URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Martie 2018, 22:24

Grupul „Ştefan Popescu”: Profesorul Antonio Faur a lansat o carte despre primul grup de rezistenţa armată anticomunistă din Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-au opus comunizării luptând în munţi, cu arma în mână, în speranţa că vor veni americanii, dar au fost prinşi şi condamnaţi la puşcărie.

Profesorul universitar Antonio Faur şi-a lansat marţi, în amfiteatrul Bibliotecii Gheorghe Şincai, volumul "Rezistenţa anticomunistă din sudul Bihorului. Grupul Ştefan Popescu (1946 – 1950)", dedicat primului grup de luptă împotriva comunizării înfiinţat în judeţ.

Evenimentul, desfăşurat cu sala plină de studenţi şi specialişti în istorie, a fost deschis de expunerea directorului Direcţiei pentru Cultură a Judeţului Bihor, Lucian Silaghi, care a prezentat volumul drept "un omagiu pe care profesorul Antonio Faur îl aduce unor oameni care sunt continuatorii idealurilor de la 1 Decembrie".

Un studiu academic

Dacă Lucian Silaghi a făcut o punere în context, vorbind despre impunerea cu forţa a comunismului în România la finalul celui de al doilea război mondial, lectorul universitar Ioan Laza a făcut o analiză a volumului, rod al unei munci documentare de un deceniu.

"Cartea este un studiu academic şi o datorie morală faţă de bunicul domniei sale, Nicoale Faur, membru şi el în grupul Ştefan Popescu", a spus Laza.

Volumul cuprinde peste 81 de documente inedite recuperate din arhiva fostei Securităţi şi 41 de declaraţii date în timpul anchetelor de luptărorii anticomunişti.

Cu toate acestea, lucrarea este uşor de citit pentru că rigoarea istoricului se foloseşte, pentru un plus de realism, de uneltele prozatorului.

"Sunt capitole absolut cinematografice, cum este cel despre prinderea lui Popescu care prezintă durerea oamenilor care l-au sprijinit", a spus acesta.

Trei ani în munţi

Potrivit autorului Antonio Faur, luptătorii din munţi s-au bucurat de sprijin din partea localnicilor care i-au adăpostit peste iarnă şi i-au ajutat cu alimente.

"În documente se menţionează că Securitatea a aflat că, înafară de cei 12 din grup plus 100 de susţinători, au existat mai mulţi care i-au ajutat", a spus profesorul Faur.

Grupul de rezistenţă anticomunistă din sudul Bihorului s-a constituit în jurul fostului căpitan Ştefan Popescu, scos din armată în urma epurărilor făcute de comunişti după ultimul război mondial.

Popescu a intrat în vizorul comuniştilor în perioada în care s-a implicat la rugămintea protopopului ortodox Aurel Terebenţ în reorganizarea PNŢ-Maniu din plasa Vaşcău.

În vara anului 1947, căpitanul a devenit fugar şi a fost urmărit de organele Securităţii pentru opoziţia manifestată de autorităţile comuniste.

Ştefan Popescu a fost prins pe 29 iunie 1950 în gospodăria lui Miron Banciu din Dumbrăveni, în urma unui schimb de focuri.

Membrii grupului au fost încarceraţi în primă instanţă la Penitenciarul Oradea, iar în urma procesului aveau să fie condamnaţi la închisoare de la câteva luni la patru ani, cum a fost cazul lui Popescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON