URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2021, 10:33

Hărnicie păguboasă: Un angajat al ABA Crişuri a defrişat arbuştii de liliac carpatin, o specie protejată din Valea Iadului! (FOTO)

Hărnicie păguboasă: Un angajat al ABA Crişuri a defrişat arbuştii de liliac carpatin, o specie protejată din Valea Iadului! (FOTO) OM VS. NATURĂ. Ceea ce natura a conservat mii de ani, un "Dorel" de la ABA Crişuri a distrus într-o clipă: toţi arbuştii de liliac carpatin din jurul cantonului Murgaşu au fost tăiaţi de un cantonier pus pe curăţenie...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Despre Valea Iadului se spune că, în săptămânile în care liliacul carpatin este înflorit, arată ca Raiul. Anul acesta, însă, Raiul este sărac...

Lipsa de instruire şi excesul de zel dovedite de un angajat al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri a dus la dispariţia liliacului din inima rezervaţiei, adică din împrejurimile cantonului Murgaşu. Responsabil cu măsurarea debitelor, bărbatul a vrut să facă curăţenie în jurul cantonului, defrişând buruienile, tufărişul, dar şi arbuştii protejaţi de lege.

Relicvă glaciară

Liliacul carpatinLiliacul carpatin sau transilvănean (cu denumirea ştiinţifică Syringa josikaea) este o relicvă glaciară, care se găseşte pe porţiuni restrânse ale lanţului carpatic din România şi Ucraina. La prima vedere, arbustul seamănă foarte bine cu liliacul comun, însă florile movulii (foto), care se deschid în luna iunie, sunt mai lungi şi tubuloase.

În ţara noastră, arbuşti din această specie endemică au fost observaţi în Munţii Maramureşului şi în Bihor, pe Valea Iadului, Valea Arieşului şi Valea Aleului. Pe Valea Iadului, cei mai mulţi erau concentraţi în jurul cantonului Murgaşu din Stâna de Vale, motiv pentru care o suprafaţă de 2 hectare a fost delimitată ca arie protejată, astfel încât liliacul să înflorească liniştit acolo.

Un raport din 2016 publicat pe site-ul Ministerului Mediului arată că reducerea numărului de exemplare este "o problemă deosebit de gravă", provocată de furtul de plante. Tocmai ca să atragă atenţia asupra speciei, an de an, asociaţia Aqua Crisius, custodele Văii Iadului, organizează Ziua Liliacului Carpatin şi duce copii în tabără la Murgaşu.

Drujbaşul de la ABA

În această vară, în inima ariei protejate, liliacul nu mai înfloreşte, însă, şi nu din cauze naturale, ci din ignoranţa unui "Dorel"!

În luna mai, un angajat al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, responsabil cu măsurarea debitelor la Murgaşu, a defrişat toţi arbuştii din jur, ca şi cum ar fi fost nişte buruieni inutile. Bărbatul, un localnic din Budureasa, ar fi vrut să facă curăţenie, ca să asigure acces uşor la puntea de măsurători şi să nu le lase viperelor niciun ascunziş.

Individul fie nu ştia că în jurul cantonului creşte liliacul carpatin, fie acest "detaliu" nu l-a interesat deloc. Cert este că a "ras" întreaga zonă, iar şapte arbuşti de liliac carpatin vechi de cine ştie câte sute de ani au devenit material de compost. În urma lui, au rămas doar rădăcinile din care, ca norocul, răsar lăstari noi.

De capul lui

Pasztor Sandor, seful ABA CrișuriŞefii ABA Crişuri susţin că subordonatul lor n-ar fi recunoscut arbuştii. "Din neatenţie, întrucât vegetaţia încă nu era înfrunzită, a tăiat ramurile de la şapte exemplare de liliac transilvănean", se arată într-un răspuns transmis, la solicitarea BIHOREANULUI, de directorul ABA Crişuri, Pásztor Sándor (foto), reinstalat în funcţie săptămâna trecută, după mazilirea PNL-istului Ionel Avrigeanu.

Este greu de crezut însă că arbuştii erau neînfrunziţi în luna mai, adică cu o lună înainte să înflorească. În plus, în zonă există panouri informative, puse de Aqua Crisius, pe lângă care angajaţii ABA Crişuri trec de fiecare dată când urcă la canton, aşa că angajatul n-are nicio scuză că n-a ştiut ce taie. La fel, n-are scuze nici instituţia care trebuia să-l instruiască şi care acum se delimitează de fapta sa. "Angajatul nu a primit sarcini în acest sens, acţiunea fiind una individuală", a mai transmis Pásztor.

Culmea este că zona cantonului nici măcar nu este proprietatea ABA, ci a Episcopiei Greco-Catolice, unde hidrologii sunt chiriaşi. Aşadar, "drujbaşul" a produs o pagubă nu doar mediului înconjurător, ci şi episcopului Virgil Bercea, un cunoscut iubitor de natură şi de flori...

A comis-o iar!

Problema a ajuns şi în atenţia comisarilor Gărzii de Mediu Bihor, care recent au fost în control şi au confirmat că arbuştii au fost defrişaţi fără pic de responsabilitate. "Vom face un denunţ penal", spune comisarul-şef Sever Şerbănescu, cu trimitere la Ordonanţa 57/2007 privind regimul ariilor naturale, care prevede că distrugerea cu intenţie a plantelor protejate este infracţiune şi se pedepseşte cu până la 3 ani de închisoare.

Speriat de consecinţele faptei sale, după controlul Gărzii de Mediu, acelaşi angajat a comis-o din nou: a replantat în jurul cantonului lăstari de liliac carpatin, ignorând însă că sunt importante şi ocrotite doar exemplarele sălbatice, nu cele puse de mâna omului.

În plus, nu e clar de unde a luat cantonierul puieţii. ABA Crişuri susţine că provin din afara ariei protejate, dar comisarii de mediu trebuie să stabilească dacă este aşa sau, de fapt, cantonierul a rupt lăstarii tot de pe teritoriul ariei protejate.

Ceea ce i-ar putea aduce un al doilea dosar penal, dar şi titlul de distrugătorul anului în natura din Bihor...

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Jale
E jale rau cand pasztorel caca pareri!! E o nulitate greu de egalat si, niciodata, nu a voit binele obstii bihorene!! Pentru Bihor/bihoreni, e un blestem UDMR-ist!!
Postat 01 Iulie 2021, 14:18 de AnaConda
"Dorelul carpatin", o specie care nu-i deloc in pericol de disparitie...
Nu exista scuza ca nu stii ca te afli intr-o zona protejata sau ca nu stii ca ai rupt / taiat o planta ori un arbust protejat. Ai obligatia legala sa te informezi in ce zona "habitezi". Mai sunt si "bizoni carpatini" care ambaleaza ca naucii ATV-uri in zone protejate ... Pentru ei panourile informative is degeaba, ca se feresc sa citeasca, ca nu cumva sa nu-si oboseasca neuronul singuratic si aflat pe cale de disparitie
Postat 01 Iulie 2021, 11:20 de cristi_h
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON