este foarte posibil, riscă să îşi piardă fermele, iar atunci s-au ars definitiv!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pana cand agricultorii traiesc la mila ploii? pana isi amenajeaza sisteme si surse de irigat, si inteleg ca agricultura inseamna si exploatarea apei. Cumparati pompe si folositi lacurile ramase in urma balastierelor.
diavolul sta in detalii: ministrul Agriculturii a promis modificarea statutului celor 3000 kilometri de canale de desecare din judeţ, pentru a fi folosite şi la irigare. "De la Oradea la Avram Iancu ar putea fi udate cam 65.000 hectare de teren. Ne trebuie 50 de ani de la revolutie sa ne dam seama ca putem face asta si ne opreste doar o semnatura birocratica?
Postat 27 Iulie 2022, 16:59 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON