URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Octombrie 2017, 13:03

Hai liberare! 37 de deţinuţi scapă din Penitenciarul Oradea pentru condiţii neconforme

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei deţinuţi au fost eliberaţi, joi, din Penitenciarul Oradea, iar alţi 34 se vor prezenta în faţa instanţei cu propunere de liberare condiţionată, în calitate de beneficiari ai Legii 169/2017, care permite ca pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, acestora să li se adauge alte 6 zile ca şi efectiv executate.

Vor ieşi 37

"În cursul zilei de vineri, Comisia de Liberare Condiţionată va analiza situaţia celor 34 de deţinuţi care, cu zilele beneficiu prevăzute de Legea 169/2017, au împlinit fracţia pentru a putea fi liberaţi condiţionat, iar propunerile formulate urmează să fie înaintate Judecătoriei Oradea spre analiză. Instanţa va stabili dacă respectivii condamnaţi îndeplinesc condiţiile de punere în libertate", a declarat BIHOREANULUI inspectorul principal Adina Bîrda, purtător de cuvânt al Penitenciarul Oradea.

Una dintre persoanele care ar putea fi eliberată fusese condamnată pentru omor, la 25 ani de închisoare, fiind încarcerată din anul 2000.  

În prezent, în Penitenciarul Oradea există 599 de paturi instalate şi sunt încarcerate 470 de persoane. Potrivit normelor europene, unitatea ar trebui să "cazeze" doar 434 de deţinuţi, pentru a respecta cerinţele care impun ca fiecare condamnat să aibă 4 metri pătraţi disponibili.

Ministrul Justiţiei: "Nu credeam că impactul va fi atât de mare"

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a anunţat că joi, în prima zi în care legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. "Nu credeam că impactul va fi atât de mare", a declarat Tudorel Toader, citat de Mediafax.

"3349 de deţinuţi au dobândit vocaţia la liberarea condiţionată în cursul zilei de ieri", a mai spus ministrul. Astfel, cei peste trei mii de condamnaţi întrunesc acum condiţiile pentru a cere eliberarea condiţionată, condiţia privind fracţia de executare a pedepsei fiind îndeplinită mai repede datorită celor şase zile de libertate obţinute pentru 30 de zile executate în condiţii improprii.

Referitor la planul solicitat de CEDO, privind condiţiile din penitenciarele din România, ministrul susţine că legea recursului compensatoriu este doar un pas spre soluţionarea problemelor. Astfel, Toader susţine că vor fi modernizate mai multe penitenciar, vor fi construite două închisori dar şi un centru de perfecţionare a angajaţilor din ANP. De asemenea, brăţara electronică este o măsura de ordin legislativ avută în vedere.

Nu există reguli

Federaţia Sindicatelor din ANP susţine că joi au fost puşi în libertate sute de deţinuţi, iar în perioada următoare vor fi eliberaţi alţi peste o mie, având în vedere intrarea în vigoare a legii recursului compensatoriu. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de lipsa unui regulament de aplicare a legii.

"Legea este aplicată pe răspunderea directorilor de penitenciare care, împreună cu specialiştii din penitenciare implicaţi în acest proces, îşi asumă, practic, riscul unor liberări eronate pentru a evita detenţia ilegală. (..) Modul de calcul al acestor 6 zile considerate ca executate este incert, procedura de punere în libertate nu este clară, apar erori în evidenţa executării pedepselor, iar personalul care gestionează acest proces este insuficient", susţine Federaţia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON