URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Februarie 2018, 08:03

Gherila ortodoxă: Locuitorii unui sat de lângă Oradea au ajuns să-și otrăvească fântânile şi să-şi ardă proprietăţile, învrăjbiţi de preot (FOTO)

Gherila ortodoxă: Locuitorii unui sat de lângă Oradea au ajuns să-și otrăvească fântânile şi să-şi ardă proprietăţile, învrăjbiţi de preot (FOTO) VRAJBA ORTODOXĂ. În loc să unească credincioşii, biserica din Sărand, păstorită de părintele Călin Ias, mai mult îi dezbină. "Treaba asta n-are cum se termina bine. Mi-e şi frică. Întâi au incendiat grajdul satului, apoi au distrus fântâna să n-avem apă, după care au dat foc maşinii vecinei. Rămâne să ne mai pună noaptea foc la case", spune fostul epitrop Mircea Trifa
Gherila ortodoxă: Locuitorii unui sat de lângă Oradea au ajuns să-și otrăvească fântânile şi să-şi ardă proprietăţile, învrăjbiţi de preot (FOTO) PIROMANII. Fostul consilier bisericesc Dumitru Buda, contestatar al preotului Călin Ias, s-a trezit la sfârşitul lunii trecute cu maşina incendiată în miez de noapte, ca în filmele cu gangsteri. "Cine a pus pus foc tot din Sărand este, pentru că a ştiut de unde să oprească curentul ca să fie întuneric pe stradă", spune victima
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când flăcările au atins motorul maşinii, alarma a început să sune de mama focului. Incendiul s-a întins iute pe sub capotă la bord. Dogoarea a făcut parbrizul să pleznească, iar focul lumina toată uliţa. "Cineva a aprins roata din dreapta faţă. Când m-am uitat pe geam am văzut două umbre fugind", povesteşte chiriaşul unei case de peste drum.

Ruptă dintr-un film cu gangsteri, scena s-a petrecut aievea la sfârşitul lunii trecute într-un sat din preajma Oradiei. Contestatarii preotului ortodox, acuzat că s-ar înfrupta din banii bisericii, zic că relele le-ar fi făcut oamenii acestuia...

Preot după preot

Situat la doar 10 kilometri de DN 1, imediat după Alparea, satul Sărand din comuna Copăcel are ceva din aerul unei aşezări de munte. Casele aliniate de-a lungul unui drum cu pante abrupte, sătenii dând "Bună ziua" pe ton grav şi biserica cu acoperişul ascuţit ce domină locul întregesc atmosfera patriarhală. Şi totuşi, de o jumătate de an locul trăieşte sub teroare.

preot Călin IasConflictele între sărăndani au izbucnit la mai puţin de un an după instalarea preotului ortodox Călin Ias (foto), adus de fostul protopop Dorel Rus de la Cacuciu Vechi, din Auşeu. Hirotonit preot în 2000, cu doi ani în urmă bărbatul a reuşit să se tragă mai aproape de Oşorhei, unde îşi întreţine propria gospodărie şi derulează o afacere cu plante. La Sărand, a luat locul fostului paroh Mircea Opriş, îndepărtat cu scandal fiindcă picase în patima alcoolului. Dar părintele cel nou numai pace n-a adus...

"Să jonglăm cu banii"

Mircea Trifa (foto), fostul epitrop ce administra bisericaAbia instalat, Ias a intrat degrabă în conflict cu parte din săteni. Mircea Trifa (foto), fostul epitrop ce administra biserica, îl acuză că ar dijmui banii parohiei. "La cum am calculat eu, ar fi vorba de vreo 40.000 lei lipsă din banii bisericii. La asta se adaugă încă 30.000 lei pe care ar fi putut să îi atragă dacă ar fi făcut documentele să primească subvenţie de la APIA pentru cele 11 hectare de teren ale parohiei şi dacă ar fi decontat banii primiţi de la Primărie ca să poată cere alţii", explică Trifa.

Pensionarul susţine că parohul foloseşte încasările bisericii în interes personal. "La una dintre şedinţe preotul ne-a zis: «Să jonglăm cu banii pentru Dumnezeu!». Eu am răspuns: «Ba să nu jonglăm, că nu la Dumnezeu în buzunar merg banii oamenilor!»", povesteşte bătrânul. Potrivit spuselor sale, părintele s-a înconjurat de un consiliu parohial format din slugi care îi acceptă trântelile, i-au aprobat un salariu de 3.000 lei şi au acceptat ca Ias să-şi însuşească 80% din veniturile bisericii. Dezamăgit, Trifa a refuzat să mai fie epitrop: "Nu vreau să fiu părtaş la aşa ceva".

Jalbe degeaba

Aceeaşi senzaţie o are şi primarul din Copăcel, Liviu Gurău. Tatăl cântăreţului de strană Aurel Gurău, care slujeşte împreună cu Ias, edilul a fost direct interesat ca biserica pe care o frecventa, lăsată ani de zile în paragină, să fie reparată cât mai grabnic. "În 2016 Primăria a alocat 30.000 lei pentru reabilitarea bisericii. Cum n-am primit niciodată dovada execuţiei lucrărilor, pentru că preotul a adus numai hârtii de mână, în 2017 n-am mai putut aloca alte fonduri. Anul acesta n-o să avem cum da bani, că n-o să ne ajungă nici de salarii", zice primarul.

 Gabriela BudaCel mai aprig contestatar al preotului este însă Gabriela Buda (foto), soţia fostului consilier bisericesc Dumitru Buda, care s-a retras şi el după venirea lui Ias. Apropiată bisericii, femeia a cuprins reclamaţiile localnicilor în plângeri pe care le-a înaintat Protopopiatului Oradea, Episcopiei, Mitropoliei Ardealului şi chiar Patriarhiei. Degeaba! "Răspunsul primit a fost că reclamaţiile nu se justifică", spune credincioasa.

Dinte pentru dinte

Sesizările nu au rămas, totuşi, chiar fără efect. "Acoliţii preotului m-au reclamat la rândul lor. Eu ţin 9 vaci, aşa că mi-au trimis pe cap Finanţele fiindcă aş lucra la negru, Sanepidul fiindcă le-aş da apă infestată şi Mediul pentru că aş polua cu bălegar", zice femeia. Controalele, cum au venit, aşa au şi plecat. Singura amendă, de 1.500 lei, i-au aplicat-o cei de la Mediu, care au constatat că nu îşi impermeabilizase fosa septică. "N-au ţinut cont că aveam lucrările gata şi mai trebuia doar să pun folia de plastic", explică săteanca.

Apoi, lucrurile s-au urâţit. Într-o noapte, la sfârşitul lunii august, nişte necunoscuţi au infestat fântâna de pe uliţa femeii, vărsând în ea ulei ars. Grăsimea s-a infiltrat în pereţii din beton, aşa că - oricât va fi spălată - fântâna nu mai poate folosită. "De acolo duceam apă 20 de familii, dar eu zic că aveau treabă cu mine. De acolo adăpam vacile", povesteşte Gabriela.

Că era o răzbunare a devenit şi mai clar o lună mai târziu, în septembrie, când grajdul de la intrarea în sat (foto) a fost incendiat. "Acolo îşi ţineau oamenii din sat fânul pentru vaci. Cineva o fi crezut că-i al meu şi i-a dat foc să-mi facă rău", crede femeia.

Cineva din Sărand

Orice dubiu asupra motivaţiei atacurilor a dispărut anul acesta, în noaptea de 27/28 ianuarie, când o mână criminală a incendiat Land Roverul familiei Buda, parcat lângă fântâna infestată. "Era cam miezul nopţii. Mă pregăteam să mă culc când am auzit alarma şi am văzut pe geam maşina în flăcări. Am sunat la şefu’ să vină iute şi am fugit să trag apă", povesteşte Attila Notin, angajatul familiei Buda, care a descoperit incendiul.

Ajutat de Attila şi de vecini, proprietarul a stins focul înainte de sosirea pompierilor. "Şi acuma sunt ars pe mâini. Am ridicat capota motorului cu o rangă, ca să scot bornele de la baterie", povesteşte Dumitru Buda. Bărbatul spune că nu are nicio îndoială cu privire la ţinta atacului. "E clar că a pus foc cineva din sat. Attila a văzut doi inşi fugind, iar cineva oprise curentul de la transformatorul de pe stradă, ca să fie întuneric". Familia Buda bănuieşte că în spatele incendierii ar sta oamenii preotului, enervaţi de reclamaţiile făcute împotriva acestuia. "Alt motiv nu văd...".

Aşteptăm Poliţia

În prezent, Poliţia cercetează toate cele trei evenimente, atât infestarea fântânii şi incendierea grajdului, cât şi distrugerea maşinii. "A fost întocmit un dosar penal, există un cerc de suspecţi şi se fac cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de distrugere prin incendiere şi infestarea apei în vederea identificării autorilor şi recuperării prejudiciului", a transmis BIHOREANULUI comisarul Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Printre cei chemaţi să dea declaraţii s-a numărat inclusiv preotul ortodox din localitate. "Sigur că am fost citat la Poliţie. 120 de persoane au fost!", declară părintele Călin Ias. Se jură, însă, că nu are nicio legătură cu incendierile, nici el, nici apropiaţii săi: "Poliţia cercetează. Suntem şi noi interesaţi de răspunsul în această problemă". Potrivit preotului, cercul de suspecţi ar fi mult mai mare decât bănuieşte enoriaşa Gabriela. "Nu e normal să se ajungă la astfel de gesturi, dar doamna Buda este în conflict cu tot satul. Să nu mă implice pe mine în problemele ei!", zice preotul.

Asta chiar dacă tot satul ştie că năpasta se abate numai asupra opozanţilor sfinţiei sale...


LUAT LA VERIFICAT
Preot cu sarcini

Satul Sărand numără cam 180 de credincioşi ortodocşi, majoritatea vârstnici. "Cei mai mulţi vor să moară liniştiţi fără să se pună rău cu popa", zice un localnic. Scandalul iscat a atras însă atenţia asupra parohiei. Preotul Călin Ias a fost controlat din punct de vedere financiar-contabil de cinci ori în ultimul an de către o echipă a Protopopiatului Oradea. "Numai anul acesta am avut două controale şi n-au găsit nicio problemă", se apără parohul.

Chiar şi aşa, scandalul nu convine conducerii Episcopiei. Pentru a detensiona situaţia, preotul a fost avertizat în scris să elibereze chitanţă pentru orice ban primit şi să prezinte lunar credincioşilor un raport cu starea financiară. Parohul a primit poruncă, de asemenea, să se implice mai mult în reabilitarea bisericii, începând de la curăţarea curţii de bălării şi până la realizarea unui drenaj în jurul clădirii, pentru a preveni distrugerea lăcaşului.

Contactat de BIHOREANUL, protopopul Oradiei, Simion Goga, a confirmat că reprezentanţii Episcopiei urmăresc "cu îngrijorare" conflictul de la Sărand, dar a refuzat să confirme oficial, "fără binecuvântarea Preasfinţitului episcop", măsurile stabilite în sarcina parohului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Doua familii terorizeaza un sat
Referitor la art. "Gherila ortodoxa" Familiile Trifa Mircea si Buda Gabriela din Sarand nu contenesc cu reclamatiile la adresa preotilor din Sarand. Dupa ce au umblat pe la toate forurile bisericesti pentru a-l schimba pe preotul Opris Mircea ceea ce le-a reusit, desi totul a fost numai calomnie, continua cu reclamatiile la adresa actualului preot Calin Ias, ponegrit in articolul mai sus mentionat.Ne mira atitudinea semnatarilor articolului, care n-au cerut parerea satenilor ci s-au multumit cu minciunile celor doua familii. In fata acestor indivizi nimic nu este bine, desi de cand a venit preotul Calin Ias se vad lucrurile bune, repararea bisericii: acoperis, tencuieli exterioare si lucrarile continua, preotul punand mana la lucru alaturi de alti credinciosi binevoitori. In ce priveste cheltuirea banilor acestia sunt administrati de colegiul bisericesc, iar de cand a venit preotul Ias Calin pentru orice donatie se taie chitanta. Preotul este sabotat si de primarul Gurau Liviu, al carui fiu este cantor la biserica si vaneaza postul de preot paroh.
Postat 19 Februarie 2018, 11:35 de sarandan
Iandoiala
Domnilor,care reclamati dovezi aveti? dovezi oficiale? ca pe cuvant nu va putem crede,mutra dumneavoastra nu ne inspira incredere.Cat despre ce spune primarul indoielie sunt si mai mari, cu astia suntem obisnuiti din campania electorala.Primare ,ai semnat finantarea precum zice zicala "semnezi ca primaru"? Publica primare hartia de finantare!
Postat 14 Februarie 2018, 16:34 de ilie_ilie1978
cetateanul_turmentat666
Te va ghici Dumnezeu intr-o zi :))))
Postat 13 Februarie 2018, 20:39 de Sa_fie_drepate
:)))
nu m-ati ghicit stimabile :)))) :P
Postat 13 Februarie 2018, 20:33 de cetateanul_turmentat666
de fapt:cetateanul_turmentat666
Nu trebuia sa iti dai acest nume,deoarece se vede de la o posta ,desi nu ti-ar sta bine,deoarece esti cantaret bisericesc sau..."epitrop pretins".
Postat 13 Februarie 2018, 20:26 de Sa_fie_drepate
de fapt:nu mor cainii cand vor stapanii
nu domnul Mircea Trifa a fost administratorul bisericii timp de 21 de ani, ci alt Mircea... Opris. in acesti 21 de ani biserica si casa parohiala a ajuns in stare in care este acum. spre sfarsitul administratiei Opris, dupa efortul depus de 4-5 oameni( domnul Trifa, protopopul Rus, secretarul Dragomir ,etc.) de a monitoriza banii intrati in biserica( donatiile si cotizatiile sunt degeaba daca intra in buzunarul parintelui si a acolitilor sai) au inceput lucrarile de renovare ale bisericii. Cand parintele Ias a venit in Sarand biserica avea acoperis nou si 40.000 de lei in cont. Se reconosc meritele parintelui Ias care a cumparat pietris la pret triplu, si care doreste sa sape un sant de izolare de 5000 de lei(cand unii au facut cu 300-400 de lei). In urma acestor eforturi i se cuvine 80% din veniturile biericii, ba cred ca e prea putin.
Postat 13 Februarie 2018, 18:02 de cetateanul_turmentat666
Adevarul iese la lumina
Ma bucur ca vad imagini cu biserica din Sarand, acestea rostesc adevarul.Imaginea bisericii arata ca preotul in cei doi ani cu ajutorul bunilior credinciosi au reusit sa ii dea stralucirea cuvenita (se vede ca preotul nu a dormit si nu a furat).Il rog pe domnul Simai sa publice in paralel si imaginea bisericii din timpul in care ea era administrata de pretinsul epitrop,protagonist al interviului realizat in Sarand.Stiu ca le are,pentru ca parohia Sarand a facut obiectul multor investigatii jurnalistice conduse de domnul Simai.Reclamagiii preotului sustin ca la-au reclamat pana la Patriarhie chiar credeti ca aceste institutii nu au trimis comisii de control asupra preotului? Daca in urma acestor controale preotul nu este gasit vinovat de delapidare chiar venim noi sa imprastiem cu noroi pana la urma intr-un om care nu face altceva decat sa isi faca datoria.Hai nu mai vindeti informatii ieftine ca nu este moartea cailor pe vrerea cainilor.
Postat 13 Februarie 2018, 17:12 de Sa_fie_drepate
Inaintașii știau leacul!
,,În Antichitate era folosită adesea pedeapsa reflexivă: incendiatorii erau arși de vii, hoților sau tâlharilor li se tăia mâna...." (Wikipedia) Ce simplu era! Te gândeai de zece ori inainte să te joci cu focul!
Postat 13 Februarie 2018, 13:26 de pinonel
ma intreb..
ma intreb si eu a cui e biserica? A satenilor sau a popilor! E o mizerie cand satenii construies si popii isi insusesc constructia si ii alunga pe adevaratii proprietary! e timpul ca BOR sa faca o regandire a proprietatilor bisericesti! Cladirea bisericii sa apartina comunitatii locale, comunitate care a si investit in construire si nu "bor"ului, bor care cam sparge oalele in mod repetat in ultima vreme! Cu morala crestina probleme saptamanele, cu avutia problem vesnice .... Cu evanghelia, evanghelizarea?.. paraleli!
Postat 13 Februarie 2018, 12:41 de scortosul
Popa ortodocs!
Popi care nu -i mai satura bunul Dumnezeu!Lacomul aista va fi mutat curind..Normal face multe valuri...!Parinte...pune mana pe sapa,taie iarba,taie chitanta...!
Postat 13 Februarie 2018, 10:01 de grigore
Dacă aşa
procedăm în Numele Celui care ne îndeamnă să fim smeriţi,ce facem dacă picăm pe mâna unui dictator?Dar şi un dictator ca Ceauşescu era bun,fiindcă unele ca acestea nu se întâmplau de era unu ca el...;))))
Postat 13 Februarie 2018, 09:04 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON