URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
27 Ianuarie 2015, 20:31

Holocaustul, prezentat prin ochii eliberatorilor într-un eveniment al Asociaţiei Tikvah (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Sala Mare a Primăriei a fost plină, marţi după amiază, la evenimentul "Vocile Eliberatorilor" organizat de Asociaţia Tikvah din Oradea, cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului.

Cum anul acesta, chiar pe 27 ianuarie, s-au împlinit şapte decenii de când Armata Roşie a eliberat cel mai mare lagăr al morţii din cel de-al Doilea Război Mondial, cel de la Auschwitz, organizatorii au dedicat evenimentul soldaţilor şi ofiţerilor care i-au scăpat pe evreii aflaţi încă în viaţă în trei mari lagăre naziste (Auschwitz - Armata Roşie, Bergen-Belsen - armata Marii Britanii şi Mauthausen - armata Statelor Unite).

La "Vocile Eliberatorilor" au fost prezenţi şi viceambasadorul Marii Britanii în România, Adam Sambrook, precum şi secretarul Ambasadei Rusiei în România, Aleksei Babenko, care a citit un mesaj din partea ambasadorului Oleg Malghinov.

De asemenea, printre invitaţi s-au numărat şi prefectul Claudiu Pop (care a citit mesajul premierului Victor Ponta de Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului), preşedintele Centrului Comunitar Evreiesc din Oradea, Andrei Seidler, episcopii Virgil Bercea (greco-catolic) şi László Böcskei (romano-catolic), precum şi reprezentanţi ai mai multor instituţii judeţene.

Emilia Teszler, preşedinta Asociaţiei Tikvah, a prezentat proiectul denumit "Vocile Eliberatorilor", organizat în colaborare cu International Holocaust Remembrance Alliance, punând accent pe faptul că acesta a fost conceput, în principal, pentru crearea unor module educative pentru liceenii bihoreni, care prezintă cronologia lagărelor naziste, povestea eliberării acestora, alături de materiale foto şi video. Acestea au fost postate pe site-ul asociaţiei şi pot fi folosite de toţi profesorii interesaţi.

Toţi vorbitorii au insistat, însă, asupra faptului că educaţia şi conştientizarea în privinţa ororilor holocaustului sunt elemente cheie în evitarea unor noi atrocităţi. "Rasismul şi intoleranţa faţă de cei din alte culturi sunt inacceptabile. Este deosebit de important să creştem gradul de conştientizare a tinerilor cu privire la aceste fenomene", a subliniat Adam Sambrook, viceambasadorul Marii Britanii în România.

După mai multe discursuri, cei prezenţi au urmărit câteva mărturii video - filmate recent sau în urmă cu mai mulţi ani - ale soldaţilor care au eliberat lagărele naziste şi care au vorbit despre ororile văzute acolo. Totodată, au fost proiectate fotografii realizate după eliberare, în care apar inclusiv persoane deportate din Oradea. De asemenea, la final, au fost proiectate câteva secvenţe din filmul documentar "Night will fall", lansat în 2014.

Organizatorii au primit acordul regizorului britanic Andre Singer pentru difuzarea unor secvenţe filmate de cameramanii de răbzoi în 1945 în lagărele Germaniei naziste, câteva dintre acestea de-a dreptul marcante. Filmul "Night will fall" a fost creat pe baza unui alt documentar realizat chiar în 1945 de Sidney Bernstein şi Alfred Hitchcock, dar care n-a fost lansat niciodată.

În cadrul proiectului, trei elevi ai Liceului de Artă din Oradea au fost premiaţi pentru lucrările lor realizate pe tema Holocaustului. Lucrările lor şi cele ale mai multor colegi au fost expuse, marţi, în holul Primăriei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON