URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2019, 15:48

Go4Life: De ziua SMURD Bihor, peste 200 de elevi orădeni s-au întrecut în salvarea semenilor (FOTO / VIDEO)

SMURD Bihor a împlinit 26 de ani de existenţă şi şi-a dedicat sărbătoarea orădenilor. Duminică, în Cetate, paramedicii şi colegii lor pompieri au făcut demonstraţii, şi-au prezentat tehnica şi dotările, răspunzând totodată întrebărilor curioşilor.

Aşa cum era de aşteptat, cel mai căutat atelier a fost cel în care specialiştii au arătat cum se acordă prim-ajutor. Pe manechine anume adese, paramedicii au exemplificat cum se verifică pulsul şi respiraţia şi cum se fac compresii toracice şi respiraţia gură la gură, pentru a resuscita o persoană. Ulterior lecţiei, doritorii au putut chiar să încerce şi ei manevrele, pe aceleaşi manechine.

În curtea Cetăţii au fost parcate şi câteva autospeciale SMURD şi ISU Crişana, pe care orădenii le-au putut inspecta, şi au fost de asemenea prezenţi angajaţii ISU Crişana responsabili de pregătirea populaţiei, care au oferit sfaturi pentru evitarea unor incendii sau alte situaţii periculoase.

În plus, un stand a avut şi Serviciul Salvamont-Salvaspeo Bihor, care adesea participă alături de SMURD Bihor în salvarea de persoane. Aici, salvatorii montani au arătat ce fel de tehnică folosesc şi au explicat cum anume decurge o misiune de acest tip.

Liceenii, în competiţie

Activitatea principală a aniversării a fost concursul Go4Life, dedicat liceenilor din Oradea. Potrivit dr. Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD Bihor, la concurs au răspuns toate cele 22 de licee orădene, cu un total de circa 225 de elevi.

Timp de o lună, în şcolile lor, elevii au participat la cursuri de prim-ajutor şi resuscitare, susţinute de medicii SMURD Bihor, iar duminică au avut trei probe în care au trebuit să demonstreze ce au învăţat. Împărţiţi pe echipe, ei au avut trei probe: prim-ajutor, îndemânare şi perspicacitate, iar pentru a le rezolva, au trebuit să parcurgă trasee anume gândite, prin oraş.

De îndată ce au primit indicaţiile, tinerii au zbughit-o pe străzi, dornici să câştige competiţia. “Le-am spus că nu este o probă contra-timp, tocmai pentru că nu ne dorim să se accidenteze în oraş”, a precizat dr. Borcea. La finalul zilei, echipele care au adunat cele mai mari punctaje la toate cele trei probe vor fi premiate de SMURD Bihor.

Cel mai mare câştig pentru toţi cei peste 200 de tineri este, însă, că, timp de o lună, au învăţat tehnici de salvare, aptitudine care ar putea să facă diferenţa între viaţă şi moarte pentru semenii lor.

SMURD în cifre

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare al judeţului Bihor a fost creat în 12 octombrie 1993, prin constituirea primului echipaj SMURD la nivelul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea -  echipajul de terapie intensivă mobilă.

De la începutul acestui an până în prezent, echipajele SMURD Bihor au desfăşurat  7.879 de misiuni, în medie 25 de intervenţii pe zi, în cadrul cărora au fost asistate 7.724 de persoane.

În aceeaşi perioadă, SMURD Bihor a intervenit pentru salvarea victimelor implicate în 731 de accidente rutiere produse pe raza judeţului, la 86 dintre acestea impunându-se intervenţia echipajelor de descarcerare pentru evacuarea persoanelor rămase captive în autovehiculele avariate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON