URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2019, 13:01

Gospodari de nevoie! Orădenii care stau la case riscă amenzi de până la 2.500 lei dacă nu întreţin spaţiile verzi (FOTO)

Gospodari de nevoie! Orădenii care stau la case riscă amenzi de până la 2.500 lei dacă nu întreţin spaţiile verzi (FOTO) SE POATE! Pentru Ioan Haiduc (foto), proprietar al unei frumoase case din strada Niccolo Paganini (fundal), obligaţiile din noul regulament nu sunt o corvoadă. De 20 de ani, fără să i-o ceară nimeni, îngrijeşte ca la carte spaţiile verzi din jurul locuinţei sale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din această primăvară, poliţiştii locali se vor plimba cu chitanţierul şi prin cartierele de case. Recent modificat, regulamentul pentru întreţinerea spaţiilor verzi din Oradea îi obligă pe cetăţenii care stau la case să întreţină scuarurile din jurul imobilelor, până la şosea, mai precis să tundă iarba în primele două săptămâni ale fiecărei luni, să cureţe buruienile, să sape între arbuşti şi să taie crengile uscate ale copacilor.

Limite clare

Pentru ca fiecare metru pătrat de spaţiu verde să fie îngrijit, Consiliul Local a aprobat, în luna septembrie a anului trecut, un nou regulament pentru întreţinerea acestora, care prevede obligaţii pentru toţi orădenii, fie că stau la bloc sau la case, dar şi pentru firmele şi instituţiile din oraş.

În timp ce pentru asociaţiile de proprietari spaţiile verzi aferente au fost delimitate de municipalitate, iar apoi cuprinse în acorduri de parteneriat anume încheiate, pentru persoanele fizice întinderea zonelor vizate e definită chiar în regulament, care precizează că acestea sunt responsabile de îngrijirea tuturor spaţiilor cuprinse între limita proprietăţii şi carosabil. Prevederea se aplică deopotrivă celor care deţin terenuri fără construcţii, cât şi proprietarilor de case.

După calendar

Articolul 43 din regulament impune orădenilor de la case tot atâtea obligaţii câte litere are alfabetul latin. Cetăţenii au datoria să menţină curate trotuarele, scuarurile şi parcările pe care le folosesc, să cureţe şanţurile şi rigolele, astfel încât apa pluvială să curgă fără probleme, dar şi "să îngrijească pomii, florile, peluzele şi alte plantaţii din faţa şi din perimetrul imobilelor pe care le deţin".

Mai mult, regulamentul cere ca, din aprilie până în noiembrie, iarba din jurul caselor să fie cosită lunar cel puţin o dată, "în perioada 1-15 a lunii". Această precizare explicită a fost cuprinsă tocmai pentru ca poliţiştii locali să facă controale după data de 16 a fiecărei luni, iar cei prinşi cu iarba necosită să nu se poată scuza spunând că fix atunci aveau de gând s-o tundă...

Amenzi mari

De asemenea, buruienile şi plantele alergene trebuie plivite regulat, iar plantele şi florile ofilite trebuie îndepărtate de fiecare dată când este cazul. Dacă au pomi fructiferi în faţa caselor, orădenii trebuie să facă tăieri de corecţie, pentru a îndepărta crengile uscate şi a ajuta la formarea coroanei, iar între arbuşti trebuie să sape. Gardul viu, acolo unde există, trebuie şi el tuns periodic. "Aceste activităţi se realizează cu frecvenţa adecvată, astfel încât spaţiul să fie în permanenţă întreţinut, în intervalul aprilie-octombrie", se mai arată în regulament.

Desigur, Hotărârea Consiliului Local prevede şi amenzi pentru contravenienţii care nu se achită de sarcini, cuprinse între 1.000 şi 2.500 lei. Mai mult, în cazul "recidiviştilor", municipalitatea va putea să facă ea lucrările, dar apoi să trimită factura proprietarilor!

Nesilit de nimeni

Deşi este prima primăvară când se aplică aceste reguli, pentru unii orădeni nu sunt o noutate.  Ioan Haiduc, proprietarul unei case din intersecţia străzilor Niccolo Paganini şi Biruinţei, nu este defel afectat. De aproape 20 de ani, de când locuieşte aici, întreţine migălos întreaga suprafaţă de circa 150 mp pe care o are în jurul locuinţei. "Ne-am mutat aici în 1999 şi, de îndată ce am terminat de amenajat casa şi curtea, m-am apucat şi de exterior. Am vrut să fie frumos în faţa casei mele, să mă simt eu bine", spune bărbatul, inginer constructor.

Nu s-a mulţumit doar să planteze covoare de gazon şi tuia, ci a instalat inclusiv un sistem de irigare subteran şi automatizat, alimentat dintr-un puţ anume forat. "Fără irigat, nu făceam nimic. Şi nici fără îngrăşământ", zice inginerul. Bine întreţinut, gazonul creşte nestingherit, astfel că, de primăvara până toamna, trebuie tuns săptămânal.

Recunoaşte că investiţia l-a costat ceva şi îl costă în continuare, pentru că sistemul de irigat trebuie întreţinut de un specialist, dar nu regretă. "Când ne-am mutat noi, şoseaua nu era asfaltată, iar în faţa caselor creşteau pur şi simplu buruieni. Acum, şi vecinii noştri întreţin spaţiile în jurul caselor şi altfel arată toată strada", spune Haiduc. Dovedind, prin exemplul personal, că un om gospodar chiar schimbă faţa locului...


VOCEA STRĂZII:

Ce părere aveţi despre obligaţiile pe care le au orădenii care stau la case, pentru întreţinerea spaţiilor verzi din jurul imobilelor?

Nimic anormal, dintotdeauna am măturat trotuarul din faţa casei şi am plantat flori. Nu mă afectează că ne obligă Primăria.

Maria Popa

De ce să mă oblige pe mine Primăria să cosesc iarba sau să tund copacii pe domeniul public? Nici nu mă pricep, nici nu e treaba mea.

Remus Sorin

E binevenit un regulament cu astfel de obligaţii, pentru că pe orice stradă mai există şi oameni care nu sunt gospodari.

Silvia

Primăria Oradea toate vrea să le facă cu forţa: reabilitarea faţadelor, înălţimea lor şi acuma şi îngrijirea spaţiilor verzi. Ce primim la schimb?

Ioan Balog

Sunt obligaţii de bun simţ, iar românii pot fi civilizaţi numai cu amenzi. Şi în străinătate, cureţi şi în jurul casei, nu doar în curte.

Alina

Este un regulament care trebuia să existe de mult, degeaba se supără unii. Noi locuim în acest oraş, aşa că trebuie să ne preocupe.

Ştefania Laslău

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
excalibur
Ești tare sensibilă
Postat 10 Aprilie 2019, 12:46 de Sandu1206
Hate
Ura e consumatoare de resurse.Ulterior degenereza in patologii severe.Nu-mi permit sa urasc,nu am resurse.In plus is leat cu Dinsul, via gojdu.A facut multe lucruri bune.Altele mai putin.Altele condamnabile.Altele revoltatoare.Pe de alta parte,is pe cont propriu(ideologic,politic,nu dau tribut nimanui).Mai scriu p-aci ca nu ma costa nimic si culmea,mai sunt unii care ma citesc.Poti afla multe din textele de la subsol.Da,m-am lasat acrosat de un personaj infiltrat,am evitat cit am putut,s-a ajuns la un limbaj suburban,tolerat,poate chiar promovat. Scuze tuturor.Cei mai sensibili,pot evita lectura comentariilor,ca sa nu-si intineze karma.
Postat 10 Aprilie 2019, 00:57 de excalibur
@excalibur
Ai trecut de mult limita penibilului. Te balacesti voios intr-o baltoaca si improsti totul in jurul tau. Am inteles cu totii ca te macina ura impotriva primarului. Vrei sa-i iei painea de la gura lui dummi? Intr-o vreme aveai comentarii pertinente. Acum pari doar un simbrias la stapan.
Postat 10 Aprilie 2019, 00:32 de Neutryno
The Hands That Built America
E o piesa U2 de pe soundtrackul filmului lui scorsese :Gangs of New York."These are the hands that built America" Astea-s miinile care au faurit america.E un film greu(de vazut),pe la 1800 america era a celor care o faureau.Azi nu mai e. Nici Romania.Nici Oradea.E a LOR.A castei aristocrate,dincolo de partide,vot,alegeri.Nu e statul paralel.E o hidra cu multe capete.
Postat 09 Aprilie 2019, 23:58 de excalibur
excalibur
BREXIT-ul Orădean, înseamnă afara cu țăranii ca tine, fiecare pe unde-l trage pământul.
Postat 09 Aprilie 2019, 23:15 de Sandu1206
excalibur
Prevederile constituției se aplica la cei ca tine.
Postat 09 Aprilie 2019, 23:07 de Sandu1206
Iexista o problema cu curatenia.
Iexista o problema cu curatenia stradala. Nu stiu cum se face ca toti soferii(si nu sunt putini) se simt obligati ca atunci cand parcheaza pe strada mea sa-si faca curat in masina. Plina e strada de peturi de bere, suscuri, caserole de mancare, servetele, pungi din plastic, pahare din plastic pentru cafea.... pe ici si colo cate un prezervativ folosit,....... Zilnic as putea face curat si matura ca a doua zi e la fel. Ar trebuio sa angajez un paznic de zi si de noapte ca sa fie strada curate. Din pacate bolovanul vrea sa ma penalizeze pe mine nu sa educe oradenii, ma pune pe mine sa fiu un fel de "securest" al strazii si sa ma cert cu cei ce parcheaza pe strada. Maturatorii, cei de la RER cu ce obligatii raman? Doar pe strazile politrucilor locali si nationali? E simplu cu chitantierul pe strada care nu este a mea ci este a primariei. Eu nu am luat nimic in gestiune, nu am contract de supraveghere stradala cu nimeni. E o miselie pentru a fura bani de la cetatenii orasului ca trebuie reparata ciumperca si reteaua de termoficare noua, nou bagata in reparatii! Bolovanul ma poate amenda pe baza unui contract care prevede obligatii de ambele parti si semnat amiabil, nataraule!
Postat 09 Aprilie 2019, 22:24 de scortosul
Un pod prea indepartat...
...a fost si marea dilema din constitutie , care prevedea ca proprietatea privata este ocrotita ,garantata, sau ambele.Raspunsul este DA. Cum se aplica prevederile constitutiei? Prin amenzi.Chiar si sensul cuvintului "amenda" este unul pozitiv,aducator de imbunatatiri,progres,dezvoltare.Nu e de mirare ca cetatenii isi doresc amendari,ca o contributie directa si fireasca la progresul orasului,sub iscusita cirmuire a echipei disimulate sub sintagma "votul exclusiv al reprezentantilor pnl".Climaxul acestei operatiuni va fi :"în cazul "recidiviştilor",municipalitatea va putea să facă ea lucrările, dar apoi să trimită factura proprietarilor!" Ceea ce suna mult mai bine. Prima data citeva amenzi, dupa care o binemeritata factura.Dupa aia,un brexit oradean
Postat 09 Aprilie 2019, 21:58 de excalibur
Ha ha
Cercopitecii revizionisti, separatisti, iredentisti hungaristi nu pot fi civilizati nici cu amenzi.
Postat 09 Aprilie 2019, 16:13 de Alcor
Eh
Mai sunt si case la tara, unele si la oras care nu au asfalt in fata casei, etc. Majoritatea au insa toate aceste lucruri, mai ales cand vine vorba de oras. Mai greu e cand vine vorba de creierul dereglat al sceleratilor revizionisti. Astia indiferent de vremuri, tot niste cercopiteci raman, cu mentalitatile specifice. Rebuturi umane.... Pe astia nici amenzile nu-i pot civiliza.
Postat 09 Aprilie 2019, 15:58 de Alcor
Felicitări Ioan Haiduc
Și eu îmi întrețin spațiul, și sunt multi oameni care fac asta. Nu am cerut niciodată să vină primăria să facă asta, în schimb vecinul sa gândit că poate ii fac și în fața casei lui. Amenzi mai mari.
Postat 09 Aprilie 2019, 14:12 de Sandu1206
@ ArdeleanOradean
Si eu stau la casa. Interesant este ca,din partea primariei / municipalitatii/ statului NU AVEM nici drumuri pietruite (nu am scris asfaltate !!),nici iluminat public, nici canalizare,nici vorba de gaze,iar pentru racordul la curent am platit 8000 RON si pentru cel de apa potabila 2000 RON. Casa este la 100 de metri de strada Matei Corvin ,deci nu se poate zice ca este la periferia orasului. Taxe platim (mari) ,iar acum sa platim si amenzi pentru orice ?? BRAVO.
Postat 09 Aprilie 2019, 14:11 de Kuler
Pot
fi obligați/”civilizați” cu amenzi, la fel ca ungurii, nemții, americanii, rușii, tadjikistanezii, sau alți mongoloizi.
Postat 09 Aprilie 2019, 14:09 de Vlaicu
corect
Ioan Balog Sunt obligaţii de bun simţ, iar românii pot fi civilizaţi numai cu amenzi. Şi în străinătate, cureţi şi în jurul casei, nu doar în curte. am aceiasi parere...
Postat 09 Aprilie 2019, 13:06 de ArdeleanOradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON