După o perioadă de absenţă dintre alegători, o bună parte din maimarii politicii s-au întors cu faţa spre cetăţeni. Nu dezinteresat, fireşte.
Zilele trecute, în Bihor au descins reprezentanţii tuturor partidelor înscrise în cursa pentru europarlamentare, făcând conferinţe de presă pe bandă rulantă, având întâlniri cu şefii de filiale şi împărţind materiale de campanie printre orădeni. Pe câţi i-au convins să le dea voturile se va vedea pe 25 mai.
Doar la microfon
Startul vizitelor electorale l-a dat fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, acum lider al Partidului Forţa Civică. Însoţit de o parte dintre oamenii pe care mizează - nume necunoscute publicului, precum Diana Pavelescu (inginer), Mihaela Olaru (avocat), Gabriela Rădoiu-Leş (inginer, întreprinzător în turism), Corina Crişan (medic), Mihaela Nicolau (lector univ. la Ştiinţe Economice) şi Aksoy Yavuz (manager de firmă) - MRU s-a plimbat, pe 2 mai, prin Şuncuiuş, Beiuş şi Băile Felix, împărţind pliante şi încercând să-şi atragă votanţi.
În Oradea, echipa Forţei Civice n-a ieşit pe stradă, ci a organizat doar o conferinţă de presă în care şi-a prezentat ambiţia de a obţine cel puţin două locuri în Parlamentul European. MRU n-a ratat ocazia de a-l "înţepa" pe premierul Victor Ponta, îndemânând-o pe economista Mihaela Nicolau să sublinieze unde şi-a luat doctoratul (Şcoala Doctorală Giorgio Fuà de la Università delle Marche, Italia). "Să ne fie clar unde-i Ponta şi unde suntem noi", a spus MRU.
La mititei
În aceeaşi zi, europarlamentarii PSD Corina Creţu (foto) şi Ioan Mircea Paşcu, ambii candidaţi pentru un nou mandat în PE, s-au dus în Parcul Bălcescu, unde orădenii petreceau în minivacanţa de 1 mai. După scurte declaraţii date presei, cei doi, însoţiţi de liderii PSD Bihor, au socializat o oră şi jumătate cu membrii de partid, la mititei şi bere. Discursul "serios" de campanie al Corinei Creţu, fruntaşa listei PSD, a fost programat lunea trecută, când şi-a prezentat la Biblioteca Judeţeană raportul activităţii din perioada 2009-2014 şi a susţinut că "oamenii politici trebuie să vină mai des prin Transilvania".
"Sunt convinsă că Transilvania este locul care oglindeşte valorile fundamentale ale Uniunii Europene: solidaritatea, toleranţa, coexistenţa paşnică. Acest lucru trebuie să-l încurajăm, în ciuda faptului că există unele voci radicale", a spus Creţu referindu-se la Lászlo Tőkés, după ce anul trecut i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu să-i retragă acestuia Ordinul Steaua României. În schimb, PSD-ista n-a avut nimic de obiectat împotriva steagurilor secuieşti pe care Guvernul Ponta e dispus să le "legalizeze".
Mobilizare roşie
Ieşirile Corinei Creţu au fost primele din arsenalul pregătit de PSD pentru alegătorii bihoreni. Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, a ţinut sâmbăta trecută o conferinţă la sediul filialei judeţene, pentru a anunţa schimbări în Codul Silvic, altele decât cele lăsate de predecesoarea sa, liberala Lucia Varga. Motivul? Specialiştii nu le-au agreat, a susţinut PSD-ista, forma pregătită acum fiind singura "într-adevăr benefică". Totodată, Pană a promis că va "încerca" să trimită măcar o parte a fondurilor necesare ABA Crişuri pentru consolidarea malului stâng al Crişului Repede din zona centrală.
Duminica trecută, la Oradea a ajuns şi Ministrul Transporturilor, Dan Şova, iar înainte de 25 mai bihorenii urmează să fie vizitaţi şi - speră social-democraţii - convinşi de politicieni precum fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi ministrul Tineretului şi Sporturilor, Gabriela Szabo. Premierul Victor Ponta este programat să ajungă în Oradea în ultima săptămână a campaniei. Când contează mai mult...
PMP pe "linia Băsescu"
În Bihor au venit săptămâna trecută şi oamenii lui Traian Băsescu. Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi (foto), şi fostul ministru al Dezvoltării Regionale, Cristian Petrescu, şi-au lăudat echipa într-o conferinţă de presă ţinută în Parcul Brătianu, după câteva plimbări prin zona centrală şi scurte vizite în Aleşd şi Oşorhei. Aceştia şi-au axat, însă, discursul pe blamarea lui Ponta, nu pe propriul "program".
"Domnul Ponta a părăsit încă o dată obligaţiile sale de şef al Executivului şi s-a căţărat pe toate afişele cu care a împânzit România, într-o totală netransparenţă privind sursele de finanţare, şi complet inegal în raport cu celelalte partide. Victor Ponta a furat startul alegerilor prezidenţiale", a afirmat Baconschi. "Perspectiva ca acest favorit din Republica Infractorilor să ajungă la Cotroceni este un pericol obiectiv", a adăugat el, cerând alegătorilor - prin presă - să aleagă "linia Traian Băsescu".
Miza pe dreapta
Joia trecută a fost ziua în care atât liberalii, cât şi PDL-iştii s-au întrecut în Bihor. Candidaţii Monica Macovei şi Daniel Buda şi-au început turneul în Beiuş, în timp ce reprezentanţii filialei judeţene, în frunte cu Gavrilă Ghilea, s-au dus în Piaţa Cetate din Oradea pentru a împărţi pliante, pixuri şi cutii de chibrituri "branduite" cu sigla şi culoarea partidului. La prânz, în frunte cu preşedintele Vasile Blaga (foto), cei doi candidaţi au susţinut o conferinţă de presă în care şi-au prezentat obiectivele (intrarea în spaţiul Schengen, în zona Euro, lupta împotriva corupţiei) şi a-şi critica adversarii.
"Noi, când suntem în opoziţie, suntem în opoziţie. Nu avem pacte de coabitare mai mult sau mai puţin vizibile. PNL-ul are un mod de a coabita în permanenţă cu PSD-ul", a spus Vasile Blaga, atacând şi PMP ca fiind un "partid de traseişti", care nu va atinge pragul de 5%. Deşi în cadrul vizitei era programată o ieşire pe Corso cu toţi liderii prezenţi la Oradea, doar Monica Macovei s-a ţinut de plan, stând de vorbă cu orădenii cărora le descria "netrebnicia" PSD-ului. De câteva ori, pedeliştii au fost confundaţi de orădeni supăraţi pe preşedinte cu "oamenii lui Băsescu", aşa că s-au văzut nevoiţi să precizeze: "Noi suntem alţii, doamnă!"...
Aplauze pentru "preşedinte"
Mobilizarea PNL-iştilor a fost cea mai mare. Sosit şi el la Oradea, Crin Antonescu (foto) a ţinut întâi o conferinţă de presă cu Norica Nicolai, capul de listă la europarlamentare, în care a cerut preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Victor Ponta să nu arunce în derizoriu temele europene cu cearta lor. Antonescu a declarat că, deşi a fost etichetat adesea ca fiind certăreţ, "alţii sunt cei care, într-o sfadă continuă, compromit România". Totodată, el a lămurit că nu există nicio şansă ca USL să se refacă. "Este mai probabil să învie Guevara, deşi nu învie nici Guevara" a spus liderul PNL.
Seara, liberalii bihoreni, fluturând baloane galbene şi albastre, au umplut Casa de Cultură a Sindicatelor pentru un miting la care au participat şi Norica Nicolai, Cristian Buşoi, Ilie Bolojan, Cornel Popa şi parlamentarii bihoreni. În aplauze, Crin şi-a îmbărbătat colegii - "Suntem cel mai bun partid din România pentru că avem valori, principii şi identitate". Liberalii şi-au subliniat obiectivul de a obţine 25% din voturi la europarlamentare, iar liderul formaţiunii le-a spus în ce condiţii va pleca de la şefia partidului: "Cauza - Constituţia. Data - 22 decembrie. Destinaţia - Cotroceni". Căci, până la urmă, scrutinul din 25 mai este doar "proba cântarului" înainte de marea luptă, cea pentru Preşedinţia României. Iar Europa doar o "haltă" în drum spre Cotroceni...
"RENAŞTEREA" PNŢCD
Organizare de la Bucureşti
În debutul campaniei pentru europarlamentare, PNŢCD a relansat vinerea trecută filiala judeţeană, odată cu inaugurarea unui nou sediu, amenajat în stil modern, pe strada George Enescu. Preşedintele interimar al PNŢCD Bihor, fostul jurnalist Mediafax şi consultant politic Alexandru Ichim, a fost desemnat de la Bucureşti să pună pe picioare o nouă organizaţie în Bihor, de la care ţărăniştii aşteaptă 7.000 de voturi. La Oradea au venit şi europarlamentarul Sebastian Bodu (ex-PDL), alături de vicepreşedinţii formaţiunii, Diana Tuşa şi Vlad Moisescu (ambii excluşi din PNL). Aceştia au împărţit pungi cu materiale electorale prin zona centrală, ajutaţi de tineri îmbrăcaţi în costume populare. Doar-doar va pica un vot...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.