URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 August 2022, 08:00

Hoții de Finiș: Un polițist îi dă amendă după amendă fostului pădurar care îl acuză de cârdășie cu hoții de lemne (FOTO/VIDEO)

Hoții de Finiș: Un polițist îi dă amendă după amendă fostului pădurar care îl acuză de cârdășie cu hoții de lemne (FOTO/VIDEO) BANI SĂ IASĂ! Valea Finișului e nu doar furată, ci și poluată, fiindcă firmele care exploatează pădurea ignoră reguli de bază din Codul Silvic, spune fostul inginer Moisa Man (foto). TAF-urile trag copacii la rampă peste pârâul din care în aval beau oameni, apa fiind contaminată și cu ulei de motor scurs din bidoane aruncate la întâmplare, și cu rumeguș de lemn care omoară peștii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă Guiness Book ar avea secțiunea „cel mai amendat proprietar de câini”, recordul l-ar adjudeca un bihorean din Finiș: într-o lună, Moisa Man a primit nu mai puțin de 5 sancțiuni. 

Toate i le-a dat șeful postului de Poliție, pe motiv că și-a lăsat câinele pe uliță, după ce a început să-i „umble gura” pe Facebook despre furturile de lemne, scriind că omul legii închide ochii la isprăvile hoților, de la primar până la fiul, pădurar de meserie, al șefului de district silvic. „Meticulosul nostru șef de post nu vede furturile de lemne, dar o face pe hingherul”, zice bărbatul, care s-a plâns BIHOREANULUI pentru că în instituții nu mai are încredere. 

„Nu lăsam hoții să fure”

Sică, după cum îi spun apropiații lui Moisa Man, a lucrat din 2005 până în 2019 la Ocolul Silvic Șoimi, condus de nașul său, Cătălin Găvrilă, care administra 22.000 hectare de păduri ale comunelor Șoimi, Finiș, Pietroasa, Câmpani, Budureasa, Popești și Brusturi, plus ale unor composesorate.

În 14 ani a văzut multe. Tatăl său fusese pădurar și „pe vremuri” transporta lemn de cireș în Beiuș avându-l „antemergător” pe însuși șeful postului de poliție, Viorel Pantea. „Stătea de șase la podul de la intrarea în Beiuș, să vadă dacă-i liber drumul”, povestește bărbatul.

La silvicultură a renunțat odată cu desființarea OS Șoimi pentru că „sistemul este infect și corupt, iar eu nu am vrut să fur ca să trăiesc”. „Nu lăsam hoții să fure, aveam mai multe confiscări decât toată Direcția Silvică”, zice Sică. Despre fostul loc de muncă nu are, însă, cuvinte de laudă, chiar dacă șef era propriul naș, soțul președintei Judecătoriei Beiuș. 

„Găvrilă avea și două firme de exploatare a masei lemnoase, una pe numele tatălui, alta pe numele unui fin, și se prezenta cu ele la licitațiile organizate de Ocol. În plus, Ocolul era chiriaș în sediul uneia dintre cele două firme și încasa de la primării o grămadă de bani pentru chirie, dar la final de an nu le vărsa profit pentru că în acte nu făcea”, dezvăluie fostul inginer. 

Mai cu fereală

Pe vremuri, zice Sică, se fura grosolan. Se tăiau copaci peste limita din amenajamente, inclusiv nemarcați, iar lemnul era făcut dispărut în mai multe transporturi cu același aviz de însoțire. După introducerea SUMAL, sistemul electronic care evidențiază online transporturile de lemne (firmele fiind obligate să înregistreze toate detaliile la rampă, la ieșirea din pădure), se fură mai cu fereală. 

„Nu se mai taie arbori nemarcați, se fură la clupă, de exemplu”. Denumită după dispozitivul cu care se măsoară diametrul copacilor, metoda constă în consemnarea scriptică a unor grosimi mai mici decât cele reale pentru arborii tăiați. O altă șmecherie e marcarea conformă cu autorizațiile de punere în valoare (APV-uri), iar apoi cioplirea mărcii de pe copacii marcați, marcarea altora, sănătoși și mai mari, și tăierea acestora. Totuși, chiar și după înființarea SUMAL, lemnul furat se transportă „la negru”, fără avize, pe distanțe scurte, în cantități mici și în dube acoperite. 

Dosare îngropate 

Între hoți, acuză Sică Man, este și un prieten al primarului din Finiș, Ionel Marge, care deține pe numele soției o firmă de exploatare a masei lemnoase și contracte cu Ocolul Silvic Lăzăreni, în care „acționare” sunt primăriile Lăzăreni, Finiș și altele care în trecut făceau parte din OS Șoimi. 

„Când lucram la Ocolul Șoimi, l-am prins tăind arbori ilegal. S-a ales cu dosar penal, dar a fost scăpat. Primarul Ioan Man chiar s-a lăudat că i-a plătit o expertiză în urma căreia prejudiciul a fost coborât sub pragul răspunderii penale. Expertul a confirmat că a tăiat ilegal stejar, dar arborii erau uscați și fără valoare funcțională. Vina a căzut în final pe un drujbist care între timp murise într-un accident. Marge a vrut să se răzbune, să mă ia la bătaie, am făcut plângere, dar dosarul a fost îngropat”, spune fostul inginer silvic. Acum, afirmă el, afaceristul duce lemne din pădure și cu acte, și fără, iar șeful de post Viorel Pantea și șeful de district Teodor Laza se fac că nu văd. 

La fel, spune Sică Man, procedează și pădurarul Doru Vlăduț Laza (foto), fiul celui din urmă: „Sunt martori oameni la care a cărat lemne la negru. Le-a vândut fără niciun act pentru că erau furate”. 

Polițistul „doarme”

Fostul inginer a scris despre „manevre” pe grupul de Facebook Comuna Finiș, acuzând polițistul și brigadierul de complicitate cu hoții, nu dezinteresată. „Pantea doarme, pardon, se odihnește, că și el are oleacă de „ploconuț” în Câmpani, departe de ochii noștri”, posta el pe 17 mai, făcând aluzie la faptul că agentul principal Viorel Pantea (foto) și-a făcut, din leafa de bugetar, casă la munte. 

Pe 12 iunie a postat și despre pădurarul Doru Laza: „Zice primarul că nu sunt lemne, de fapt nu sunt pentru oamenii din sat, doar pentru fiul șefului de district... Doar ei pot (n.r. – să aibă lemne), restul suntem proști și buni doar la votări”. 

Cu câteva zile mai devreme, pe 7 iunie, Sică scria că Marge făcuse într-o zi două transporturi trecând în ambele avize aceeași cantitate, „la gram”: 1,399420 metri cubi. Or, cum probabilitatea ca două transporturi să aibă fix aceeași încărcătură este zero, bănuiala e că afaceristul o trecuse fictiv știind că nu îl verifică nimeni. Atunci a și răbufnit Sică Man, ironizându-l pe șeful de post: „Având în vedere că nici două picături de apă nu seamănă perfect, rămânem bazați pe bravul nostru șef de post, care mai nou a devenit hingher...”.

Amendat și anchetat

Fostul inginer susține că polițistul n-a fost interesat să cerceteze furturile și transporturile ilegale, în schimb a vrut să-l cumințească cu amenzi, pretextul fiind propriul câine. „Din 2019, de când sunt șofer de TIR, în sat am doar casa părintească și câinele, un metis de brac cu ciobănesc, pe care când sunt plecat îl las în grija unei vecine”, povestește Sică Man. La începutul lunii mai s-a trezit cu o amendă, primită prin poștă, pentru că patrupedul a ieșit în stradă și a mușcat un bărbat. „Omul nici n-a vrut să-mi facă reclamație, dar l-a convins șeful de post”. 

A plătit amenda, după cum le-a achitat și pe celelalte 4 cu care s-a mai trezit, într-o lună, din același motiv, că patrupedul a fost pe uliță. „De-aia am și scris pe Facebook că șeful de post a devenit hingher, în loc să cerceteze transporturile ilegale de lemne”, explică bărbatul. 

Acum trei săptămâni, s-a trezit însă și cu o citație într-un dosar penal. „Pantea mi l-a făcut, pentru neluarea măsurilor pentru prevenirea atacului canin, infracțiune pedepsită cu 6 luni până la 5 ani de închisoare”.

„Cel mai corupt”

Fostul inginer afirmă că nu a făcut reclamații la Garda Forestieră pentru că nu mai are încredere în slujbașii statului. „În Finiș controalele le făcea un comisar care își angajase soția la Primărie. Știu cum sunt controalele, toate ies bune și frumoase”, zice el. 

La Poliție a apelat totuși, după ce șeful de post l-a cadorisit cu amenzile: „Am sesizat Serviciul Control Intern, că mă hărțuiește pe mine în loc să se ocupe de hoții de lemne. Încă n-am primit răspuns. În orice caz, e cel mai corupt polițist din câți cunosc”.

Acuzațiile sale sunt întărite și de localnici care, sub condiția protejării identității, au confirmat BIHOREANULUI că în Finiș se fură lemne, iar între făptași ar fi și pădurarul Laza, și reprezentanții unor firme forestiere, cu știința șefului de post. „Unii cară (n.r. – fură) lemne cu mașinile fără nicio problemă, altul dacă merge cu o căruță imediat îi Pantea după el”, a povestit o femeie. Un alt sătean a susținut, de asemenea, că pădurarul Laza „duce la oameni lemne la negru, fără acte”.


 
Reclamagiu frustrat 

Săptămâna trecută, BIHOREANUL nu l-a găsit în comună pe niciunul dintre cei acuzați de fostul inginer. La postul de Poliție, soția lui Pantea le-a spus reporterilor că polițistul era în concediu la Arieșeni. Contactat telefonic ulterior, a refuzat orice discuție despre furturile de lemne, cerând ca jurnaliștii să se adreseze purtătorului de cuvânt al Poliției, de parcă ar fi vorba de instituție, nu de comportamentul lui.

Șeful districtului silvic, Teodor Laza (foto), și el în concediu, a spus, tot telefonic, că nu știe nimic despre furturi și implicarea propriului fiu și subaltern. „În viața mea n-am avut nicio abatere”, s-a apărat el, afirmând că Sică Man împrăștie minciuni pentru că n-a fost angajat la OS Lăzăreni.

Aceeași explicație a dat-o și șeful Ocolului, Samuel Bar, afirmând că fostul inginer s-a rugat de el să-l angajeze, dar „nimeni nu l-a vrut”, deoarece pe vremea când lucra la Ocolul Șoimi a întocmit acte de punere în valoare a masei lemnoase ilegale. Cât despre pădurarii din Finiș, a continuat Bar, „ar fi bine să avem peste tot oameni ca Laza, serioși și buni profesioniști”. 

Pe scurt, renegatul „sistemului infect și corupt” inventează furturi din frustrarea că, de fapt, a fost exclus, iar cei rămași sunt, firește, deasupra oricăror bănuieli...


HOȚ ÎN FLAGRANT...
... patron prin nevastă

Potrivit fostului inginer Moisa Man, în hoțiile din pădurea Finișului e implicat și primarul Ioan Man, filmat de un sătean, în aprilie, la volanul unei dube pline cu lemne de foc, fără acte. La fel ca în primăvară, edilul s-a justificat și acum BIHOREANULUI că avea de achitat o datorie unui amic care nu voia bani, ci lemne, iar el le-a „luat” singur din pădure fiindcă „n-am vrut să deranjez pădurarii”.

Culmea e că, în timp ce o comite și personal, primarul deține pe numele nevestei, Apolonia Man, care îi este și subalternă în Primărie, o firmă de exploatare a masei lemnoase, SC Belavar SRL, care taie, fasonează și transportă lemn din pădurile din zonă. Pentru a evita acuza de conflict de interese, firma nu a făcut contract direct cu OS Lăzăreni, la care Primăria Finiș e „acționară”, ci cu asociația urbarială care, la rându-i, are contract pentru paza pădurii cu Ocolul. Pe de altă parte, edilul are și o firmă care recondiționează TAF-uri, patronată în acte de un fin de-al său, concomitent angajat al OS Lăzăreni, cel plin de „profesioniști”.

Afacerile ilegale cu lemne sunt cunoscute de localnici, dar oamenii nu îndrăznesc să vorbească deschis pentru că primarul îi „taie” de la cota de lemne pentru foc. „Dă lemn numai la cei care îl votează. Pe mine, pentru că am votat cu alt candidat, m-a trimis la respectivul să-mi dea”, s-a plâns un sătean. O femeie a reclamat și ea BIHOREANULUI că n-a primit lemn de foc, primarul reproșându-i că a „dat like” pe Facebook unei postări critice despre el. Replica lui Ioan Man? De fapt, e „singurul primar din țară care mai dă lemn de foc”, sătenii care nu au primit fiind doar ghinioniști pentru care nu a mai ajuns.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Platesc eu amenda padurarului
Cum as putea?
Postat 11 August 2022, 14:54 de Catalllin
Temă milițienească pentru Statul Mafiot al lui Băsescu, redus la nivel de Stat Eșuat al lui Johannis.
România nu se mai face bine, fiind o colonie ocupată economic, politic și militar. Nu se mai face bine mai ales pentru că neamul de slugă a atins din plin statutul de neam de traistă, avansând decisiv în ierarhia Statului Liberalo-Democrat după modelul euro-atlantic al sezonului.
Postat 11 August 2022, 08:43 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON