URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Februarie 2015, 16:56

Gazat în hală: Un paznic de la o fermă din Cefa a murit intoxicat, după ce patronul a oprit sistemul de ventilare

Gazat în hală: Un paznic de la o fermă din Cefa a murit intoxicat, după ce patronul a oprit sistemul de ventilare STOP! De la moartea colegului lor, angajaţii fermei Agroindustrial Unu din Cefa au primit ordin să ţină porţile închise cu lacăt şi să evite orice discuţie cu persoanele străine. De aceea, când au văzut maşina BIHOREANULUI, de teamă că-şi vor pierde locurile de muncă, muncitorii s-au retras imediat în hale, refuzând orice comentariu...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O echipă de poliţişti, procurori, inspectori de sănătate publică şi specialişti ai Inspectoratului de Muncă cercetează moartea, pe cât de stupidă, pe atât de suspectă, a unui paznic de la punctul de lucru din Cefa al firmei Agroindustriala Unu Nojorid.

Supraveghetorul Szabo Adalbert a fost găsit prăbuşit într-o hală, după ce s-a sufocat cu otrăvurile emanate de centrala de încălzire a clădirii, împreună cu cei 17.000 pui proaspăt cumpăraţi de patronul firmei. Accidentul putea fi, evident, prevenit, dar nici măcar nu era primul de acest fel. BIHOREANUL a aflat că la fiecare transport de pui intrat în crescătorie, angajaţii erau obligaţi de patron să oprească sistemul de ventilaţie al centralei, pentru ca aerul rece să nu îmbolnăvească înnaripatele. Cum era de aşteptat, acesta spune însă că de vină a fost mortul.

"Mi-e rău"

În vârstă de 51 de ani, Szabo Adalbert lucra la ferma de pui din Cefa a Agroindustriala Unu Nojorid încă de la deschidere, de acum doi ani. În noaptea de 7 spre 8 ianuarie era în tură de noapte, dar a plecat de acasă mai devreme. "Venise un transport cu 17.000 de pui de o zi şi a mers să ajute la descărcat", povesteşte soţia bărbatului, Dorina Szabo.

Mai târziu, aproape de miezul nopţii, bărbatul a sunat-o. "Mi-a zis că se afla în hală şi îi era rău. I-am spus să iasă la aer, dar spunea că nu poate, că ameţeşte, că îl durea capul şi îl lasă picioarele. Apoi convorbirea s-a întrerupt. L-am resunat, dar n-a mai răspuns", îşi aminteşte femeia.

Dimineaţa, rudele bărbatului l-au aşteptat degeaba acasă. "Am aflat de la alţii că a murit, fiindcă nu ne-a anunţat nimeni de la firmă", spune ginerele Dumitru Hulea. La fel zice şi soţia victimei. "Pe la ora 11 au venit vecinii să-mi spună că Poliţia şi Ambulanţa au ajuns la fermă, să merg şi eu acolo, că ceva nu-i în regulă. Atunci am aflat că a murit. Nu era omenesc să mă sune patronii, să mă anunţe? Dar lor le păsa numai de pui, că le-au murit toţi", e revoltată văduva.

Unul după altul

Dorina Szabo îl consideră vinovat de moartea soţului pe patronul fermei, Nicolae Paina, care ar fi putut preveni accidentul dacă nu ar fi fost mai interesat de afacere decât de angajaţi. Angajaţii acestuia, dezvăluie femeia, lucrau în condiţii improprii. Nu aveau o gheretă în care să se adăpostească pe timpul nopţii, fiind obligaţi să stea într-un vestiar amenajat în hala unde erau şi puii. Lipsa aerisirii le provoca ameţeli şi probleme de respiraţie, întrucât aveau ordin ca după descărcarea fiecărui transport de pui să ţină închis timp de cinci ore sistemul de ventilaţie al centralei termice, pentru ca păsările să nu inspire aer rece şi să se îmbolnăvească.

"Muncitorii s-au plâns mereu de dureri de cap, ameţeli şi greţuri. Şi soţului meu i-a mai fost rău. Înainte cu ceva timp, un alt paznic a scăpat de intoxicare ca prin urechile acului. A reuşit să ajungă la uşa halei şi să o deschidă înainte să cadă. S-a şi lovit la cap, a venit Ambulanţa să-l ia, şi o săptămână a stat cu capul umflat", spune Dorina Szabo.

Un alt accident s-a petrecut chiar în după-amiaza zilei de 7 ianuarie, cu puţin timp înainte de moartea soţului ei, când a ameţit, susţine femeia, chiar unul dintre şefii de tură ai societăţii.

În cercetări

Niciunul dintre angajaţi nu a făcut însă vreo reclamaţie, iar situaţia s-ar fi perpetuat, probabil, dacă nu se întâmpla accidentul căruia i-a căzut victimă Szabo Adalbert şi care a atras atenţia asupra neregulilor din activitatea fermei. Întrucât muncitorul murise în timpul serviciului,  poliţiştii trimişi la faţa locului au anunţat şi ITM.

04_Marius_Rotar_bihoreanul_1.jpg"Când am ajuns noi la fermă, în jurul orei 2, toate geamurile şi uşile halei erau larg deschise. Le deschiseră muncitorii. Am cerut să le închidă şi am chemat inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică, care puteau măsura nivelul de monoxid de carbon. Chiar şi aşa, după aerisire, analizele au arătat că nivelul de monoxid de carbon era de zece ori mai mare decât cel admis", a arătat BIHOREANULUI Marius Rotar (foto), şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, instituţie care a deschis o anchetă sub suspiciunea încălcării normelor de securitate şi sănătate în muncă.

La fermă au sosit, atunci, şi reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, care au dispus incinerarea celor 17.000 de pui morţi, şi ei, în aceeaşi hală. "Ca să fie evitată o epidemie", a explicat purtătorul de cuvânt al DSVSA, Aurel Indrie.

Mortul e de vină

Pentru că nerespectarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă este considerată infracţiune pedepsită cu închisoare între 6 luni şi 3 ani sau amendă, cercetări fac şi poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale coordonaţi de procurorii Parchetului Salonta. Anchetatorii au adăugat, însă, la această acuză, şi o alta, mai gravă, de ucidere din culpă, cea din urmă pedepsită cu închisoare de până la 7 ani.

Plecat în Maroc, patronul Agroindustriala Unu, Nicolae Paina, nu a putut fi găsit de reporterul BIHOREANULUI, pentru a-şi exprima punctul de vedere legat de acuzaţii. În faţa anchetatorilor, înainte de a pleca în vacanţă, acesta a negat însă că ar avea vreo vină şi a aruncat întreaga răspundere pe seama victimei, care ar fi oprit din proprie iniţiativă sistemul de aerisire al halei.

Văduva lui Szabo Adalbert e convinsă, însă, că moartea bărbatului n-a fost un simplu accident, ci rezultatul unei neglijenţe criminale, fiind hotărâtă să şi demonstreze acest lucru. Îndârjirea îi e motivată şi de atitudinea angajatorilor. "M-am întâlnit cu soţia patronului, care a vorbit aşa de lejer, de parcă nu ar fi murit un om, ci un pui de găină", acuză ea.

Femeia a cerut poliţiştilor să-i audieze şi pe muncitori şi să ceară înregistrări de la 112, din zilele în care aceştia au apelat la medici pentru ajutor. Căci, vorba ei, o viaţă de om nu poate fi comparată cu vieţile a 17.000 de pui...


LA ÎNCEPUT
Deocamdată, fără suspecţi

04_Ciprian_Puie_bihoreanul.jpgAncheta în cazul paznicului Szabo Adalbert este în fază incipientă, a declarat BIHOREANULUI prim-procurorul Parchetului Salonta, Ciprian Puie (foto), cel care coordonează investigaţiile.

"Deocamdată, urmărirea penală a fost începută doar pentru fapte", spune magistratul, care nu exclude ipoteza ca acuzele familiei victimei împotriva patronului fermei să fie întemeiate. "Ce spun oamenii ar putea fi adevărat. Dar deocamdată nu pot nici să neg, nici să le confirm bănuielile. Cert e că hala era dotată cu sistem de aerisire care nu a funcţionat. Trebuie să stabilim dacă instalaţiile au fost instalate şi manevrate corespunzător, cine trebuia să le supravegheze şi abia apoi să tragem concluzii", spune prim-procurorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON