"Nu mă sfiesc să dau o tentă politică puternică acestei întâlniri", a declarat Grigore Cartianu în debutul întâlnirii cu cititorii de joi, 7 decembrie, desfăşurată la librăria R&R din Oradea. Lansarea cărţii "600.000", povestea celei mai ample rezistenţe civice din istoria României, a început cu 15 minute întârziere şi s-a transformat într-o tiradă împotriva guvernanţilor şi a modului în care aceştia încearcă să controleze toate instituţiile statului român.
În faţa a 20 de oameni, Grigore Cartianu a înşirat vreme de aproape două ore o listă ce părea interminabilă a evenimentelor care au generat fenomenul social #Rezist: ofensiva guvernului împotriva editurilor şi mafia manualelor (o piaţă de 120 de milioane de euro), naţionalizările mascate prin firmele de prestări servicii deschise de anumite primării (deocamdată există 20 de firme care au tocat deja 100 milioane euro, conform jurnalistului), tendinţa marxistă a statului de a controla totul, inclusiv piaţa de publicitate, nepotismele din companiile de stat (la Tarom, 80% dintre angajaţi sunt rude, spune Cartianu), tentativele de dezincriminare a abuzului în serviciu şi pierderea tot mai accentuată a independenţei justiţiei.
"În ciuda protestelor şi a presiunilor internaţionale, ei îşi văd de interesele lor. România circulă în acest moment singură pe contrasens. Uniunea Europeană discută ideea de a condiţiona acordările de împrumuturi de respectarea statului de drept. Gândiţi-vă, România împrumută cam un miliard de euro pe lună. În lipsa acestor bani, probabil, chiar electoratul lor li se va ridica împotrivă", crede Cartianu.
"600.000" este descrisă de autor drept o carte document şi o carte pamflet, deopotrivă. "O carte în care sunt şi cetăţean, şi ziarist, şi instigator. Noi, cei 600.000, va trebui, probabil, să revenim în stradă. După cum spunea Thomas Jefferson, când nedreptatea devine lege, rezistenţa devine datorie", a mai declarat Grigore Cartianu în faţa celor prezenţi.
La întrebarea unui cititor dacă se gândeşte la o continuare a cărţii, autorul a răspuns zâmbind: "Doar dacă voi folosi hashtag-ul #Victorie".
Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de autografe pe cărţile editate până acum de Grigore Cartianu, dintre care amintim "Sfârşitul Ceauşeştilor", "Crimele Revoluţiei", "Teroriştii printre noi", "Miracolul din noiembrie" şi "Hagi". Cartianu se află într-un turneu naţional de lansare care cuprinde 34 de oraşe.
Noul volum poate fi achiziţionat doar la librăria R&R din Oradea, pentru 25 de lei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.