URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Octombrie 2021, 19:45

Hârtiile „bat” siguranţa copiilor și în Oradea: Procedurile prea birocratice duc elevii la şcoală şi după ce au un caz de Covid-19 în clasă

Hârtiile „bat” siguranţa copiilor și în Oradea: Procedurile prea birocratice duc elevii la şcoală şi după ce au un caz de Covid-19 în clasă sursa foto: Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Biblia” desfăşurării lecţiilor în şcoli şi grădiniţe în această toamnă, Ordinul comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii cu numărul 5.338 pare că nu urmăreşte doar siguranţa elevilor şi profesorilor, ci şi acoperirea cu hârtii.

Un părinte din Oradea a reclamat o situaţie absurdă în care ajung elevii: după confirmarea unui caz de Covid-19 în rândul unui coleg, ei sunt chemaţi la şcoală până când se obţin toate avizele pentru mutarea lecţiilor în online şi abia apoi stau acasă, timp de 14 zile.

Azi da, mâine ba...

Tatăl unui copil de clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială nr. 11 din Oradea, bărbatul a povestit că fiul lui a fost la şcoală luni, deşi duminică toţi părinţii din clasă au aflat, din grupul de WhatsApp al clasei, că un coleg a fost confirmat cu Covid-19.

„Copilul bolnav n-a fost vineri la şcoală, sâmbătă s-a testat, duminică a primit rezultatul pozitiv. Am fost anunţaţi în grupul de WhatsApp, dar ni s-a zis că luni se merge la şcoală, până când se reuneşte Consiliul de Administraţie şi decide dacă trece sau nu clasa în online. Nouă, părinţilor, ni se pare anormal şi riscant pentru copii. Merg la şcoală imediat după confirmare, dar apoi fac orele online”, a declarat bărbatul pentru BIHOREANUL.

Mai mulţi părinţi şi-au spus nemulţumirea faţă de această situaţie, dar profesorii le-au zis că n-au ce face, deoarece aşa sunt procedurile.

Procedura, bat-o vina!

Ordinul 5.338 prevede că, la articolul 6, că la apariţia unui caz de Covid-19 într-o grupă sau clasă, cursurile cu prezenţă fizică se suspendă, dar numai după ce consiliul de administraţie al şcolii propune Inspectoratului Şcolar şi Direcţiei de Sănătate Publică suspendarea, cele două instituţii îşi dau avizul şi transmit informaţia către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care de asemenea aprobă scenariile de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ.

Din acest motiv, se ajunge la situaţia reclamată de părinte: deşi ştiu că au un coleg confirmat cu Covid-19, măsură care impune ca ei să înveţe de-acasă, elevii merg la şcoală...

Bărbatul a mai precizat BIHOREANULUI că, în urmă cu trei săptămâni, o decizie similară s-a luat la aproape o săptămână după confirmarea unui alt caz! „După ce a fost confirmat copilul, şcoala ne-a întrebat dacă vrem sau nu să fie suspendate orele, noi părinţii am răspuns că nu, apoi ne-a comunicat că de fapt trebuie să suspende, a trecut prin toată procedura, şi aşa că o săptămână mai târziu s-au suspendat orele de fapt”, a mai povestit părintele.

Cât mai repede cu putinţă

Nemulţumit de birocraţie, bărbatul se întreabă, pe bună dreptate, de ce şcolile nu primesc autonomie decizională. „Firesc ar fi să poată decide directorul dacă suspendă sau nu clasele. Sau să fie modificat ordinul şi să prevadă o suspendare temporară, pentru suspiciunea unui caz. Am aflat că este infectat un copil, stăm acasă, două-trei zile, cât e nevoie ca să ne dăm seama ce avem de făcut. Aşa ar fi copiii în siguranţă, nu trimişi acasă câteva zile mai târziu”, a declarat bărbatul.

Contactat de BIHOREANUL, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Horea Abrudan, susţine că unitatea de învăţământ a respectat procedura, aşa cum toate şcolile şi grădiniţele trebuie să o facă. „Doamna director mi-a spus că a primit un document medical privitor la acel copil abia luni. Nu avea cum să ia o decizie duminică, alţi părinţi ar fi putut să o conteste”, a declarat Abrudan.

Tocmai pentru a înlesni birocraţia, IŞJ Bihor le-a dat tuturor şcolilor formulare tipizate prin care solicită avizul de suspendare. „Ne anunţă telefonic, ne trimit formularul care are deja rubrică pentru avizare, noi îl avizăm fără să mai facem altă adresă de răspuns și îl trimitem la CJSU, dar nu mai aşteaptă apoi, scenariul se actualizează de CJSU la următoarea şedinţă. Şedinţele de CA se pot ţine şi online, există o procedură uniformizată, tocmai ca să putem reduce cât mai mult această perioadă”, a precizat inspectorul şcolar general.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Florian Bichir: „Sunt noii maoiști”
În opinia istoricului și jurnalistului Florian Bichir, „libertatea de exprimare e garantată și pentru cei care ofensează, șochează, aduc prejudicii statului. Libertatea, cum spun și francezii, e o libertate absolută. Pot exista respingeri la acte de discriminare sau de violență, nu aberațiile CNA. Într-o astfel de criză piticii ăștia pot să invoce așa ceva. Fac pe micii dictatori. Li se urcă paranoia la cap. Legea asta nu cred că va trece, e legislația europeană. Ai dreptul la idei, opinii. Fără libertate de exprimare nu există democrație. Poți prin forță să aperi democrația? Arafat nu-l duce capul, ar distruge tot. Cenzura asta mă înspăimântă, sunt noii maoiști, doar în China sunt interzise Facebook și Youtube”.
Postat 18 Octombrie 2021, 23:07 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON