URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iulie 2018, 18:53

Grădina din Piaţă: Piaţa Unirii ar putea să găzduiască la sfârşit de săptămână producătorii bio din judeţ

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce pieţele agroalimentare sunt ticsite de pretinşi producători, în realitate comercianţi care înşiră pe tarabe fructe şi legume de import, un orădean a lansat public o soluţie pentru concitadinii dornici să-şi cumpere alimente sănătoase şi produse tradiţionale.

Universitarul Orlando Balaş, cunoscut ecologist, a propus Primăriei să organizeze în Piaţa Unirii, în week-end-urile în care zona centrală nu găzduieşte alte evenimente, o piaţă bio volantă, adică un târg, provizoriu, al producătorilor veritabili.

Piaţa bunătăţilor

Orlando Balaş, ecologistInedita sugestie a fost lansată zilele trecute pe Facebook. "Fac o propunere, poate o aude cineva: măcar la sfârşit de săptămână, atunci când nu sunt alte activităţi acolo, în Piaţa Unirii din Oradea, locul cel mai accesibil din orice direcţie şi cu spaţiu suficient, să fie o piaţă bio volantă, civilizată, în care producătorii de fructe, legume şi alte alimente sănătoase, certificaţi şi verificaţi de către autorităţile de profil, să-şi poată vinde orădenilor produsele", a scris Orlando Balaş (foto) pe reţeaua de socializare.

În mod cert, comercianţii ar fi interesaţi. De pildă, proprietarul unei livezi, căruia nu i-ar fi rentabil să închirieze o masă într-o piaţă agroalimentară doar pentru scurta perioadă în care are fructe de vânzare, ar câştiga un ban cinstit, în loc să fie nevoit să arunce fructele ori să le dea, aproape pe gratis, revânzătorilor.

Ca la alţii

Ca să fie stimulaţi să îşi pună bunătăţile pe tarabe, comercianţii ar trebui să plătească taxe de participare mici sau ar putea fi chiar scutiţi de plată. "Ar fi atât în folosul orădenilor, cât şi al producătorilor bihoreni", spune Balaş. În plus, şi turiştii şi-ar lăsa banii la tarabe!

Ecologistul n-a pretins că inventează gaura din macaroană, arătând că astfel de târguri au loc în multe oraşe vest-europene. "În oraşe din Italia, Germania, Suedia, cam peste tot se organizează astfel de pieţe", zice Balaş.

Edilii Oradiei recunosc că ideea este bună. "Vom analiza propunerea făcută", zice viceprimarul Florin Birta. Aşa că orădenii chiar ar putea să aibă de unde cumpăra produse "curate" şi tradiţionale autentice, nu aduse de te miri unde...


Ce părere aveţi despre propunerea ca Piaţa Unirii să găzduiască, în week-end-uri, târguri cu alimente sănătoase şi produse tradiţionale?

Cine doreşte produse bio găseşte în toate pieţele din oraş. De ce să transformăm şi Piaţa Unirii în gunoaie? Piaţa Unirii este pentru evenimente deosebite.

Ghiţă Oprea

Ideea este binevenită, cu condiţia ca resturile după târg să fie adunate. Metoda asta se practică în mai toate oraşele din Marea Britanie, pentru economia locală.

Iuliu Dărăban

Sunt de acord, cu condiţia să vândă numai producătorii adevăraţi, nu şi impostorii care pretind că aduc produse proprii, dar de fapt sunt doar comercianţi.

Doru

Ţăranii, tot ţărani. Nu aveţi destule pieţe? Cum să murdăriţi centrul oraşului cu o piaţă mizerabilă? Nu sunt de acord!

Nicolae Dumitru

Susţin! Am văzut aşa ceva în Germania. O dată pe săptămână se poate pune la dispoziţia producătorilor locali o zonă în care să-şi poată oferi produsele.

Vera Tonţ

În toată Europa există astfel de pieţe, funcţionează câteva ore într-o anumită zi. Nu văd de ce ar fi mai nepotrivit decât Street Food.

Iuliana Păcurar

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Cighid
Va rog eu, din respect pentru copiii ce au suferit acolo, nu amestecati pata asta neagra a istoriei in zilele de azi. Au elemente comune, ce e drept, dar sa fim totusi cu bagare de seama si sa aratam respect si compasiune pe tru cei ce au fost salvați de acolo si azi sunt printre noi. Va rog eu frumos!
Postat 31 Iulie 2018, 07:59 de poiu
Bihoreanoradean
De la NUCET nu scapă nimeni , acolo poți să îmbraci o cămașă Zara, Boss, sau Versace. Cat despre Cighid, ești printre putinii care au scăpat.
Postat 31 Iulie 2018, 00:49 de Sandu1206
Sandu
Ai grija ce vorbești: la șase unii oameni se mai tratează și scapa.. pe când la cighid a fost un adevărat genocid condus de extremisti cu minte bolnava..
Postat 31 Iulie 2018, 00:40 de User anonimizat
Bihoreanoradean
La 6 ( șase ) e mai relax decât la NUCET, unde îți e locul, ție și lu soricel ( care vine de la un Soare mai mic , așa cum scrie in DEZ ).
Postat 31 Iulie 2018, 00:35 de Sandu1206
Sandu
Până acum erai demn de mila.. atâta poți, asta e.. observ că de fapt ești demn de șase.. legat de idolul tau..
Postat 31 Iulie 2018, 00:29 de User anonimizat
Bihoreanoradean
DEX. LIGHEÁN, ligheane, s. n. Vas de metal, de porțelan etc. larg și puțin adânc, folosit la spălatul corpului, al vaselor, al rufelor . La oraș se spune CADĂ. Atâta poți. Eu și Oradea iti cerem să-ți plătești taxele majorare, ca restul populației. Pt tine ajutorul social nu sa majorat. Dar dacă mai votezi , primești un lighean ROȘU.
Postat 31 Iulie 2018, 00:13 de Sandu1206
Trojan Horse
Ar fi pitoresc,util,un bun prilej de a contacta e-coli,salmonella si alte lighioane care nu s-au intilnit cu pesticidele,fiind ingrasate doar cu balegar.Edilul s-ar putea sa fie chiar atras de ideea imputinarii populatiei centrului vechi, care nu-si poate renova,intretine,demola,recladi,realinia casele seculare.Targovetii trebuie obligati sa respecte orarul special de centru...
Postat 31 Iulie 2018, 00:04 de excalibur
@ sandu
Ești limitat si incorigibil... (pune mana rapid pe dex sa vezi ce înseamnă asta)
Postat 31 Iulie 2018, 00:00 de User anonimizat
Soricel
Nu pot sa ratez nici Bârlad-ul nici Vaslui-ul. Asta e civilizația voastră. Nu v-ați adaptat la oraș. Bihoreanoradean urmează exemplul lui TDS , sa mutat la PAVELE , ii merge bine acolo cu LIGHEANUL. La Nr 49 burenele sunt cat casa , dar e de vină primăria că nu le curăță.
Postat 30 Iulie 2018, 23:47 de Sandu1206
Soricel
Pentru el ligheanul e un subiect tabu. O fi rămas cu sechele din copilăria la tara.. îl înțeleg... Probabil și bolovan suferă din aceleași motive..
Postat 30 Iulie 2018, 23:39 de User anonimizat
!!!
@bihoreanoradean: putea rata ligheanul? NU!
Postat 30 Iulie 2018, 23:34 de soricel
@ sandu
Asta-i tot ce poți?
Postat 30 Iulie 2018, 23:33 de User anonimizat
Ceapa, patrajel si
Ceapa, petrenjel si pastarnac la liber in piata! Ba esti dus? Cum mama saraciei sa ajungi cand ai inchis toate strazile pentru automobile sau o sa mearga precupetele sa targuiasca duminica pentrenjel cu papornita in cap leganad soldurile prin piata la unire! In Europa asemenea piete se organizeaza in locuri accesibile sunt pline de produse bio la preturi de bio pe care si le permit aia. Adevarul e ca nu am vazut petrenjel si pastarnac ci numai fructe de tot felul, placinte traditionale locului, pizza, carnaciori... erau inconjurate pietele de localuri cochete si selecte si in imediata apropiere erau o gramada de obiective turistice. Noi ne chinuim cu parcarea de cativa ani si o sa mai treaca inca cativa pana o sa fie ceva de ea. Voi cam puneti boul in urma carului.... sau carul inaintea boului? Pietele dedicate sunt pline de rromi cu ochii pe tine, "afaceristi" de tigari si furaciuni pe care nu suntem in stare sa le gestionam civilizat si vrem sa transformama Piata Unirii in talcioc! O sa fie plina de puradei si fuste inflorate! Canci(sau craci) viziune!
Postat 30 Iulie 2018, 23:18 de scortosul
Bihoreanoradean
Ți se rupe de prost ce ești. Doar tu și indienii in secolul 21 va spălați la lighean.
Postat 30 Iulie 2018, 23:17 de Sandu1206
Lumea cu susu-n jos
Nu înțeleg un lucru: i-am alungat pe țărani din piețele agroalimentare că sa facem loc samsarilor și intermediarilor, mai nou și piețele astea le transformam în tentative de mall iar acum am ajuns sa "pietonalizam" centrul pentru a-l transforma in piata pentru așa zisul "producători bio" care vor vinde rosii și castraveți de gradina la preț de icre negre.. Asta e "dezvoltarea" cu care se lauda Oradea? Aviz cârcotașilor: mi se rupe de ce fac alții în Viena, Berlin sau Paris. Oradea e Oradea!
Postat 30 Iulie 2018, 22:40 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON