URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Octombrie 2018, 09:46

Guvernul a scăzut la 5% TVA-ul din turism. Șeful Turism Felix, Florian Serac: „Reducerea nu se va vedea imediat în buzunarul cetăţeanului"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a adoptat joi seară o ordonanţă potrivit căreia, începând din 1 noiembrie, TVA-ul în turism va fi redus de la 9% la 5%, la cea mai mică cotă practicată, iar redevenţa aplicată pentru apa geotermală şi cea minerală utilizată pentru consumului populaţiei nu doar că nu va mai fi majorată de 200 de ori, conform proiectului aflat în dezbatere la sfârşitul anului trecut pe site-ul Ministerului Economiei, dar va fi chiar eliminată.

Vor veni mai mulţi turişti!

Operatorii din turism salută deciziile luate de Guvern pentru stimularea industriei ospitalităţii. Florian Serac (foto), directorul SCT Felix, cel mai mare operator turistic din Bihor, a declarat pentru BIHOREANUL că, deşi pozitive, modificările făcute nu vor avea neapărat efectele scontate.

"Reducerea TVA-ului din turism nu se va vedea imediat în buzunarul cetăţeanului. Multe societăţi şi-au stabilit deja tarifele. Noi, spre exemplu, le-am anunţat încă din luna septembrie pentru tot anul viitor", a declarat directorul Serac.

Cu toate acestea, directorul SCT Felix este optimist şi se aşteaptă ca anul 2019 să fie şi mai bun pentru domeniul turistic decât cel în curs în care oricum unităţile hoteliere au înregistrat un grad de ocupare record. "Reducerea TVA combinată cu alte măsuri, cum ar fi acordarea de tichete de vacanţă, va aduce un aflux mai mare de turişti pe piaţa internă", a spus Serac.

"S-ar putea să apară risipa"

În ceea ce priveşte eliminarea redevenţei pentru apa geotermală şi cea minerală, destinată consumului populaţiei, directorul SCT Felix consideră că ar fi putut fi păstrată, dar nu majorată de 200 de ori aşa cum cerea, anul trecut, Ministerul Economiei.

"Pentru noi nu este un avantaj că redevenţa a fost adusă la zero. Mai bine ar fi fost 5% sau 10% din valoarea apei extrase, nu în euro pe metrul cub cum se propunea, pentru că atunci s-ar fi creat un echilibru. Aşa, că e gratuit, s-ar putea să apară risipa cu efecte negative asupra calităţii zăcământului", a avertizat directorul.

TVA redus pentru turism

Potrivit Ordonanţei de Guvern de joia, reducerea TVA la 5% se va aplica începând de luna viitoare pentru cazarea în cadrul sectorului hotelier sau a sectoarelor cu funcţie similară, închirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea; închirierea facilităţilor sportive în scopul practicării sportului şi educaţiei fizice şi accesul în parcuri de distracţii şi în parcuri recreative.

Tot de luna viitoare va fi eliminată şi redevenţa de 5% din valoarea producţiei de apă geotermală sau minerală destinată consumului populaţiei care se plătea la închirierea licenţei sau a permisului de exploatare.

Redevenţa a stârnit îngrijorare în rândul agenţilor economici din domeniul turismului balnear, precum şi a autorităţilor locale care asigură populaţiei încălzire şi apă caldă pe baza unei resurse geotermale după ce Ministerul Economiei a anunţat anul trecut că vrea să o înlocuiască procentul raportat la valoarea apei extrase cu plata unei sume de 2 euro pe metrul cub extras.

Cu opoziţia beiuşenilor

Un rol important în eliminarea redevenţei pentru apa geotermală l-a avut parlamentarul bihorean Gheorghe Bogdan.

Social democratul a apărat cauza locuitorilor din Beiuş care se încălzesc pe apă geotermală şi s-au văzut în situaţia de a plăti facturi de trei ori mai mari, printr-o interpelare parlamentară făcută în decembrie 2017 în Camera Deputaţilor.

Parlamentarul şi-a întărit spusele cu listele de semnături adunate de localnicii revoltaţi care s-au pronunţat împotriva majorării redevenţei.

"Cetăţenii au investit substanţial în sisteme de încălzire bazate pe apa termală, sperând să îşi amortizeze cheltuielile pe termen lung, însă această taxă poate să dubleze costul încălzirii caselor şi apartamentelor din Beiuş, astfel că investiţiile se pot transforma în pierderi imense", a susţinut la acea dată Gheorghe Bogdan într-o adresă transmisă Ministerului Economiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Corect...
Reducerea se va vedea imediat in buzunarul tau. In realitate preturile vor creste.
Postat 07 Octombrie 2018, 11:22 de ionel82
Ar trebui să se vadă direct pe factură, în momentul emiterii acesteia !?!
Se va vedea, după capul Săracului, odată cu pensia mărită din 2021 încolo, la unii chiar din 2031 ... din cât ne povestesc Dragnea și Vasileasca pe cunoscutul flip-chart pe care-l tot poartă după ei, când vor să mai tragă o minciună electorală !?! De unde rezultă că e vorba de o "pomană socialistă" dată "fabricanților" de turism, ca să nu se mai tot plângă că nu pot pune deoparte pentru schimbat prosoape și cearceafuri !?! Jenant răspuns, Florine ...
Postat 07 Octombrie 2018, 11:18 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON